Україна має забезпечити доступ до медичного канабісу – правозахисник

Україна має забезпечити доступ до медичного канабісу – правозахисник

20 жовтня представники пацієнтських організацій, активісти та ветерани презентували законопроєкт про врегулювання медичного канабісу. Про життєву необхідність легалізації медичного канабісу для сотень тисяч недужих в Україні в ефірі Українського радіо розповідає голова Координаційної ради БО "100% Життя" Дмитро Шерембей.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Питання про легалізацію медичного канабісу було винесене одним із 5 питань президентського опитування, яке збираються проводити в день паралельно з місцевими виборами. Чому презентація законопроєкту збіглася в часі з активним обговоренням президентського опитування пояснює експерт: "Це пов’язано з тим, що питання ставлять не тим, хто на нього має відповідати. Зібралися хворі люди, батьки, діти яких хворі на епілепсію, військові – їм усе це потрібно. Але їх ніхто не запитав. Їх не запитують три роки поспіль. У них не запитують, скільки нападів на добу у дитини, якій три роки і що роблять батьки для того, щоб врятувати дитину. У бійця не питають, що він переживає вночі протягом усіх років після бойових дій вдома і як йому жити в соціумі, де він не може адаптуватися. У людей, в яких сьогодні хіміотерапія і які перебувають у паліативній палаті не запитують про дилему  чи хочуть вони жити далі чи ні. І для нас як пацієнтського руху це була дещо образлива форма. Ми три роки б’ємо у дзвони, що Україна має виконати норму ВООЗ і врегулювати доступ до цих медикаментів. Існують захворювання, для яких в науковому світі немає технологій одужання. Більше того, немає технології заспокоєння. Є такі форми епілепсії, для яких не існує таблеток взагалі. 2,5 млн людей в Україні терплять біль, який не можна вгамувати. Це десятки тисяч бійців, для яких не існує альтернативи для посттравматичного синдрому. Люди мають припинити нелегально купувати олію канабісу. Вона легалізована у всіх країнах Євросоюзу. Закон про легалізацію медичного канабісу – це закон про скасування тортур болем усіх хворих українців. Держава повинна забезпечувати людину тими технологіями, які дають їй змогу управляти болем".

На питання, які побічні дії має медичний канабіс Дмитро Шерембей зазначає: "Найбільшим побічним ефектом легалізації доступу до медичного канабісу в Україні  є втрати для чорного ринку. А це 10 млрд гривень доходу. Це медикамент, який виробляється фармацевтичними компаніями. Це альтернатива широкому спектру наркотиків, які ми сьогодні і так вживаємо. Морфій знаходиться на порядок вище за рівнем завданої шкоди людині. Це і соціальна, і анатомічна, і психологічна шкода. Від олії канабіса не існує залежності чи передозування. Максимальна побічна дія – це довша тривалість сну людини. Слід розуміти, що медичний канабіс – це новий сорт марихуани, який немає елементу звеселення і застосовується лише в медичних цілях".

Фото Українська правда