Олександр Клюжев: "35% громадян виступають за повне відокремлення від окупованих територій"

Олександр Клюжев: "35% громадян виступають за повне відокремлення від окупованих територій"

Що думають українці про шляхи реінтеграції Донбасу? Якими можуть бути зв’язки з мешканцями непідконтрольної території? Як поєднати економічну блокаду зі збереженням гуманітарних відносин?

Відповіді на ці та інші питання, за результатами соцдослідження, прокоментував в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" аналітик громадянської мережі "ОПОРА", учасник "Кальміуської групи" Олександр Клюжев.

"Кальміуська група" - це неформальне об'єднання представників різних аналітичних організацій, які діють в Україні. Ці представники пов'язані походженням з Донбасом. Власне, ідея цього неформального об’єднання полягає в тому, щоб спробувати неполітично подивитися на ті проблеми, які є в процесі формування державної політики стосовно тимчасово окупованих територій. І ця неполітична спроба має сприяти державі сформувати адекватну політику щодо взаємодії з тимчасово окупованими територіями. Насамперед мова йде про цивільне населення. Першим етапом такого погляду неполітичного було наше соціологічне опитування. І ми побачили, що українське суспільство більш адекватно оцінює ситуацію, ніж представники політичних сил, які є на слуху в ЗМІ.

Про що це свідчить? Про нашу більш набуту толерантність до політичної ситуації, до подій, які нас оточують? Про меншу радикалізацію всередині країни?

Напевно, є розуміння у людей, що все-таки проблему треба буде вирішувати, що необхідно створювати умови для повернення територій, які захоплені Російської Федерацією. В той же час люди не готові сприймати заклики окремих політичних сил фактично зробити мешканців окупованих територій ворогами, які відповідальні за те, що Росія здійснила на цих територіях. І люди, як показують наші опитування, мешканців цих територій, які не брали до рук зброї, сприймають більше як жертв, як заручників цієї ситуації. І коли ми запитували чи є прийнятним варіант повного відокремлення цих територій, то тільки 35% громадян в межах цілої країни вважають, що це прийнятний варіант.

Тобто за вашими даними, найбільш доречним форматом гуманітарних і торговельних відносин з тимчасово окупованими територіями є економічна блокада зі збереженням гуманітарних відносин. Поясніть.

Такий формат передбачає, що держава не може мати офіційних або фактичних зв’язків з тими економічними суб’єктами, які сплачують так звані податки до бюджету так званих республік. Але водночас громадяни вважають, що держава має сприяти цивільному населенню, яке не відповідальне ні за які злочини ні проти держави, ні проти громадян. Вони мають отримати і доступ до навчання, і доступ до соціальних виплат, і свободу пересування на підконтрольну державі територію. Більше 50% опитаних вважають, що поєднання економічної блокади і акцент на гуманітарну складову є найбільш прийнятним варіантом для державної політики. Тобто суспільство адекватно оцінює завдання, які стоять перед державою.

Прослухати повну версію розмови