Ситуація на Вінниччині поступово нормалізується (Аудіо)

Ситуація на Вінниччині поступово нормалізується (Аудіо)

Ситуація у Калинівці, що на Вінниччині, і прилеглих до неї селах поступово нормалізується. Люди повернулися до своїх домівок. У багатьох будинках пошкоджені вікна і покрівля, є й серйозніші руйнування. Спеціальні комісії наразі оцінюють збитки, яких зазнали місцеві жителі. Тим часом напередодні Дня вчителя у селі Павлівка, яке чи не найбільше постраждало від вибухів, тривають роботи з відновлення школи.

Докладніше – наш кореспондент Олександр Демченко:

"Понад сотню вибухонебезпечних предметів вилучили піротехніки на території навколо складів під Калинівкою. У самому місті і навколишніх селах триває розмінування. Під час засідання штабу з ліквідації наслідків пожежі прем’єр-міністр Володимир Гройсман повідомив, що для повного очищення території ураження від небезпечних предметів знадобиться до двох місяців.

Наразі ж поблизу Калинівки 19-ть груп саперів розчищають територію від боєприпасів, які розлетілися під час пожежі на військових склАдах. Вони опрацьовують зону радіусом 15 кілометрів навколо арсеналу. Говорить начальник групи піротехнічних робіт Головного управління Нацполіції в області Сергій Гайдаш.

Загалом внаслідок вибухів на склАдах руйнувань зазнали 2 тисячі будинків, 16 не підлягають відновленню, – кажуть в облдержадміністрації. У Калинівці і сусідніх селах працюють спеціальні комісії. Вони визначають завдані збитки. Ці акти мають надійти до місцевого управління соціального захисту. Про це в коментарі Українському радіо розповів голова Калинівської райради Василь Поліщук. Водночас, він повідомив, що ті суми у чеках, де прописані витрати на ремонтні роботи, які зібрали люди, також будуть відшкодовані.

Чи не найбільше від вибухів постраждало село ПавлІвка. Нині повним ходом ідуть роботи у сільській школі. Для того, щоб діти могли швидше повернутися до навчання, місцеві жителі вийшли на толоку. Розповідає директор Павлівської школи Тетяна Шуманська. За її словами, на час ремонту діти навчатимуться на першому поверсі у дві зміни. Планових же канікул в учнів не буде, - каже Тетяна Шуманська.

Нагадаю, уряд спрямував сто мільйонів гривень на ліквідацію наслідків надзвичайної події. Навчальний процес у школах, які зазнали руйнувань, планують  відновити 2 жовтня".

Олександр Демченко, Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!