Невідомий Остап Вишня: секретні архівні дані про короля українського гумору

Невідомий Остап Вишня: секретні архівні дані про короля українського гумору

Цьогоріч відначаємо 130 років від дня народження Остапа Вишні. Літературознавець, знавець творчості Остапа Вишні, заступник директора Інституту літератури НАН України Сергій Гальченко в ефірі Радіо Культура розповів маловідомі факти про короля українського гумору.

 Арешти Остапа Вишні

З Богданом Ступкою ми робили серію телепрограм про Остапа Вишню під назвою "Чорний гумор Остапа Вишні". Хіба це не елементи чорного гумору, коли ми почитаємо його листи із заслання, його табірний щоденник, а у документах слідства чи у спогадах актора Йосипа Гірняка, де він пише, що на другий день після арешту, слідчий показав папку і каже Остапу Вишні, що в цій папці всі документи і що все про нього знають. Остап Вишня усміхнувся і сказав: "Ну знаєте, то й добре!". Ніякого криміналу він за собою не відчував.  Але склалося так, що слідчий на допитах і пізніше інкримінував йому, за вказівкою згори, що Остап Вишня нібито мав убити самого Постишева. Це був другий арешт Вишні.

Під пильним поглядом агентів

Ознайомившись зі справою-формуляром Остапа Вишні, де з 1924 по 1955 рік, написали на нього більше півсотні агентів під псевдонімами. Наприклад, Юрій Смолич — Стріла, дружина видатного партійного діяча Демченка — агент Вікторія, яка була з Вишнею в одному концтаборі, спокушала його на розмови і все це описувала. Навіть зятя Остапа Вишні теж змусили бути агентом. Влітку 1943 року, коли Вишню привезли з Ухтинсько-Печорських таборів, уже перед звільненням на прохання українських письменників Довженка, Бажана, Яновського.

У 1928 році Вишня їздив у Берлін на лікування, і Йосип Гірняк теж виїжджав, у 1933 році вони разом загриміли у табори. Випадковість чи ні?

Я думаю, що це випадковість. Ордери на арешт Остапа Вишні і Володимира  Ґжицького були виписані 6 грудня, проте Ґжицького заарештували, а Вишню — ні. Я здогадуюсь, що був інший план знищення Остапа Вишні. Він одержав телеграму від одного знайомого єгеря із запрошенням на полювання, і з Епіком Григорієм зібрались, проте простирчали цілий день на вокзалі і нікуди не поїхали. Тоді їх заарештували. Варвара Олексіївна (дружина - ред.), зустрівши цього єгеря питала про ту телеграму, але він сказав, що нікому ніякої телеграми не надсилав.

Легенди і міфи про Остапа Вишню

Одна з легенд, коли Остап Вишня у 1948 році був в Ірпіні на відпочинку, у творчій відпустці. Була гарна компанія, вони чаркували, і Вишні стало дуже зле, у нього була виразка. Довелось викликати швидку, але не було дороги, щоб його везти, тому від Будинку творчості письменників мали Рильський та інші письменники нести Вишню на ношах. Приїхав поїзд, а ноші не заходять у двері. Вишня лежить із заплющеними очима, розплющує очі і каже: "Заносьте у вагон-ресторан, там двері ширші".

Скільки псевдонімів було в Павла Губенка

Грунський, Остап Вишня, а також один з його псевдонімів був жіночим — Оксана під фейлетоном "Чудака, їй-богу", коли він працював перекладачем в газеті. Пишучи фейлетони, він не вважав себе письменником. Казав, що він газетяр.

Фото — wikipedia.org