Україна не братиме участі в Євробаченні-2019

Україна не братиме участі в Євробаченні-2019

Україна відмовляється від участі в міжнародному пісенному конкурсі Євробачення-2019,  повідомляє прес-служба Національної суспільної телерадіокомпанії України.

"Альтернативним способом визначення представника від України на Євробачення-2019 правила визнають його безпосереднє призначення мовником. Тобто Суспільний мовник міг би обрати будь-якого виконавця не з числа учасників Національного відбору. Проте від такої альтернативи Суспільний мовник відмовляється, адже з повагою ставиться до вибору глядачів у Національному відборі. Тому в ситуації непідписання договору про участь у Євробаченні з переможцем телерадіокомпанія почергово звернулася до фіналістів, що посіли друге та третє місце за результатами Національного відбору",  – йдеться у повідомленні

У НСТУ нагадують, що переможць нацвідбору на Євробачення-2019 співачка MARUV відмовилася підписувати договір, також гурти Freedom Jazz та Kazka відмовилися від участі в Євробаченні-2019.

"Національний відбір-2019 виявив та привернув увагу нашого суспільства до системної проблеми музичної індустрії в Україні: зв’язків артистів із шоу-бізнесом на території держави-агресора, які й на 5-му році військового конфлікту все ще залишаються дуже тісними. Для частини суспільства цей факт прийнятний, в іншої частини викликає обурення й несприйняття", – додають у прес-службі. 

У ситуації, що склалася, дотримуючись закону про Суспільне мовлення, а також в умовах надмірної політизації нацвідбору Суспільний мовник вирішив відмовитися від участі в Євробаченні-2019.

Читайте також: Внесення в контракт заборони концертів представника України у РФ виправдане умовами Євробачення – юрист

Нагадаємо, 23 лютого в Києві відбувся фінал національного відбору на міжнародний пісенний конкурс "Євробачення-2019". У фіналі національного відбору змагалися шість виконавців: Freedom jazz, YUKO, MARUV, Brunettes Shoot Blondes, KAZKA та ANNA MARIA.

Найбільшу сумарну кількість голосів від глядачів та суддів, 11 балів, здобула MARUV з піснею Siren song.  Переможниця Національного відбору на Євробачення–2019 MARUV та Суспільний мовник не підписали договір щодо участі співачки в конкурсі. Після цього ще кілька учасників нацвідбору оголосили про відмову від участі в конкурсі Євробачення-2019.