Після змін законодавства отримати "неліквідного" кандидата на посаду голови ДБР буде складно — нардепка Олена Мошенець

Після змін законодавства отримати "неліквідного" кандидата на посаду голови ДБР буде складно — нардепка Олена Мошенець

Після змін законодавства отримати "неліквідного" кандидата на посаду голови ДБР буде складно. Про це в ефірі Українсько радіо розповіла заступниця голови комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики членкиня фракції партії "Слуга народу" Олена Мошенець.

0:00 0:00
10
1x

Олена Мошенець зазначила, що в перезавантаженні керівного апарату ДБР полягають суттєві зміни.

"Ми розуміємо, що від волі керівника залежатиме той склад, який він визначить як своїх заступників. Тому що він їх назначає і звільняє. Для того, щоби була обрана нова людина на посаду глави ДБР, буде проведена конкурсна комісія. Там буде 9 членів: три від Верховної Ради, 3 від президента і з міжнародних експерти за поданням уряду. Це дуже важливий момент, оскільки така кількість людей — це дієва схема. У таких умовах отримати кандидата неліквідного, який не відповідає суспільним вимогам і вимогам правоохоронної системи, складно. Плюс ця людина має бути незалежною", — сказала вона. 

Олена Мошенець зазначила ще один важливий момент: наразі обговорюється питання про передачу справ майдану саме до ДБР. "Люди, які братимуть участь у конкурсі, повинні бути ще й морально відповідальними. Дуже велика кількість справ майдану чекає на відповіді", — сказала вона.

Нагадаємо, 17 жовтня парламентарі ухвалили за основу законопроект № 2116, про внесення змін до закону України "Про Державне бюро розслідувань" щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань. Згідно з текстом законопроєкту, директора ДБР призначатиме президент України за поданням конкурсної комісії. Нині президент призначає директора ДБР, але за поданням прем'єра України згідно з рішенням конкурсної комісії.

Народні депутати України, під час обговорення законопроекту щодо удосконалення роботи Державного бюро розслідування, підтримали правку щодо зміни голови органу. Відповідне рішення підтримали 259 народних депутатів. 15 листопада Верховна Рада розглядала законопроєкт в другому читанні, але схвалити документ не встигла.

Наразі керівником ДБР є Роман Труба, призначений указом президента 22 листопада  2017 року.