Це така "лінія Богдана" в парламентаризмі — Володимир Федорин про темп схвалення рішень Верховною Радою

Це така "лінія Богдана" в парламентаризмі — Володимир Федорин про темп схвалення рішень Верховною Радою

Чи є доцільним темп, з яким Верховна Рада дев'ятого скликання схвалює рішення? Про це в ефірі Українського радіо говорили з директором Центру Бендукідзе, автором youtube-каналу "Крим: критичне мислення" Володимиром Федориним.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Володимир Федорин зазначив, що для отримання дійсно швидких реформ час дуже важливий. "Будь-який реформатор скаже, що є дуже обмежене "вікно можливостей" до того, як консолідуються вороги реформ", — сказав він.

Федорин звертає увагу, що сам по собі темп — це добре, але лише до того часу, поки не починається аналіз схвалених законопроєктів. 

"Далі вже треба аналізувати, а що нам з такою швидкістю пропонують схвалювати? Я скоріше погоджуюсь з тими, хто критикує нову владу за порушення регламенту. Гадаю, що у багатьох випадках це абсолютно не вимушені порушення. І це, скоріше, робиться для того, щоб показати, як вони можуть, і що їм насправді начхати на процедури. Це така "лінія Богдана" в парламентаризмі: нам плювати на ваші зауваження", — зазначив Володимир Федорин

Він наголосив, що ігнорування норм регламенту — це "плювання проти вітру". 

"Я б не хотів, щоб нова влада змарнувала і свій шанс, і історичний шанс України, щоб не здійснила дійсно правильних перетворень", —  сказав Федорин.

Депутати Верховної Ради дев'ятого скликання, в якій найбільшою фракцією є пропрезидентська "Слуга народу" (254 депутати), демонструють швидкість та інтенсивність схвалення законопроєктів. 

Як повідомляло видання Українська правда, ідея, що Верховна Рада за пів року має проголосувати якомога більше законів, значною мірою належить голові Офісу президента Андрієві Богдану: "цей спринт придуманий для того, щоб депутати не встигли нікому продатися і детально не почали вчитуватися у закони, які їм пропонують".