А чи був турборежим? За півроку депутати IX скликання прийняли менше законів, ніж їх попередники

А чи був турборежим? За півроку депутати IX скликання прийняли менше законів, ніж їх попередники

Комітет виборців України порівняв якість роботи Верховної Ради 8-го та 9-го скликань за перші півроку роботи за кількістю прийнятих законів та проведених пленарних засідань. За даними, які КВУ оприлюднив, кількість прийнятих законів, зареєстрованих законороєктів та пленарних засідань. Попередня каденція за даний період прийняла 173 закони, нинішня — 155. Також депутати минулого скликання зареєстрували більше законопроєктів, ніж їх наступники — 1700 і 1300 відповідно. Однак, нинішня Верховна Рада збиралася на 10 засідань збиралася частіше, ніж минула. Кількість та якість роботи нардепів в етері Українського Радіо прокоментувала заступниця генерального директора Комітету Виборців України Наталія Линник.

0:00 0:00
10
1x

Перші півроку роботи Верховної Ради з монобільшістю заступник голови парламенту Руслан Стефанчук називає плідними. "Ми прийняли понад 100 законодавчих актів". Попри те, він визнає, що були помилки, "де влізли в ті чи інші законодавчі акти якісь лобістські правки", які, за словами Стефанчука, Рада ще буде "вичищати". "За цей період ми пропрацювали по декількох влучних сферах, насамперед, це питання боротьби з корупцією, розвиток бізнесу, покращення інвестиційного клімату ,крім цього, ми працювали над більш справедливою судовою системою, над питаннями оборони, інфраструктури й інших".

Також заступник голови ВР наголошує на історичному рішенні сьогочасного парламенту. "Вперше ми зобов'язали діяти Верховну Раду не просто так, а на підставі плану законодавчих робіт — за час незалежності, лише у 97-му, 98-му, 99-му та 2007-му були якісь подібні плани законопроєктних робіт".
Можна вітати тут прагнення Стефанчука і Верховної Ради працювати за планом законодавчих робіт, каже заступниця генерального директора Комітету виборців України Наталія Линник: "Проте, треба більш чітко артикулювати, що це план містить. Насправді, в попередніх скликаннях Верховної Ради все ж таки був певний план законодавчих робіт і найчастіше, це була саме коаліційна угода, яка заключалася для створення певної більшості для голосування".

Парламентарі-попередники працювали більш якісно, ніж новообрана Верховна Рада. Попередникам "науково-дослідне управління ВР робило до законопрєктів 33% зауважень, то цьому скликанню — 53% маркує як невідповідні. Або у фінансовій частині, в правовій", — розповідає Наталія Линник.

У 2014-му, зважаючи на події в країні, люди менше звертали увагу на роботу парламенту, ніж зараз, коли Зе-команда "використовує більш промоутерську подачу" своєї роботи: "Наприклад, різні "фішечки"-назви: "У нас турборежим". Хоча, це, насправді, не відповідає дійсності. Як ми бачимо, перші півроку Рада 8-го скликання працювала набагато продуктивніше — прийняла 173 закони, а ця Верховна Рада — 155", — розповідає заступниця гендиректора КВУ.

До того ж, на думку Линник, варто згадати час, у який працювала перші півроку минула Верховна Рада, коли відбулася анексія територій України, початок війни та величезна економічна криза. "Тоді треба було приймати нові реформаторські закони як по відношенню до економіки, і саме уряд Яценюка її підняв".

Наталія Линник наголошує, що більшість законотворчих проєктів попередніми скликаннями були подані саме з кабінету міністрів: "Що є логічним, якщо ми живемо зараз де-юре в парламентсько-президентській республіці. Тому уряд пропонує свою концепцію, стратегію, план бачення законодавчих змін і відповідно Уряд є провідником цих змін, і саме уряд бачить які є законодавчі прогалини в економічній, соціальній чи іншій сфері і подає левову частку законопроектів, які і мають бути обговорені безпосередньо в парламенті. Звичайно, що у нас життя крутиться не тільки навколо уряду, але є і інші гілки влади, які також потребують реформування – це судова, адміністративна… і, власне, там парламент може також ініціювати своє бачення законодавчої роботи в цих двох аспектах".

На 4 березня Володимир Зеленський скликає Верховну Раду. З-поміж багатьох запитань, ймовірно, будуть розглядати відставку уряду. Офіс президента зважає на логіку виборців, переконана заступниця директора КВУ: "Уряд не справляється, а президент каже: "Вийди геть, розбійнику!" А виборець діє "більш емоційно, ніж раціонально", — каже Наталія Линник. "Нашого виборця до цього привчали. Чому люди дивилися канал "Рада"? Бо це було шоу. Тільки тоді була імпровізація, а зараз же ми бачимо структурований серіал".