Росіяни запускають по Україні у середньому по 20 ракет на місяць — Риженко

Росіяни запускають по Україні у середньому по 20 ракет на місяць — Риженко

Російські загарбники запускають зараз по Україні у середньому по 20 ракет на місяць, констатував  Українському Радіо експерт Центру оборонних стратегій, капітан першого рангу запасу ВМС України Андрій Риженко. Через активність ракетних батарей ЗСУ на Одещині та Миколаївщині, а також те, що окупантів атакують морськими дронами, РФ досить обережно застосовує свої кораблі-носії ракет. Кількість ракет, які росіяни запускають, менша, ніж узимку, але атаки тривають. Андрій Риженко докладніше розповів, з яких районів є для України найбільша загроза застосування "калібрів".

 

0:00 0:00
10
1x

Ракета 3М-14Е із сімейства російських крилатих ракет "Калібр". Автор фото: Vitaly V. Kuzmin

Кількість ракет, які росіяни запускають, менша, ніж узимку, але атаки тривають 

Кількість кораблів-носіїв ракет "Калібр" у росіян не зменшується, а навпаки зростає, констатує Андрій Риженко. Нещодавно була інформація про введення до бойового складу Чорноморського флоту нового легкого корвету типу "каракурт" "Циклон". Водночас росіяни зараз через активність ракетних батарей ЗСУ на Одещині та Миколаївщині, а також те, що окупантів атакують морськими дронами, досить обережно застосовують свої кораблі: "Проте застосування триває як від узбережжя Криму, так і біля Новоросійська. Кількість ракет, які росіяни зараз запускають, менша, ніж була, наприклад, взимку, але атаки тривають. На місяць РФ застосовує близько 20 ракет, в основному намагаючись поцілити по тих об’єктах, які пов’язують із нашим контрнаступом. Зокрема, йдеться про можливе постачання зброї партнерами України. З позитивного – наше ППО більшість таких ракет збиває, проте загроза зберігається. Крім того, ми знаємо, що зараз росіяни створюють нове угруповання на Азовському морі, яке називатиметься "Азовський військово-морський район" й буде частиною Чорноморського флоту з базуванням в Маріуполі. Там вони можуть мати три ракетних кораблі типу "каракурт": один уже готовий, а два – ще будують. Тобто загроза ракетної атаки окупантів із цього району зберігається. Також зберігається загроза ракетної атаки із Каспійського моря. Там у противника базуються чотири кораблі", –зазначив Риженко.

Із Середземного росіяни не ризикнуть запускати ракети 

Крім того, продовжив експерт, росіяни мають бойові кораблі й у Середземному морі. Проте, на думку Риженка, стріляти звідти не стануть: "Ракети, випущені із Середземного моря, змушені летіти над територією країн НАТО – Туреччиною, Грецією. Думаю, це неможливо, адже такі дії автоматично розцінюватимуться як напад на державу НАТО, а ці ракети будуть збиті. Для Росії запуск ракет "Калібр" – це серйозний виклик. Перша серія цих ракет була запущена ще в 2015 році з Каспійського моря по цілях у Сирії. Тоді "калібри" летіли над територією Ірану, з яким вони домовились. Проте тоді частина ракет просто впала в гірській місцевості через недоліки в програмуванні маршруту. Щодо Середземного моря, то звідти фактично неможливе застосування ракетної зброї по Україні", – пояснив експерт.

 Дрони можуть стерегти острови та виявляти міни

Наостанок експерт Центру оборонних стратегій порушив питання застосування на розв'язаній Росією війні Україною дронів. Йдеться не лише про атаки ворожих позицій, а й захист українських островів, а також – виявлення та знешкодження морських мін: "Усі першочергові завдання для наших Військово-морських сил – у ближній морській зоні. Це ділянка моря до 40-100 морських миль від узбережжя. Тут багато завдань можуть вирішувати саме дрони. Перш за все, протимінні завдання. Зараз пошук та знищення морських мін – це дуже актуальне завдання, адже їх багато як у річках, так і в Чорному та Азовському морі. Дрони для цієї місії підходять ідеально, особливо безекіпажні катери, які можна ставити на морську поверхню і вони здійснюватимуть пошук, ідентифікацію та знищення морських мін. Це ефективно, адже вони працюють цілодобово і коштують недорого. Це роботи, які здійснюють роботу, яку людина контролює з узбережжя, перебуваючи в безпеці. По-друге, нам потрібні дрони для охорони нашої морської інфрастуктури островів, кіс. На тому ж острові Зміїному не варто тримати корабель чи катер із людьми, краще поставити дрон із сенсорами і ми володітимемо повною інформацію, що коїться навколо острова", – підсумував Андрій Риженко. 

Андрій Риженко. Фото: ФБ-сторінка Андрія Риженка

 

Останні новини
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Новини по темі
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США