Сьогодні — день народження Марії Примаченко

Сьогодні — день народження Марії Примаченко

Марія Оксентіївна Примаченко народилася 12 січня 1909 року в селі Болотня (нині Іванківський район) на Київщині. Померла 18 серпня 1997 року.

про це повідомляє ukrreporter

Марія Приймаченко – одна з найвідоміших українських художниць. Заслужений діяч мистецтв УРСР з 1970 року, народна художниця України, представниця “наївного мистецтва”, лауреат Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка.

2009 рік за рішенням ЮНЕСКО було визнано роком Марії Приймаченко.
На жаль, сьогодні в Україні немає студії картин Марії Приймаченко, але її роботи можна побачити на виставках у найбільших містах країни, також її твори з незмінним успіхом експонуються на виставках у Парижі, Варшаві, Софії, Монреалі, Празі.

Коли у 1937-му картини Марії Приймаченко виставляли в Парижі, іспанський художник Пабло Пікассо зазначив, що якби вона жила у Франції, могла б стати відомішою за нього. Цікаво, що художниця писала картини лівою рукою, хоча була правшою.

Наприкінці червня 2006 року з будинку художниці вкрали 77 картин. Частину з них вдалося повернути.

2009 року бульвар Лихачова в Києві було перейменовано на бульвар Марії Приймаченко, а 2015 року на її честь названо вулиці у Броварах та Краматорську.

1 вересня 2017 року на київській площі зірок, аналогічній голлівудській алеї слави, було урочисто відкрито зірку, присвячену Марії Приймаченко.