Ідея виставки "На лінії вогню" полягає в тому, щоб показати сучасних героїв ─ організатор

  Ідея виставки "На лінії вогню" полягає в тому, щоб показати сучасних героїв ─ організатор

Завідувачка науково-експозиційного відділу Національного музею історії України у Другій світовій війні Ірина Коцабюк  та старший науковий співробітник Національного музею історії України у Другій світовій війни Богдан Гальчинський розповіли про виставку проекту "Український Схід", яка має назву "На лінії вогню". В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" вони зазначили, що ідея виставки полягала в тому, щоб показати сучасних героїв.

Ведучий:
Роман Коляда

"Ми спостерігали те, що відбувалося в країні. Ми розуміли, що це поруч і що не реагувати не можна. Ми почали ходили на передачу "Хоробрі серця", і так ми почали збирати матеріали. На даний момент ми маємо вже 8 тисяч артефактів, речей з зони війни, з зони бойових дій. Все ретельно документується для історії", ─ зазначила  Ірина Коцабюк.

Богдан Гальчинський  зауважив, що ідея виставки полягала в тому, аби продовжити літопис Другої світової війни історіями вже сучасних героїв.

"Ці події досить сильно таки лягли в канву роботи нашого музею. Однією з відправних точок стала виставка, яка відбулась у нас в музеї в експозиційній площині  ─ "Апокаліпсис ХХ століття: світові війни". Саме на цій виставці були вперше репрезентовані перші зібрані нами артефакти і з Майдану Незалежності, і  з війни на Донбасі. Але сама ідея була в тому, щоб продовжити літопис тієї війни історіями вже сучасний героїв. Ми бачимо, що таке явище як листи, практично відсутнє. Крім того, змінилось ставлення до речей", ─ сказав він.

Нагадаємо, 16─20 січня ─ дні пам'яті захисників Донецького аеропорту. З 16 січня зранку точилися останні бої за аеропорт, які тривали кілька днів. 20 січня бойовики підірвали перекриття нового терміналу.
З травня 2018 року у Національному музеї історії України у Другій світовій війні проходить виставка проекту "Український Схід", яка має назву "На лінії вогню".

Прослухати повну версію.