Онлайн-консультації з лікарями: чи варто їм довіряти?

Онлайн-консультації з лікарями: чи варто їм довіряти?

Чи варто консультуватися з лікарями онлайн? Це зручно, просто та комфортно. До того ж значно економить час. Отож, якими є плюси та мінуси онлайн-консультування? Як обрати віртуального спеціаліста? На ці питання в ефірі Радіо Промінь відповідали ведуча програми "Без стереотипів", журналістка, яка працює в медичній сфері, Ірина Коваль та голова Всеукраїнської спілки парамедиків, лікар із медицини невідкладних станів, спеціаліст з управління та організації охорони здоров’я Ярослав Вус.

0:00 0:00
10
1x

Ірина Коваль розповіла, у якому випадку можна звертатися до онлайн-консультацій з лікарями. "Якщо у вас на руках є певні аналізи, якщо ви знаєте, що це дуже хороший лікар, а проживаєте у віддаленій місцевості, де немає лікарів та амбулаторій, то можете консультуватися з ним онлайн. Але ви маєте бути впевненими у ньому, що це дійсно високопрофесійний фахівець. Краще, щоби ці консультації були не у формі переписки, а через скайп. Треба, щоб ви бачили людину, знали, що це дійсно той лікар, про якого вам говорили", — розповіла вона.

Ірина Коваль не радить консультуватися з лікарями на сумнівних сайтах. "Ви не будете впевнені, з ким саме проходить ця консультація. Можливо, ви взагалі спілкуєтеся не з лікарем", — сказала вона.

У свою чергу, голова Всеукраїнської спілки парамедиків Ярослав Вус звернув увагу на те, що найголовніша проблема, з якою стикається екстренна допомога, — 90 % викликів є викликами, які не є профільними.

"Тобто там швидка не потрібна. До того ж вона нічим не допоможе, адже це хронічні захворювання або взагалі не захворювання. Ці 90% можна було б відсікати за допомогою телефону чи онлайнмедицини. Єдине — це та проблема, яка є у всіх інших сферах роботи в Україні. Це відповідальність. Тобто коли людина питає поради у Фейсбуці, де тисячі псевдолікарів дають свої незрозумілі поради – то треба пам’ятати, що кожен має нести відповідальність. Має бути створена якась спеціальна сторінка, де є сертифіковані лікарі, які можуть давати поради та нести відповідальність за свої поради. Зараз же в інтернеті на форумах ніхто ні за що не відповідає.  Гається дуже багато часу у важких захворюваннях", — розповів Ярослав Вус. 

Експерт не радить поки що заходити на якісь медичні ресурси та консультуватися онлайн, адже ніхто абсолютно не несе відповідальності за те, що він пише: "А для людини, у якої онкологія, кожна хвилина є дорогою. Займатиметеся гомеопатією, травками — втратите час. У таких випадках треба йти до свого сімейного лікаря, а не питати поради онлайн".

Ярослав Вус зазначив, що українці мають особливу звичку: якщо вони всім задоволені, то не залишають відгуків про лікаря, залишають тільки тоді, коли незадоволені.

"Навпаки: якщо ви читаєте в інтернеті відгуки й там дуже багато поганих відгуків, то це значить, що до цього лікаря точно треба йти. Бо до нього багато ходить людей. З іншого боку, українці не можуть оцінити лікаря, вони можуть оцінити його ставлення до себе, але вони не можуть оцінити, як він лікує, чи він відповідає адекватним протоколам. Лікар може посміхатися, але лікувати старими препарамими. Лікар може бути хамлом і чудово лікувати", — сказав він.

Джерело: unsplash