Іран погрожує відновити збагачення урану

Іран погрожує відновити збагачення урану

Іран зможе створити ядерну зброю всього за п'ять днів, якщо США вийдуть з двосторонньої "ядерної угоди".

Про це заявив віце-президент країни Алі Акбар Салехі, повідомляє Independent.

"Безумовно, ми не зацікавлені в цьому. Угода далася нам нелегко. Ми віддані виконанню її умов", - сказав Салехі. Йдеться про ядерну угоду 2015 року, підписану у Відні між Іраном, групою 5+1 (п'ятьма постійними членами Ради Безпеки ООН: США, Росією, Китаєм, Францією, Великобританією, а також Німеччиною) та ЄС щодо ядерної програми Ірану.

Нагадаємо, що перемовини між Іраном та 5+1 почалися в 2006 році, головною метою було отримати гарантії, що Іран не зможе виробляти ядерну зброю, проте має право збагачувати ядерне паливо для використання у цивільних цілях.

Зазначимо, минулого тижня президент Ірану Хасан Роухані заявив, що країна може вийти з атомної угоди "за лічені години", якщо політика "санкцій та примусу" Вашингтона триватиме й надалі.

Додамо, у липні Сенат США розширив санкції щодо Ірану через його активні кроки у розвитку ракетної програми. З приходом Трампа на посаду президента Сполучених Штатів, який з 2015 року критикував ядерну угоду з Іраном, відносини двох країн значно погіршилися. Завдяки угоді, яку попередник Трампа - Барак Обама - розглядав як одне з ключових досягнень зовнішньої політики США, в Ірані було обмежено використання ядерних центрифуг в обмін на скасування міжнародних санкцій проти цієї країни.