Уряд не отримав річний імунітет: ефективність подальшої роботи під загрозою

Уряд не отримав річний імунітет: ефективність подальшої роботи під загрозою

Про конфлікт між урядом і парламентом, результатом якого є кадровий голод у Кабінеті міністрів в ефірі Українського радіо розповідає аналітик Центру спільних дій Олег Савичук.

0:00 0:00
10
1x

Верховна Рада провалила голосування за доопрацьовану Програму діяльності уряду. Фактично уряд далі буде працювати без програми і його можуть звільнити в будь-який момент. "В принципі нічого поганого не сталося. В історії України вже були уряди, які провалювали під час голосування свої програми або, які не подавали своїх програм до парламенту, але при цьому успішно працювали. Це два уряди Миколи Азарова, та уряди часів Віктора Ющенка. Проте це дуже поганий показник для пересічних людей, оскільки не зрозуміло в якому напрямку буде рухатися країна найближчий рік і не зрозуміло, які пріоритетні цілі уряд ставить перед собою. З точки зору пересічного депутата буде важко вимагати від прем’єр-міністра виконання програми, тому що Верховна Рада її не затвердила. Звичайно це ставить під сумнів довгостроковість перебування урядовців на своїх посадах, оскільки будь-якої миті їх можуть звільнити", – коментує експерт.

На питання, чим нова Програма відрізняється від попереднього варіанту Олег Савичук зазначає: "Нова програма якісна і значно краща, ніж перша. У новій програмі 85 сторінок, але не все вирішує обсяг. Все залежить від якості виконання і тих завдань, які ставить перед собою уряд. У новій Програмі уряд передбачав короткострокові перспективи і довгострокові. Те, що програма не була проголосована ще не свідчить про її низьку чи високу якість. В даному випадку – це було суто політичне рішення, яке показує наявність певного конфлікту між Верховною Радою і урядом. Якщо парламент не підтримує доопрацьовану програму уряду, то протягом року уряд не може подавати нову програму на розгляд ВР. Тобто умовного імунітету на рік чинний уряд не отримає протягом року".

У чому полягає конфлікт між урядом і Верховною Радою експерт пояснює так: "Той розподіл влади, який є в Україні заздалегідь ставить прем’єр-міністра і міністрів в залежність від  посади президента. Оскільки президент має двох своїх міністрів, призначає керівників місцевих держадміністрацій, впливає на призначення керівника Національного банку, генерального прокурора, тобто органів, які теоретично мали б знаходитися у сфері відання уряду. Але такий конфлікт між урядом і ВР може дати і позитивні наслідки, оскільки вже був проголосований у першому читанні проєкт про призначення і звільнення міністрів і найближчим часом буде подано проєкт про реформу години запитань до уряду. Це важлива процедура, оскільки зараз регламент, на жаль, відповідає більше Конституції попередньої редакції часів Януковича і не містить дуже багатьох речей, які б мала в собі містити відповідно до чинної Конституції. Це порядок призначення керівників деяких центральних органів виконавчої влади, порядок контролю стосовно діяльності уряду  і так само порядок призначення міністрів. Кожного разу, коли у Верховної Ради були питання до того чи іншого міністра, голова ВР пан Разумков казав, що регламент не передбачає можливості ставити якісь питання. Тобто прем’єр-міністр вносив кандидатуру, кандидат робив коротку доповідь, після чого відбувалося одразу голосування. Зараз народні депутати пропонують змінити регламент таким чином, щоб були чітко визначені строки призначення та звільнення міністрів. У випадку звільнення, міністр має подати звіт до комітету, який його опрацьовує і Верховна Рада заслуховує цей звіт. Тобто це буде своєрідний парламентський контроль над роботою уряду".

На прохання спрогнозувати подальшу долю уряду Дениса Шмигаля Олег Савичук зазначає: "Ефективність цього уряду навіть з точки зору простого аналізу може бути дуже сумнівною, оскільки досі лишаються вакантними посади трьох міністерств і парламент в умовах конфлікту між прем’єр-міністром і представниками деяких фракцій навряд чи зможуть знайти кандидатуру на ці міністерства".

На фото: Олег Савичук, Детектор медіа