Незаконні затримання — що варто знати і як відстоювати свої права

Незаконні затримання — що варто знати і як відстоювати свої права

Держава має право обмежити людину в пересуванні в зв'язку із розслідуванням злочину, проте нерідко повідомляється про незаконні затримання з боку правоохоронців. Як може відбуватися затримання, які законні для цього підстави і куди звертатися у разі незаконного обмеження свободи. Про це в ефірі UA:Радіо Культура в програмі "Права людини понад усе" розповів виконавчий директор Експертного центру з прав людини Юрій Бєлоусов.

Ведуча:

Ірина Славінська

— Як відрізнити незаконне затримання від законного?

Треба виходити з того, що затримання як таке передбачене законом. У кожній державі є правоохоронні органи, які, розслідуючи злочини, мають право затримувати людину. Переважно це стосується поліції, яка здійснює найбільшу кількість затримань. Цими функціями також наділена Служба безпеки України, Державне бюро розслідувань, Національне антикорупційне бюро, прикордонники при перетині кордону.

Держава має право обмежити людину в пересуванні на певний час в зв'язку із розслідуванням злочину. Під час здійснення затримання працівник правоохоронного органу має повідомити людину, хто він такий, які органи представляє, показати службове посвідчення, повідомити підстави, а після цього затримувати. Поліція може затримати підозрюваних осіб, але для цього має бути підстава. 

— Що може стати підставою для затримання?

Затримати людину для встановлення її особи можна тільки в декількох випадках. По-перше, людина вчиняє правопорушення тут і зараз. По-друге, вона не має із собою документів. Мова йде не про вчинення злочину, а про вчинення дрібного правопорушення. Якщо мова йде про очевидний злочин, то в поліції є всі підстави затримати цю особу.

Тримати людину, яку затримали за підозрою вчинення злочину, правоохоронець може 24 години. Після цього мають надати офіційний папірець, тобто повідомлення про підозру, в якому буде написано, в чому конкретно вас підозрюють. Якщо людина відмовляється назвати себе і відмовляється припинити певне правопорушення, її можна затримати на 3 години для встановлення особистості та складання відповідного протоколу. Звичайні громадяни також можуть затримати будь-кого, якщо бачать, що відбувається злочин і викликати поліцію, або самим доставити особу до найближчого відділку. 

— Як реагувати на затримання?

Якщо людина просто йде по вулиці і не має з собою документа і до неї підходять представники поліції і просять показати документи, по-перше, треба запитати, хто до вас звертається, попросити представитися і показати своє службове посвідчення. Треба подивитися у посвідченні, хто це, які органи представляє, звірити з людиною. Можна навіть фотографувати і знімати дії представника правоохоронних органів. Треба говорити спокійним тоном і запитати, у зв'язку з чим і в якості кого я маю з вами пройти. 

— Коли наступає момент затримання?

Тоді, коли людина має залишатися поруч з уповноваженою службовою особою або в приміщенні, визначеному уповноваженою службовою особою. З цього моменту, в працівника поліції виникає низка обов'язків. Якщо він вас затримав, має негайно проінформувати Центр безоплатної правової допомоги, у цього центру є дві години, щоб надати вам адвоката, який має приїхати. Правоохоронець має скласти протокол затримання, в ньому має бути зазначено, хто ви і у зв'язку з чим вас затримали.

— Куди можна звертатися громадянам, які вважають дії працівників поліції незаконними?

У таких випадках точно не треба звертатися в поліцію, адже поліція не є тим органом, який може ефективно розслідувати випадки порушення законодавства з боку своїх працівників. З кінця минулого року запрацював майже на повну відповідний державний орган, який називається Державне бюро розслідувань. Це їх прямий обов'язок розслідувати такі випадки. Також хочеться додати, що якщо після вчинення злочину, в якому підозрюють особу, пройшло кілька днів, поліція не може її затримати. Це можна зробити тільки через суд, який може надати дозвіл на затримання.

Прослухати детальніше можете за посиланням

Фото — ФБ Юрія Бєлоусова

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
"Лайки — це класно, але якщо тебе вирахують…" Експерт Бєлоусов про користування ТікТоком
У твіті Зеленського для партнерів по НАТО не було нічого нового — Жовква
Росіяни запускають по Україні у середньому по 20 ракет на місяць — Риженко
Українське Радіо було єдиним джерелом інформації в окупованому Ізюмі — ЗМІ
"Треба бути готовим до прильоту ракети у ТЕС", — Попенко про складний опалювальний сезон