Іван Дем’янчук: за 5 років можливо завершити реформи децентралізації по всій Україні

Іван Дем’янчук: за 5 років можливо завершити реформи децентралізації по всій Україні

Уряд анонсував дорожню карту наступного етапу реформи децентралізації. Один з основних пунктів у ній – укрупнення районів. Які аргументи наводять автори реформи, та які контраргументи висувають прихильники наявного адміністративного устрою, розповідають в ефірі Українського радіо в програмі "Вся країна. Сучасна громада" секретар Золочівської селищної ради Олег Холодько (Харківщина), голова Коломацької районної державної адміністрації Сергій Яцюк (Харківщина) та директор Закарпатського центру розвитку місцевого самоврядування Іван Дем’янчук.

Чи зіштовхувались ви з супротивом, коли створювали громаду?

Олег Холодько: в цьому плані нам пощастило, у нас сучасний голова районної державної адміністрації Ігор Гурин, який підтримав цю ініціативу, і тому наша громада – Золочівська селищна рада, на сьогоднішній день, вона найбільша в Україні. У нас об’єдналися 12 сільських рад, із складу району до громади не ввійшла тільки одна сільська рада. За підрахунками фахівців, ми є самодостатніми, спроможніми і працюємо вже рік.

Сергій Яцюк: дійсно це питання одне з найактуальніших у нашому регіоні і в нашій державі. На сьогоднішній день,  третина населених пунктів в країні вже об’єдналися в громади. Саме головне, що тут необхідно працювати, як районній ланці так і активістам, і керівникам району всіх підрозділів. При добровільному об’єднанні ніхто не хоче втратити "своє місце".

Ми розпочали працювати разом із селищною головою, згідно закону про добровільне об’єднання громади ми йшли по всіх пунктах об’єднання,  ми провели нараду з усіма керівниками,  і вже після цього ми почали відпрацьовувати це питання у кожному підрозділі, організації і установі нашого району.

А ви брали участь у громадських слуханнях?

Сергій Яцюк: я особисто приймав участь у всіх громадських слуханнях і проводили збори в організаціях і установах, ми доводили що це буде краще. І так ми найперші об’єднали наш район в Харківській області. Після року вже можна сказати, що тут повинна бути вся інфраструктура району, щоб громада стабільно працювала. Якщо села будуть об’єднуватися, то для цього треба багато працювати і відразу вирішувати кадрові питання. Кадри вирішують все, тому ми кращих своїх працівників віддали у об’єднану громаду, і все фінансове забезпечення також віддали громаді, щоб вони стабільно працювали. І вже через рік ми отримали результати.

На Закарпатті чи не найбільший відсоток протестних настроїв. Чому так складається? І чи мають право керівники районів агітувати проти об’єднання громад?

Іван Дем’янчук: права не мають. Вони мають виконувати прийняті закони в нашій державі. Укрупнені райони не будуть мати такі повноваження які мають зараз районні державні адміністрації. Переважна більшість повноважень і функцій візьмуть на себе об’єднані територіальні громади. Тому створені райони матимуть наглядову функцію, нагляду за рішеннями об’єднаних територіальних громад, щоб вони не порушували, в рамках конституції,  закони України. Зараз важливо чітко спланувати кількість районів. Освіта, медицина, господарські та інші питання перейдуть на об’єднані територіальні громади.

Сергій Яцюк: я хочу додати те що, це питання не просте, яке треба відпрацьовувати. Багато селищних рад неспроможні об’єднатись бо в них немає коштів, аби забезпечити роботу всіх структурних підрозділів які мають працювати. Треба всім працювати злагоджено в команді.

Медична реформа говорить нам про те, що на районному рівні взагалі медицини не буде, вона перейде на інші рівні, просимо пояснити це детальніше.

Іван Дем’янчук: переважна більшість послуг, в рамках нової реформи медицини, буде надаватися на місцях. Більше уваги буде приділятися профілактиці захворювань. Якість послуг зросте у декілька разів.

Змінюються і повноваження, при укрупненні районів, які з них зникають а які можливо додаються?

Іван Дем’янчук: більше повноважень стосовно освіти, медицини, комунальних питань перейде на об’єднані територіальні громади. Функція району кардинально змінюється, вона представницька, наглядова. Повірте мені, наша країна за 5 років може завершити, в законодавчому і практичному реалізуванні реформи децентралізації по всій території  України. І це можливо зробити. Приклад показали наші люди, які не хочуть жити, як раніше.

Прослухати повну версію розмови.

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
Василь Курилас: основні джерела наповнення бюджетів ОТГ — земля та людський ресурс
Оксана Колесник: попит на дошкільні заклади є, особливо у старших групах
Для безпеки громадян в селищах встановлення камер є ефективним — Святослав Журовський
Сергій Замідра: діти отримали механізм допомоги ОТГ і зробили карти культурних об’єктів
Галина Мінаєва: на кожні посаді має працювати фахівець, а чоловік чи жінка — це неважливо