Оксана Колесник: попит на дошкільні заклади є, особливо у старших групах

Оксана Колесник: попит на дошкільні заклади є, особливо у старших групах

Що змінилося у закладах дошкільної освіти з початком реформи децентралізації. Чи залюбки до садочків ходять діти і чи задоволені батьки, розповідають в ефірі Українського радіо в програмі "Вся країна. Сучасна громада" начальниця відділу освіти Іванівської ОТГ Оксана Колесник та начальниця відділу освіти Жовтанецької ОТГ Ірина Вус.

Як було до створення громади, скільки було садочків і скільки працювало?

Ірина Вус: наша громада була утворена в 2016 році і до того часу функціонували лише дошкільні групи при школах. Зараз у нас є садочок на 6 груп – це 170 дітей. Цього річ, завдяки децентралізації коштів, ми змогли зробити реконструкцію садочка і відкрити ще одну групу.

Оксана Колесник: до об’єднання громади у нас діяли два дошкільних заклади. Вони так і діють, але у 2018 році ми відкрили ще одну групу і зараз у нас виховується 99 дітей. У нас ще стоїть питання про оптимізації дошкільної освіти, відкриття нових груп. Доцільність відкриття ще одного садочка нині вивчається. Попит на дошкільні заклади є, особливо у старших групах, коли йде підготовка до школи.

Як набирали працівників?

Ірина Вус: Частина персоналу залишилась з дитячого будинку, а саме на його базі було облаштовано садок, частина вихователів перейшли з груп при школах, плюс так шукали кадри. Вихователів знайти складно, тому що у молодих фахівців невеликі зарплати.

Чи можете ви самостійно встановлювати заробітні плати, доплати, це в компетенції громади?

Ірина Вус: фінансове і моральне заохочення в нашій компетенції. Ми встановлюємо надбавки за складність і напруженість в роботі, за переповнення груп, якісь премії, щорічні винагороди. Намагаємось стимулювати і заохочувати наших працівників.

Сервіс "електронні черги" в громадах і селах актуальні?

Оксана Колесник: ні, у нас не діє, у нас жива черга, дітки виростають і змінюють один одного.

Ірина Вус: у нас електронна черга діє. Це актуально тому що дошкільною освітою в громаді охоплено близько 80% дітей і потреба є. Тому сервіс актуальний.

Чи впроваджуєте ви інклюзивні програми?

Ірина Вус: зараз у нас дітей з особливими потребами в дошкільній освіті немає, проте в минулому навчальному році була одна дитинка яка навчалась за інклюзивною формою. З вихователем працював асистент вихователя і навчання здійснювалось за окремою програмою, хоча дитина була в освітньому середовищі.

Оксана Колесник: у нас також діток з особливими потребами немає, але дуже багато дітей, як виявилось, з вадами мовлення. Тому ми у 2018 році створили "логопед пункт" з логопедом-дефектологом, щоб з дітками працювали фахівці і допомагали правильно поставити мову.

Питання транспорту, чи є нарікання від батьків про те, що далеко їхати?

Оксана Колесник: звісно, шкільний автобус – це не приватний транспорт і доводиться підлаштовуватись під його розклад. Але ми намагаємось складати маршрути якомога коротші, щоб дітям було зручніше. Хоча так, з віддалених сіл їхати довше, тому дітям доводиться прокидатися раніше.

Ірина Вус: у нас на балансі 5 шкільних автобусів, маршрути довезення складені оптимальним чином. Тому, в принципі, проблем немає. Після відкриття ще одного дошкільного закладу плануємо закупити додатковий автобус.

Давайте зазирнемо в економіку питання, за які кошти утримуються садочки?

Ірина Вус: якщо ми говоримо про утримання дошкільного закладу, то повністю він фінансується за кошти місцевого бюджету. За харчування 40% сплачують батьки, пільгові категорії лише 20%.

Оксана Колесник: у нас утримання ведеться також за кошти місцевого бюджету. Єдине, що у нас батьківська плата складає 40% за харчування. В місяць виходить до 200 грн за дитину.

Прослухати повну версію розмови.

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Іван Дем’янчук: за 5 років можливо завершити реформи децентралізації по всій Україні
Василь Курилас: основні джерела наповнення бюджетів ОТГ — земля та людський ресурс
Для безпеки громадян в селищах встановлення камер є ефективним — Святослав Журовський
Сергій Замідра: діти отримали механізм допомоги ОТГ і зробили карти культурних об’єктів
Галина Мінаєва: на кожні посаді має працювати фахівець, а чоловік чи жінка — це неважливо