Скасування "зарплатного рабства": що змінюється у роботі різних банків

Скасування "зарплатного рабства": що змінюється у роботі різних банків

Якість надання послуг в різних банках України істотно відрізняється, однак раніше змінити банк, де ви отримуєте зарплату, було не так просто і тепер ця проблема зникне. 29 квітня Національний банк змінив порядок переказу коштів роботодавцем на виплати працівникам, які зможуть самостійно обирати банк для виплати заробітної плати. Нововведення в ефірі Українського радіо коментує президент ГО "Гуманітарний центр" Андрій Кривонос.

0:00 0:00
10
1x

Постанова, прийнята 29 квітня, набуде чинності 1 січня 2021 року. На запитання, що зміниться, Андрій Кривонос відповідає:

"Пряма відповідь буде доволі коротка та неочікувана для самого Національного банку. В більшості випадків нічого не зміниться через те, що зарплатні проекти – це не просто проекти компаній, а в багатьох випадках – рішення головного бухгалтера. Для того, щоб не ускладнювати собі роботи, вони намагаються перераховувати туди, куди звикли. На жаль, це залишиться проблемою останньої лінії зустрічі співробітник – головний бухгалтер, який буде брати або не брати заяву.

Фактично, юридично, формально це можна було робити досить довго. Працівник міг обрати банк, написати заяву, йому мали це погодити і дозволити зробити. Технічно банківська система це дозволяла. Втім, є формальні перепони, які існують і які будуть в цьому контексті продовжувати існувати. Сплачуючи заробітну плату, треба подати документи на сплату відповідних податків – єдиного соціального внеску, податку на доходи фізичних осіб, військового збору. Якщо ми поєднаємо ці три форми звітності в одну, тоді система буде спрощена. Все ж рішення головного бухгалтера, куди платити, на багатьох підприємствах буде єдиним "правильним і важливим".

Якщо у вас є бажання отримувати зарплату на визначену картку в банку, яка вже у вас є чи ви хотіли б її отримати, то сьогодні можна змінити банк, посилаючись на вільний вибір банківських послуг і вільне перерахування. Перепон з боку банківської системи для здійснення платежів на різні картки в різних банках для співробітників немає. Це лише питання бажання.

Із січня з поєднанням деяких форм звітності – процедура буде прискорена і спрощена". 

Якщо роботодавець матиме інформацію про проблемність якогось банку, то він має з співробітником домовитися, що переведе платежі в інший банк. На сьогодні великої загрози, що у нас будуть банкопади, немає, тому потрібно ставитися спокійніше до цього і повертати довіру до банківського сектору, який стабільно працює.

Постанову зроблять чинною з 1 січня, а не зараз, тому що це продовження імплементації рахунків IBAN, коли ми поєднуємо платежі в єдині і, фактично, єдиним реквізитом банківського рахунку через певний час стане виключно його номер. На сьогодні у нас ще залишаються код банку, назви і банку, і отримувача. З часом це відбуватиметься простіше, але ми маємо рухатися покроково".

Фото: Уніан