Ексміністр МЗС Володимир Огризко про вибори в ОРДЛО: не можна повторити кримський сценарій

Ексміністр МЗС Володимир Огризко про вибори в ОРДЛО: не можна повторити кримський сценарій

Як відбувається підготовка України та Росії до зустрічі у "нормандському форматі", чи опирається президент України Володимир Зеленський на "формулу Штайнмайера" та яким має бути сценарій виборів на окупованих територіях Сходу — про це в ефірі Українського радіо говорили з колишнім міністром закордонних справ України, керівником Центру дослідження Росії Володимиром Огризком.

0:00 0:00
10
1x

"Я думаю, що Росія не веде підготовку до переговорів у "нормандському форматі", тому що у неї зовсім інші завдання: їй не потрібні ніякі переговори і не потрібні ніякі рішення. І коли президент Зеленський говорить про те, що "ми по швидше хочемо почати переговори", це зовсім не означає, що цього хоче Росія. Це абсолютно різні напрямки, різні цілі і різні засоби досягнення цих цілей. Тому для Росії ці переговори були і лишатимуться ширмою для того, щоб вести справу далі, а саме: продовжувати вбивати українських солдатів, продовжувати змушувати Україну витрачати колосальні кошти на оборону, а не на розвиток, аби сповільнити наш рух до НАТО, до Європейського Союзу, до побудови цивілізованого суспільства", — зазначив Володимир Огризко.

Ексміністр МЗС прокоментував, чи опирається президент України Володимир Зеленський на "формулу Штайнмайера".

"Я думаю, що він не опирається на "формулу Штайнмайера", бо ця формула стосується лише одного маленького елементу Мінських домовленостей. Наша позиція повинна полягати у тому, щоб спочатку вирішувалися виключно питання безпеки (припинення вогню, відведення сил від лінії розмежувань, запровадження міжнародної операції з підтримання миру, виведення всіх російських окупаційних військ та російських найманців, переведення цієї території на українське законодавство тощо). І коли складаються відповідні умови, тоді можна під наглядом ОБСЄ проводити вибори", — прокоментував дипломат.

Читайте також — Климпуш-Цинцадзе: вибори на окупованих територіях Сходу є неприйнятними для України, це реалізація плану Кремля

Огризко підкреслив, що на Сході не можна повторити кримський сценарій виборів.

"Як ви собі уявляєте вибори під дулами кулеметів? Ми ж сказали, що те, що відбулося в Криму, нікуди не годиться. Всі цивілізовані країни сказали: "Ми цього не визнаємо, тому що це фарс". Тоді чому ми повинні цей фарс повторити зараз у рамках ОРДЛО? Ми не маємо думати про інтереси Штайнмайера чи когось іншого. Якби ми були гарно підготовлені, то повинні були б запропонувати свою програму врегулювання на Донбасі, якщо ми хочемо, щоб це було за українським сценарієм", — сказав він.

Фото — mind.ua