Крім військових, у нас є широка аудиторія, яка потребує української пісні — співачка Руслана Лоцман

Крім військових, у нас є широка аудиторія, яка потребує української пісні — співачка Руслана Лоцман

Крім військових, у нас є широка аудиторія, яка потребує української пісні, переконана заслужена артистка України Руслана Лоцман. Про діяльність "Народної філармонії", створеної задля моральної підтримки українських воїнів, її організаторка розповіла в ефірі Українського радіов програмі "Сьогодні. Вдень".

Ведуча:

Галина Бабій

"Народна філармонія", ініційована і створена у перші дні бойових дій на Донбасі у 2014 році задля моральної підтримки українських воїнів, існує вже 5 років.

— На сцені Майдану народилась "Народна філармонія", коли ми зрозуміли, що наших військових мобілізують, і їм потрібна моральна підтримка. Перші, хто відгукнулись тоді на наші концерти, це були артисти, які разом зі мною виступали на сцені Майдану, наприклад, ведучий Володимир Гонський.

За цей час у нас відбулось близько 500 концертів. Перший наш концерт був у квітні 2014 року на Чернігівщині. Далі ми поїхали по всіх областях України. У нас був повний всеукраїнський тур, тому що тоді ще не було такої можливості виступати безпосередньо на Донеччині та Луганщині. Але було багато військових на різних полігонах. Після концерту військові стають нашими друзями, вони обов’язково знаходять  тих, хто дарує їм пісню та підтримку, і сповіщають нас про свої всі ситуації.

Є люди, які скептично ставляться до того, що артисти їдуть туди, мовляв, "навіщо ви там потрібні, туди потрібно возити тільки їжу та одяг, а ви тільки створюєте додаткові проблеми, тому що ще вас потрібно охороняти". Вам  таке говорили?

— Ні. Насправді нас ніхто не охороняв. Коли ми їдемо до хлопців, ми завжди почуваємо себе у безпеці. У перші дні нового року у мене був сольний тур. Саме після температури я поїхала лікуватись туди. Бо коли ти приїжджаєш до них, ти розумієш, що у тебе нічого вже не болить. Ти стаєш бійцем. Вони заряджають тебе, а ти їх.

Скільки поїздок  за ці 5 років здійснила народна "Народна філармонія"?

— Кількість концертів давно перевалила за 500. Ми не рахували поїздки. Оскільки протягом однієї поїздки у нас могло бути 20-25 концертів. Ми їдемо на 4-5 днів, і кожного дня у нас по 5-6 концертів. Ми їдемо не заради кількості, а заради тої енергетики, яку ми несемо. Важливо, що ця справа живе, і сьогодні дуже багато наших друзів, колег організовують і створюють нові групи. Сьогодні у нас велике коло однодумців.

Наскільки змінилася сама технологія відвідання військових частин?

— Коли я їду до хлопців на Схід, мені не важливі умови, в яких я виступаю. Такі концерти для хлопців не можливо порівняти з концертами на сцені.  

Ви сказали, що цього річ програма"Народної філармонії" буде збагачуватися новими гуманітарними ініціативами. Що це за ініціативи?

— Крім військових, у нас є широка аудиторія, яка потребує української пісні. Це діти, студенти, наша молодь, для якої ми проводимо фестивалі української пісні та кіно. Вже є кілька започаткованих фестивалів: це Миколайчук-фест, це фестиваль "Диво UA", це і Музей української пісні. Цього року ми також хочемо співпрацювати з Українським культурним фондом.

Нагадаємо, "Народна філармонія", ініційована і створена у перші дні бойових дій на Донбасі у 2014 році співачкою Русланою Лоцман  задля моральної підтримки українських воїнів, існує вже 5 років. Більш того, Громадська організація у новому році розширює напрямки своєї діяльності для Збройних сил України і населення прифронтових населених пунктів, додаючи кілька гуманітарних програм.

 

На фото — заслужена артистка України Руслана Лоцман

Прослухати повну версію.