Майбутнє Донбасу: експерт про український та російський сценарії виходу з кризи

Майбутнє Донбасу: експерт про український та російський сценарії виходу з кризи

6 листопада минає 103 день перемир’я на Донбасі, яке оголосили ще 27 липня. За цей час загинуло троє українських вояків, а 5 листопада стало рекордним днем щодо порушень перемир'я, коли українські позиції були обстріляні 11 разів. Керівник української делегації на перемовинах Леонід Кравчук повідомив агенції Інтерфакс, що Україна підготувала план спільних кроків для Тристоронньої контактної групи щодо повного припинення конфлікту та створення умов для проведення виборів на окупованій територій Донецької та Луганської областей 31 березня 20212 року. Того ж дня цей план було направлено до ОБСЄ та Росії. Відповідно до пропозицій України, на початку 2021 року треба провести повну демілітаризацію ОРДЛО, після чого Україна повинна взяти повний контролю над кордоном і забезпечити на цих територіях нормальну життєдіяльність. Наскільки реальним є цей план, чи прийме його Росія і чи погодиться український політикум і громадськість з певними поступками Українському радіо розповів експерт з міжнародної безпеки Олексій Їжак.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

"Мені здається, тут ініціатива виходить з боку Росії, тому що там змінюються політичні умови і важливо, що вже ніяких нормандських самітів не буде через стан їхнього президента. Пропозиція з боку України взялась не просто повітря щодо виконання так званого "Мінську-2". Це відповідь на рішучу пропозицію з боку Росії і представників ОРДЛО в ТКГ", – розповів Олексій Їжак. 

За його словами, існував розгорнутий план Росії, який офіційно не публікувався: "Страна.UA зробила скани і ніхто набечто не заперечує, що це той самий план. З боку Росії була пропозиція, яка полягає у тому, що проводяться вибори, одночасно з якими розпускаються так звані ЛНР та ДНР і починається процес реінтеграції, який буде розтягнутий до 2050 року. Там є пропозиції, які здаються поступками України, але є спроба закріпити суб’єктність цих утворень до 2050 року. Вони зажадали обговорення цих пропозицій через ОБСЄ, українська делегація погодилась представити свої варіанти".

"Український варіант відрізняється від російського, тому що тут спочатку йде безпека. Це початок переговорів, які мали б бути у нормандському форматі, але, оскільки він неможливий, Україна погодилась обговорювати так", – підкреслив Їжак. 

Експерт нагадав, що коли проводилась зустріч у Парижі, Росія прямо заявила, що ніякого саміту не буде, поки не буде заявлено про виконання мінських домовленостей і початок зняття санкцій з Росії: "Умова проведення саміту – це оголошення Україною, що мінські угоди виконані і з Росії треба змінами санкції. Це неможливо". 

"В Росії щось відбувається і вони хочуть вирішити українську проблему: зробили пропозицію, яка має певні поступки на адресу України, але там є старий пункт, що кордон тільки після виборів. Наша позиція – навпаки", – наголосив Олексій Їжак. 

Далі, на думку експерта, все буде залежати від того, якою буде готовність до реінтеграції: "Але, як на мене, все зведеться до двох моделей реігтергарції. Перша модель – та, яку пропонує Росія. Вона говорить про те, що треба легалізувати те, що там є, у певній новій формі. І з ними Україна має вести переговори щодо реінтеграції, тобто переговори предметні, але з суб’єктом, який там буде утворений. Інша модель полягає у тому, що ці утворення розпускаються і Україна вводить перехідну адміністрацію. Поступово проводить реінтеграцію".

"Ці дві моделі будуть на столі переговорів і між ними будуть шукати якийсь компроміс", – підсумував Олексій Їжак.

Фото: Українська правда