Транспортний колапс в Києві: чи варто було зупиняти роботу метро під час карантину?

Транспортний колапс в Києві: чи варто було зупиняти роботу метро під час карантину?

В Україні скасовано залізничне, авіа- та автобусне сполучення між містами та областями України, а також закрили метро у Києві, Харкові та Дніпрі через поширення коронавірусу. Експерт в транспортній сфері Олександр Кава в ефірі Українського радіо прокоментував, чи доцільно було зупиняти роботу метро та скасовувати приміське залізничне та приміське автобусне сполучення під час карантину.

0:00 0:00
10
1x

"Від сьогоднішнього ранку бачимо, що транспорт, який сполучає лівий і правий берег Києва, їде переповнений, тобто люди знаходяться у тісному контакті. І вимога, що в автобусі чи в тролейбусі повинно бути не більше, ніж 20 осіб, не дотримується, причому систематично. А на зупинках сотні людей в очікуванні транспорту, який дозволить їм дістатися до роботи. За таких умов, вочевидь, рішення про припинення роботи метрополітену було нелогічним", ― зазначив Олександр Кава.

Фото: Facebook Вікторії Коваленко 

За словами експерта, "краще було б залишити роботу метрополітену, проте обмежити осіб, які б мали право ним користуватись, і видавати певним категоріям осіб дозволи".

"Вочевидь, є державні чиновники, які мають дістатися до робочих місць, а також співробітники поліклінік та лікарень, працівники продуктових магазинів, працівники підприємств, які працюють на тих об’єктах, які забезпечують життєдіяльність міста та його нормальне функціонування. Якби обмежили просто   коло осіб, які мали б можливість скористатися метрополітеном, я думаю, що це дало б кращий результат, ніж той, який ми бачимо з сьогоднішнього ранку, коли автобуси і тролейбуси між берегами їдуть переповнені і санітарні норми, про які сказав президент та інші урядовці, не дотримуються", ― сказав він.

Кава наголосив, що наразі люди ще більше часу витрачають у тісному контакті на зупинках громадського транспорту, а наземний громадський транспорт не може перевозити їх настільки оперативно, як це могло б зробити метро. Таким чином ще більше киян потрапляють у зону ризику зараження коронавірусом.  

"Дійсно, багато людей працюють зараз дистанційно, не працюють навчальні заклади, і, відповідно, кількість пасажирів, навіть у метрополітені, скоротилась би у 1,5-2 рази, порівняно з тією кількістю, яка є у звичайні дні. Проте, якщо метрополітен міг би швидко перевезти цих пасажирів, то кількість муніципального наземного транспорту не збільшилась. Місто не може за одну добу чи за тиждень збільшити кількість автобусів, тролейбусів та трамваїв  у 1,5-2 рази на маршрутах і відкрити нові маршрути, які необхідні для того, щоб проїхати. Через це люди ще більше часу витрачають у тісному контакті на зупинках громадського транспорту. Крім того, швидкість проїзду метрополітену і автобуса чи тролейбуса так само відрізняється, і ще більше киян знаходяться у тісному контакті з іншими особами. Відповідно, ще більше киян потрапляють у зону ризику зараження коронавірусом та іншими респіраторними захворюваннями", ― прокоментував експерт.

Щодо того, що підприємства зобов’язали забезпечити підвіз працівників до місця роботи, то якщо у підприємства немає власного парку автобусів, то, на думку експерта, такі заяви абсолютно пусті і нереалістичні до виконання.

"Інше питання ― хто має платити за таке перевезення пасажирів. Чи міська влада  Києва, чи уряд виступили з ініціативою, що вони оплатять підприємствам ці перевезення і забезпечать їм парк автобусів? Звісно, ні. Це просто безвідповідальне перекладання відповідальності з чиновників на інших осіб, яких потім можна буде притягати до відповідальності. Тому що наші чиновники, ухвалюючи такі рішення, абсолютно не прораховували, як вони будуть реалізовуватись. Те, що ми бачимо сьогодні в Києві в громадському транспорті і зупинках, це є фактичний результат недолугої політики і таких не прорахованих на кілька кроків вперед рішень", ― додав він.

Олександр Кава зауважив, що "київська влада мала б визнати, що Київ працює не тільки для киян, а й для київської агломерації і що щоденно кілька сотень тисяч працівників для київських підприємств, зокрема тих, які забезпечують життєдіяльність міста Києва як столиці, приїжджають з передмість. І про ці проблеми треба було відкрито говорити президенту та прем’єр-міністру і не припиняти приміське залізничне сполучення і приміське автобусне сполучення. По суті, це все дисфункціональна система української влади, яка не хоче суперечити вищим чиновником, але при цьому страждають прості громадяни".  

Зазначимо, у Харкові у зв'язку із закриттям метрополітену також спостерігається ситуація із переповненими трамваями та маршрутками. 

Останні новини
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Новини по темі
"Ривок" на Харків стане для окупантів самовбивчим". Киричевський про інтерв'ю Сирського
"Менш активна торгівля, проте без повного ембарго": Желіховський та Мялик про домовленості України та Польщі
Пам'яті Ігоря Юхновського
Харків обстріляли 15-ма ракетами С-300/Х-22
"Там буде слово, світло й дихання кількох тисяч людей": Сергій Жадан збирає стадіон поезії