Акторка Римма Зюбіна та співак Андрій Середа оживили радіоп'єсу переможця конкурсу "Радіодрама UA/UK"

Акторка Римма Зюбіна та співак Андрій Середа оживили радіоп'єсу переможця конкурсу "Радіодрама UA/UK"

24 січня 2019 року на третьому каналі Суспільного радіо Радіо "Культура" відбудеться прем'єра п'єси-переможниці конкурсу "Радіодрама UA/UK" — "Голос" Ірини Борисюк. Головні ролі зіграли акторка і ведуча "По обіді шоу" на Суспільному Римма Зюбіна та лідер гурту "Кому вниз" Андрій Середа.

Радіоп’єса про подружню пару зі штучним інтелектом триватиме 35 хвилин. Наразі актори записали свої партії, а творча команда Радіо Культура відбирає найкращі дублі, накладає фонові звуки та поєднує все в єдиний твір. Світлана Свиридко, співкоординаторка українсько-британського конкурсу "Радіодрама UA/UK" та продюсерка творчої групи "Література-Драма" Радіо Культура розповіла про роботу над радіоп’єсою:

"Робочий процес проходив з гумором, анекдотами, сміхом до сліз, метеликами у животі, незліченними дублями і "роздвоєннями особистості". Наші актори Римма Зюбіна та Андрій Середа, що зіграли суперсімейну пару зі штучним інтелектом, були мегафеноменальні, мегаталановиті і мегаорганічні у цих ролях. Атмосфера, яка утворилася, була дуже колоритною і гармонійною".

Вибір акторів Світлана Свиридко вважає вкрай вдалим: "На жіночу роль було одразу погоджено Римму Зюбіну з її насиченим жіночим голосом. Вона погодилася без вагань щойно ми зателефонували із пропозицією. А от із чоловічим голосом вийшло складніше... Ми перебрали багато голосів. Актор, до якого ми звернулися спочатку, захворів. Але порадив нам прослухати Андрія Середу. Ми спочатку сумнівалися, чи зможе Андрій відтворити  голос головного героя і його творіння зі штучним інтелектом. Та коли Андрій прийшов і почав читати — це було саме те, що нам потрібно!"

Продюсерка Радіо Культура Ірина Славінська не приховує захвату від формату п’єси та реалізації задумки: "Радіо Культура — єдине в Україні радіо, що працює з жанром радіодрами. Тож не дивно, що взялися до роботи над постановкою одразу після обрання п'єси-переможця в конкурсі "РадіодрамаUA/UK". Знаю, що під час роботи всю команду дуже надихав майстер-клас Мета Томпсона — нашого колеги з Великої Британії. Переконана, що ця радіовистава буде особливою. Тут звучать зіркові голоси Римми Зюбіної та Андрія Середи, використано цікаві експерименти під час запису, а сама авторка радіоп'єси була присутня під час запису й робила оперативні правки в тексті за потреби... Вже не дочекаюся прем'єри!"

Нагадаємо, конкурс "Радіодрама UA/UK" організовано Британською Радою, "Українським радіо" та Мистецьким арсеналом. Переможницею стала літературознавиця, журналістка, викладачка та письменниця Ірина Борисюк. Авторка отримала винагороду — 25 тисяч гривень.

На фото —  Андрій Середа та Римма Зюбіна