Олександр Харченко: "Ринок електроенергії зможе запрацювати в Україні за 2,5 роки"

Олександр Харченко: "Ринок електроенергії зможе запрацювати в Україні за 2,5 роки"

Віце-прем’єр Зубко вважає, що Україні варто відмовитися від централізованого гарячого водопостачання. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" цю ситуацію прокоментував директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко.

Що нині відбувається на ринку електроенергії?

Олександр Харченко: в Україні йде імплементація закону "Про ринок електричної енергії". Це новий закон, згідно з яким споживач має право обирати собі постачальника електроенергії. Як це працює у Європі: ви обираєте постачальника послуг як, наприклад, інтернет-провайдера. Як тільки цей ринок запрацює, жодних тарифів як Роттердам+ вже не буде. Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг пояснює, що це відбудеться за півтора року. Але якщо бути реалістом, і побачити що робиться для того, щоб цей ринок запрацював, це не півтора року, а всі два з половиною.

В чому суть тарифів Роттердам+?

Олександр Харченко: оскільки ринку електричної енергії немає, тарифи нам визначають. За цією формулою розраховується вартість вугілля для українських ТЕС, що у підсумку впливає на тарифи на електроенергію для споживача. У вартість доставки включене транспортування в Україну на склади ТЕС, незважаючи на те, звідки поставляється вугілля.

Україна може відмовитися від централізованого гарячого водопостачання на користь автономного. Яким чином це мало б відбуватися?

Олександр Харченко: більша частина країн Європи повідомляють час від часу, що ще в одному місті запущено центральну систему водопостачання та опалення. Більша частина мерів європейських міст не мають таких систем, вони кажуть з гордістю, що вони йдуть до цього. Це відбувається тому, що Європа добре зрозуміла, що центральне опалення дешевше за автономне чи індивідуальне, не кажучи про вплив на екологію.

У чому тоді логіка можновладців, чому заважає централізоване вдопостачання та опалення?

Олександр Харченко: чиновникам нині важко пояснювати людям чому не працює те, що повинно працювати. Коли теплосистеми міста багато років викачують гроші і нічого не роблять, зрозуміло, вона занепадає, люди залишаються без гарячої води і опалення. Тепер вигадали історію про перехід на автономне водопостачання і теплопостачання. Доки будуватимуть нові котельні, можна скористатися цим і знову ошукати споживачів.

Прослухати повну версію розмови.


Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.20!