Договори оренди землі тепер можна реєструвати онлайн (аудіо)

Договори оренди землі тепер можна реєструвати онлайн (аудіо)

Це дасть змогу без черг і без контакту з чиновниками  подати заяву на реєстрацію договору оренди за лічені хвилини. Знадобиться лише відсканований договір оренди і електронний цифровий підпис власника ділянки. Перший заступник міністра юстиції Наталія Бернацька каже, що це допоможе аграріям вберегти орендовані землі і свій урожай від рейдерських атак.

З подробицями – Тетяна Власенко:

"Рейдерські захоплення землі або урожаю на підставі фальшивих виписок про право власності на землю, які за хабар роздають державні реєстратори, частішають улітку. Через масштабність проблеми, цьогоріч уряду довелося створити мережу регіональних аграрних антирейдерських штабів, аби допомогти селянам боротися із шахраями. Голова фермерського господарства з села Бокове, що на Кіровоградщині, Володимир Уткін розповів Українському радіо, що цього літа захищати своє майно фермерам доводилося з вилами у руках.

Аби убезпечитися від  рейдерських  атак і не втрапити у сумнівну справу перший заступник міністра юстиції Наталія Бернацька радить фермерам договори оренди землі реєструвати у онлайн-режимі. Система влаштована так, що двічі зареєструвати право оренди на одну і ту саму ділянку – не вдасться. Також це дозволить упевнитися, що орендований наділ значиться у базі Державного земельного кадастру, каже посадовець.

Онлайн-реєстрація договорів оренди землі має також нівелювати ризик корупції у владних кабінетах, каже Віктор Лях, президент Фонду "Східна Європа". Цей фонд - один із міжнародних партнерів, що допомагали українській владі втілити цей проект у життя.

Представниця Мін»»юсту також нагадала, що нині в Україні працює послуга sмс-маяк. Вона дозволяє відстежувати будь-які зміни, що відбуваються з нерухомістю в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Відтепер же нею можуть скористатись не лише власники, а й орендарі, зокрема, й земельних паїв".

Тетяна Власенко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!