Алея без слави: українські вчені, які вплинули на хід світової науки

Алея без слави: українські вчені, які вплинули на хід світової науки

Про маловідомих чи невідомих українських вчених, які зробили глобальні наукові відкриття, про те, чому українець Іван Пулюй не отримав Нобелівську премію за відкриття х-променів та про перспективи України в часи відтоку освіченої молоді за кордон радіо Культура розповів доктор фізико-математичних наук, історик науки, автор та співавтор 500 наукових, науково-популярних та публіцистичних праць та книжки "Вчені України у світовій науці" професор Василь Шендеровський.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

"Я взявся за дослідження українських вчених, тому що це надзвичайно важлива проблема в розбудові української держави. Без знання історичної минувшини ми не матимемо можливості виховувати свою молодь, суспільство і переконувати наш народ, що вони є людьми, причетними до своїх попередників, які зробили на терені науки надзвичайно багато. Адже, як казала Ліна Костенко, національна свідомість визнається не через форуми, конгреси, вона усвідомлюється через пізнання історичної минувшини. […] Держави будуються через певні уставлені канони, одним з яких є пізнання і виховання молоді на тих постатях, які є визначальними для кожного народу. Велич того чи іншого народу визначається не його кількістю, а тими представниками, які внесли доробок не тільки в свою національну культуру, але й світову", – наголосив Василь Шендеровський.

За його словами, за часів Радянського Союзу відомими були лише люди, які працювали в гуманітарній сфері: "Людей, які працювали з природничими науками, ми не знали, адже, як правило за радянського часу, якщо вони працювали над важливими науковими технічними проблемами, вони були засекреченими".

"Були зроблені такі відкриття, які вартували і Нобелівської премії, але, на жаль, про них світова наука та еліта не знали і Нобелівські премії отримали представники інших народів. Наприклад, відкриття інсуліну було зроблено в Харкові Коганом-Ясним у 20-х роках", – розповів вчений.

Кожен народ, як наголосив вчений, повинен бути національно свідомим і цю свідомість українці могли б виховувати в дітях через повернення великих імен, які творили науку: "Ми бачимо сьогодні великий технічний прогрес, особливо в кінці ХІХ – на початку ХХ століття, коли практично за 100 років були зроблені фантастичні поступки в техніці. Наприклад, перший телефон, яким користувалися люди, був встановлений в 1908 році в Білому Домі. А уявити сьогодні людину без мобільного телефону тяжко. Разом з тим, до цього епохального винаходу причетні українці, зокрема, Любомир Романків, який сьогодні живе в Америці".

"Проте, навіть, якщо подивитися на шкільні підручники, там до сьогоднішнього дня не відображено вчених, які зробили внесок в розвиток технічної науки. До прикладу, ми всі сьогодні користуємося телебаченням, "ящик" нас зомбує. Але насправді це зробив український інженер Борис Грабовський: 4 серпня 1928 року під Ташкентом він першим продемонстрував повністю електронну систему телебачення. Чи, наприклад, сьогодні ми маємо великі успіхи в освоєнні космосу. Зовсім недавній приклад, коли ми були свідками того, як був запущений апарат на комету, який летів 10 років і потрапив на комету розміром три на чотири кілометри. Але комету відкрив український вчений Клим Чурюмов, а траєкторію польоту розрахував, врахувавши всі можливі фактори впливу Ігор Багачевський із Сокаля. Також ми знаємо відкриття генного коду спадковості був відкритий таким собі вчений Ервіном Чаргаффом, який працював в Чернівецькому університеті і вважав нашу землю рідною. Проте Нобелівську премію отримали британці", – зазначив Василь Шендеровський.

На питання чому ситуація склалась саме так і українські вчені не отримали міжнародного визнання, Шендеровський навів приклад, описаний у романі "Шрами на скалі" Романа Іваничука: "Там йшла мова про відкриття х-променів, без яких неможливо сьогодні уявити розвиток медицини, Іваном Пулюєм. Ми знаємо, що Нобелівську премію отримав Конрад Рентген у 1901 році. Так ось, про взаємини між Пулюєм, Рентгеном і Енйштейном. Була розмова, коли Пулюй довідався про те, що Рентген зробив сенсаційне повідомлення про відкриття, Ейнштейн, який був добре знайомий з Пулюєм, сказав: "Іване Павловичу, ви повинні бути горді, що причетні до цього глобального відкриття. Хто за вами стоїть, які уряди, які держави? А за Рентгеном весь світ". На жаль, те, що ми не мали власної держави, є одним з аргументів, чому у нас немає цих людей. І тоді, і тепер люди виїжджають і ми втрачаємо інтелект. Це повинно бути сьогодні головною проблемою державотворення України і якщо ми цього не зрозуміємо, перспективи в нас немає".

ФОТО: pixabay