Поточний тиждень - найспекотніший протягом року в Італії (Аудіо)

Поточний тиждень - найспекотніший протягом року в Італії (Аудіо)

У Італії через аномальну спеку у майже 30 містах оголошено найвищий рівень небезпеки. Місцеві синоптики називають поточний тиждень найспекотнішим періодом  нинішнього року.

З Рима повідомляє наша кореспондентка Наталія Жеревчук:

"У середу найвищу температуру зафіксували на острові Сардинія, до 50 градусів в окремих містах. На значній частині Італії та її островів стовпчик термометра піднімається до позначки 40 або й вище. Міністерство охорони здоров’я оголосило найвищий рівень небезпеки у 30 містах. Особливо вразлива категорія населення – люди літнього віку, діти і хворі на серцево-судинні недуги.  Медики наполегливо радять пити багато води, дотримуватися легкої дієти, збагаченої овочами та фруктами, і не виходити на вулицю в обідню найспекотнішу пору.

Від полудня до 5 вечора житлові квартали Рима цими днями дійсно спустошені.  А в історичному центрі столиці лише юрби спраглих туристів кволим кроком пересуваються екскурсійними маршрутами. Частину малих фонтанчиків міста закрили через економію води, в монументальних водограях заборонено мочити руки і купатися, тож  у кожного на озброєнні пляшка з водою та мокрі хустинки.

Надзвичайна спека в Італії підвищує ризики нових пожеж та загострює критичну ситуацію з нестачею води у багатьох областях. Цього сезону в країні випало на 70 відсотків менше опадів, ніж зазвичай. Найбільшої шкоди посуха завдає сільському господарству. Без каплі води залишилися дві третини сільгоспугідь, що загрожує збитками на 2 мільярди євро, інформує асоціація агровиробників Колдіретті.

У деяких регіонах нестача кормів призвела до зменшення виробництва молочної продукції. 10 областей Італії мають намір оголосити надзвичайний стан через стихійне лихо, вимагаючи від уряду відстрочки виплати кредитів, призупинення збору податків і компенсацій за завдані посухою збитки. Єдину втіху вбачають у тому, що  якість вина, оливкової олії, зерна і помідорів цього сезону буде відмінною.

Аномально високу температуру повітря на Апеннінах синоптики пояснюють дією північно-африканського антициклону. Вже наприкінці наступного тижня прогнозують повільне зниження температури до 35 градусів, а в окремих регіонах півночі навіть дощі та грози".

Наталія Жеревчук, Рим. Для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі- слухай новини! Щогодини на Українському радіо!