Десятки кілометрів пішки заради квітки... Художник Олексій Коваль про талант Катерини Білокур

Десятки кілометрів пішки заради квітки... Художник Олексій Коваль про талант Катерини Білокур

Любов до квітів, самотність та визнання у 54. 120 років тому народилась художниця Катерина Білокур. В Україні кожного року вручають мистецьку премію її імені. Цьогорічний лавреат — художник Олексій Коваль в ефірі Українського радіо розповів про Катерину, значення її таланту для країни та світу.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Чому роботи Катерини Білокур не є примітивним мистецтвом — думка художника 

"Її картини називають примітивним мистецтвом. А я б так не сказав. Це далеко не примітивна з точки зору майстерності робота. Японці та китайці навіть визнавали, що квіти, які малювала Катерина, надпрофесійна майстерність. Це талант + любов. Вона жила в Богданівці (нині Яготинський район Київської області), а могла піти за 30 кілометрів до Пирятина, щоб намалювати квітку, яка там росте" — розповідає художник Олексій Коваль.

Він говорить, що поки не прийшов до розуміння її творчості: "Я лише йду, вивчаю, милуюся, отримую масу насолоди". 

Художник розповідає, що малювання природи є ментальною особливістю будь-якої нації.  "Якщо брати, наприклад, квітку чи дерево життя, то в будь-якій культурі є їхні зображення. Це — любов до природи, найцінніше, що в нас є. Але, якщо брати саме українське мистецтво, то основна його відмінна риса від, скажімо, сусідів, це — розмаїття. Якщо брати українську орнаментику, такої палітри різноманітності немає ніде".

І Катерина Білокур свідомо та підсвідомо цю палітру відчувала, вважає митець. "Вона йшла до знань, відвідувала музеї: Київський та Московський. Приходила на відкриття і була там до закриття. Там вона стояла та вивчала роботи. З одного боку, Катерина — народний митець, а з іншого — дуже освічений".  

Про черги до картин Катерини Білокур у Парижі

Коваль зауважує на шалений успіх, який мала виставка робіт Катерини Білокур у Парижі 1954 року. До її картин "Цар-Колос", "Берізка" і "Колгоспне поле" вишиковувались черги. А Пабло Пікассо, побачивши їх, сказав: "Якби ми мали художницю такого рівня майстерності, то змусили б заговорити про неї цілий світ". 

Аби Катерина Білокур стала надбанням світової культури, на думку художника Олексія Коваля, Україні треба змінити мислення. "Ми не повинні бути другорядним, поганим дзеркалом чогось іноземного, треба розвивати своє. А Катерина показувала,  що вона відштовхувалась від головного — від природи. Відштовхуючись від природи, історії та знань, треба сміливо бути першими".

Олексій Коваль радить відвідати Національний музей українського народного декоративного мистецтва, де нині проходить виставка робіт Катерини Білокур, адже, переконаний він, "художника треба дивитися наживо". 

Ілюстрація: з відкритих джерел