Дефіцит електроенергії взимку становитиме мінімум 4000 МВт ― Корольчук

Дефіцит електроенергії взимку становитиме мінімум 4000 МВт ― Корольчук

В Україні через спеку знову повертають графіки відключень світла. Яка ситуація в енергетиці станом на сьогодні ― розповів Українському Радіо експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук. На думку експерта, взимку в Україні буде дефіцит електроенергії мінімум 4000 МВт, тож вирішити цю глобальну проблему малими потужностями неможливо. Вони будуть закривати якісь точкові потреби ― органи влади, соціальні та промислові об’єкти. Тому актуальною є практична ідея заміщення зруйнованих потужностей ТЕС і ТЕЦ невеликими установками. "Це такі собі мініТЕС на 50-100-200 МВт", ― констатує Юрій Корольчук.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Український інститут майбутнього

 

Коли температура підвищилась на 6-7 градусів ― одразу плюс 1 ГВт

Чи можна вважати досягненням, що останнім часом відключень світла майже не було? І що нас чекає далі?

Це умовне досягнення. Це технічні можливості енергосистеми, коли завершився ремонт двох блоків АЕС наприкінці липня. А перед тим, в умовах аномальної спеки, відключення у населення були по 12 годин і більше. Йдеться про пікові періоди, ранок і вечір, коли люди перебувають удома. Нічний і денний періоди не є такими активними, хоча в умовах пошкодженої енергосистеми денний період стає піковим також. Отже, все впирається у погоду і можливості енергосистеми. Введення двох атомних енергоблоків значно покращило ситуацію, хоча все одно задіювалась аварійна допомога і в незначних обсягах заходила імпортна електроенергія.

За якою схемою запроваджуються графіки відключень? Чому не поступово? Чи дефіцит відчувається одразу, в перші дні спеки?

Зараз така ситуація, що це відчутно одразу. Є потужність, якою оперує "Укренерго" ― АЕС, невеличка група ТЕС і ТЕЦ, тому вони чітко розуміють, яка є перспектива, коли зростає температурний режим. Коли температура підвищилась на 6-7 градусів, це одразу плюс 1 ГВт, тобто у пікові години нам не вистачає 1000 МВт. Сьогодні у нас дефіцит електроенергії ― до 1500 МВт.

Це переважно кондиціонери, що їх люди вмикають одночасно?

Все-таки ні. Кондиціонери відіграють десь четверту роль. У першу чергу зростає споживання електроенергії на промислових об’єктах. Там є свої великі кондиціонери, холодильне та вентиляційне обладнання. А вже потім населення додає своє споживання.

Енергокультура і ситуація, в якій зараз опинилися українці, це два різні поняття

Чи призвичаїлися наші люди до економного споживання?

Я думаю, що поки дають світло, люди витискають максимум. На жаль, енергокультура і ситуація, в якій зараз опинилися українці, це два різні поняття. Хоча енергокультура буде вироблятися, адже зростає ціна на електричну та інші енергії, проте на формування цієї культури споживання потрібно багато часу. У наших реаліях, коли у тебе не було електрики і тут її тобі повертають на певний період, важко вплинути на бажання людини охолодитися, помитися або закип’ятити чай. Це часто рутинна необхідність. Тому не варто критикувати українців за використання кондиціонерів.

Змінилася загалом система роботи Дніпровського каскаду

Наскільки у нас є можливість маневру у сфері гідроенергетики?

Цей запас зменшився, адже і "Дніпрогес" зайшов у тривалий ремонт, на жаль. Були плани відновити частину до осені, але ці плани вже посунулися на 2025 рік, наскільки мені відомо. Є 1000 МВт, які ремонтували, їх поступово повертають у роботу. Треба розуміти, що змінилася загалом система роботи Дніпровського каскаду, тому що зникло Каховське водосховище, яке впливало на кращу роботу цього каскаду в цілому, починаючи з Київського водосховища. Тому цього маневру зараз у нас немає, на жаль. Його підтягнуть, це плюс 1000 МВт, тобто реально у нас буде десь 3000 МВт потужностей від гідроелектростанцій. Цього мало, тому що торік і позаторік, коли були теплі зими і зливалось достатньо води, це дуже суттєво виручало населення, бо давало можливість у пікові періоди обходитися без відключень. Минулої зими відключень фактично не було за рахунок, у першу чергу, гідроелектростанцій.

Юрій Корольчук. Фото із сайту Українського Радіо

На кінець жовтня мають запрацювати всі 9 блоків АЕС

Яка ситуація з ремонтами на атомних електростанціях?

У нас є 9 блоків. І це не 9000 МВт, як хтось може думати, бо серед них є маленькі блоки. Отже, сумарно ми маємо до 7000 МВт. Ситуація з ремонтами потрапила саме на липень, коли було спекотно, ми тоді мали фактично 4000 МВт від роботи АЕС. Це давало не катастрофічну, але доволі складну ситуацію. Середньостроковий ремонт одного блоку триває переважно 3-4 місяці, але в "Енергоатомі" зазначають, що ми навчилися проходити ремонтну кампанію за 20-30 днів. Це радше профілактичний огляд, констатація проблем і розуміння того, що може статися на цьому блоці у майбутньому. "Енергоатом" насправді почав робити ремонти на блоках раніше, ще у травні, бо очікувалося пікове споживання електроенергії у серпні. Але спека припала на липень, коли відбувалися ключові виведення з роботи енергоблоків АЕС. На жаль, не все можна передбачити. Зараз планується ремонт ще двох блоків, щоб на кінець жовтня ми отримали в роботу всі дев’ять. Наші блоки різного віку, вони по-різному входять в аварійний ремонт, і від цього також залежить, як ми будемо проходити зиму. Чим гарантованішою буде робота блоків, тим менше буде відключень.

Взимку буде дефіцит електроенергії мінімум 4000 МВт

Єврокомісарка з енергетики Кадрі Сімсон закликала партнерів постачати Україні ще більше генераторів, зокрема когенераційні установки, газові генератори контейнерного типу тощо. Чи не створимо ми глобальний дефіцит великих генераторів?

Наша ситуація вже створила цей дефіцит. Війна в Україні, руйнування ТЕС і ТЕЦ ― тому на часі практична ідея заміщення цих потужностей невеликими установками. Це такі собі мініТЕС на 50-100-200 МВт. А все, що до 20 МВт, це по суті великі генератори. Наскільки їх багато є? Насправді ми вичерпали той ресурс, який нам надавали з Євросоюзу та інших країн. Ми забрали все, що могли встановити. Зараз це заклик до всіх країн долучатися, хто ще має якісь резерви. Бо часто нам віддають резерви, а собі вони замовляють нове обладнання. Вирішити глобальну проблему дефіциту електроенергії в Україні ― взимку у нас буде дефіцит мінімум 4000 МВт ― малими потужностями неможливо. Вони будуть закривати якісь точкові потреби ― органи влади, соціальні об’єкти, промислові об’єкти. А приватний бізнес сам вирішує ці питання.

Стосовно сонячних батарей. Влітку сонячна панель виконає свою роль, заощадить електроенергію для школи, лікарні чи підприємства. Особливо коли встановити її за ґрантові кошти. Але взимку вона не дасть відповідного ефекту. Плюс ці системи коштують величезних грошей, тому звичайні сім’ї в Україні не зможуть це фінансово потягнути.