Напередодні свята Маковія традиційно запрацювала виставка "Медовий спас" (Аудіо)

Напередодні свята Маковія традиційно запрацювала виставка "Медовий спас" (Аудіо)

Напередодні свята Маковія у Києво-Печерській Лаврі традиційно запрацювала виставка "Медовий спас". Понад 150 пасічників, монастирів і храмів майже з усіх областей України привезли продукти бджільництва на продаж. Завершиться ярмарок після Яблучного спаса – 20–го серпня.

Куштувала мед і наша кореспондентка – Тетяна Власенко:

"Від розмаїття "солодкого продукту" розбігаються очі – мед на будь-який смак: гречаний, квітковий, липовий. Продавці усім охочим дають продегустувати свою продукцію. Щоправда, цього року мед відчутно подорожчав. За літр липового пасічники правлять 200-ті гривень, тоді як торік він коштував 160-ть, а з акації продають за 240 гривень проти ста вісімдесяти минулорічних, розповідає продавчиня з Полтавщини Ольга.

Та попри подорожчання – на ярмарку людно. Пані Ольга на торгівлю не нарікає. Каже, люди купують не гірше, ніж торік. Купують, бо сподіваються, що тут мед справді добротний, - пояснює киянка Світлана. Розповідає, вона тут кожен сезон запасається солодким продуктом і якістю, здебільшого, -  задоволена.

Без сертифікату якості на продукти бджільництва жоден пасічник не допускається до участі у ярмарку, - запевняє один із організаторів виставки "Медовий спас" Михайло Тафічук. До того, ж, каже, продукція ще й освячена.

Та самі продавці з готовністю діляться  рецептами, як відрізнити справжній мед від підробки і готові демонструвати це на своїй продукції. Якісний – густий і однорідний, ллється цівочкою, не переривається, каже продавчиня Ольга. А ще, наголошує, кожен регіон має свій особливий мед.

На ярмарку можна придбати й інші продукти бджільництва, зокрема, квітковий пилок, бджолине маточне молочко, прополіс. Є й сувенірна продукція із бджолиного воску. Не продаються лише спиртні напої на основі меду".

Тетяна Власенко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!