Вчені виявили загадкову "живу скам'янілість" біля узбережжя Португалії

Вчені виявили загадкову "живу скам'янілість" біля узбережжя Португалії

Цього літа дослідники виявили одну живу загадкову істоту біля узбережжя Португалії, надавши докази щодо стійкості цього древнього морського виду. Рідкісна акула вважається "живим свідком" епохи динозаврів. Її форми залишаються незмінними вже впродовж 80 мільйонів років.

Про це повідомляє "IFL Science".

"Акула була виявлена ​​біля узбережжя Алгарве дослідниками, які працювали над проектом Європейського союзу в цьому районі. Мета проекту полягала в тому, щоб звести до мінімуму промислові вилови в цьому регіоні, але команда випадково виявила одну з найрідкісніших і найдавніших тварин на планеті", - повідомляє часопис.

Віднайдена вченими акула залишилася такою ж як всередині, так і зовні з часів динозаврів. Вчені відносять цей вид до крейдяного періоду, до тих часів, коли Тиранозавр Рекс і Трісератопс все ще бродили по планеті. Істота неймовірно проста і мало розвинута, швидше за все, через брак поживних речовин у глибоководних місцях, де вона мешкає, припускають японські дослідники. Її раціон становлять головоногі - кальмари й восьминоги.

Ця глибоководна істота зазвичай мешкає між 390 і 4200 футами нижче поверхні, тому її рідко можна побачити на поверхні. Вона жила в цій місцевості задовго до появи там людини.

Акула, спіймана цього літа, майже 5 футів у довжину, але може досягати 6,5 футів. Японські дослідники цих рідкісних акул констатують, що вони можуть також мати найдовший період вагітності будь-якого живої істоти - 42 місяці.

Звір, який плаває в глибоких морях, має досить незвичну форму зябер. Практично всі інші акули мають окремі зябра, але перша пара зябер цієї істоти простягається до самого горла. Всього акула має шість пар зябер, які мають "обірвані" краї. Саме тому вчені і прозвали її "обірваною акулою".

У акули унікальна форма рота. Її щелепа має понад 300 зубів, які охайно вишикувалися в 25 рядів. За словами професора Маргаріди Кастро з Університету Алгарве, вони спеціально розташовані так, щоб допомогти акулі ловити кальмарів, риб і інших акул. Загалом уся паща істоти має лякаючий вигляд.

Додам, малоймовірно, що коли-небудь хтось із нас зіткнетеся віч-на-віч із живою "обірваною" акулою, але якщо така нагода випаде, тримайтеся від неї настільки далеко, наскільки ви зможете, намагайтеся уникнути її дивовижної щелепи, адже це небезпечно.

Олена Пенія Серрано, Українське радіо.