МОЗ нагадав про культуру харчування у свята

МОЗ нагадав про культуру харчування у свята

У Міністерстві охорони здоров'я опублікували застереження та поради щодо харчування у святкові дні.

Відповідна інформація оприлюднена на сторінці відомства у Facebook.

"У святкові дні завжди складно стриматись від поганих звичок у харчуванні. Нагадуємо вам про правила, які збережуть здоров'я у свята. Вмійте сказати собі "стоп!": відмовтеся від додаткової порції, якщо відчули ситість. У період свят обов'язково їжте овочі - сирі, тушковані, варені чи запечені. Вони не містять великої кількості калорій (за виключенням крохмальних - картоплі та інших), містять багато харчових волокон, вітамінів, мінералів та біофлавоноїдів. Денна норма - 300 г", - йдеться у повідомленні.

Фахівці МОЗ радять громадянам споживати овочі та бобові, фрукти, ягоди, цільні злаки, горіхи, молочні та кисломолочні продукти, а також рибу, м'ясо та яйця.

Медики рекомендують пити достатньо води, зокрема, у разі вживання алкоголю. Норма рідини в день для дорослої людини - 4% від загальної маси тіла, але орієнтуйтеся на свою спрагу. Варто обирати напої, що не містять багато калорій і пам'ятати, що безпечної дози алкоголю не існує. Однак якщо відмовитись від спиртних напоїв не вдасться, фахівці радять пити більше води (склянку після кожного келиху алкогольного напою), уникати соків та газованих напоїв".

Крім того, українців застерігають від самолікування і, натомість, закликають щодня займатись фізичними вправами. У МОЗ зазначають, що переважна більшість препаратів, які начебто полегшують травлення, не входять до переліку засобів доказової медицини, і можуть нашкодити.

Нагадаємо, православні християни 8 квітня відзначають найвеличніше свято - Світле Христове Воскресіння, або Великдень.