Як правильно зберігати харчі під час спеки? Поради експертки

Як правильно зберігати харчі під час спеки? Поради експертки

Як правильно зберігати продукти харчування під час спеки? Які продукти варто купувати на ринку або ярмарку з обережністю? Як можна зберігати продукти без холодильника чи за відсутності електроенергії? Про це в ефірі Українського Радіо розповіла професорка кафедри товарознавства управління безпечністю та якістю Державного торговельно-економічного університету Олена Сидоренко.

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: pexels.com

"У спеку бактерії розмножуються надзвичайно швидко"

При високій температурі розмноження різних бактерій, відбуваються дуже швидко, і ті, хто купують продукти, цього не помітять за смаком чи зовнішнім виглядом. Найбільш небезпечним є сальмонельоз, який є хворобою брудних рук, якщо ви, наприклад, купуєте неохолоджені молочні продукти, м'ясні продукти чи рибу на вулиці. Взагалі категорично не дозволяється реалізовувати ці продукти без охолодження. Тож споживач таким чином умовно економить кошти, але лікування буде значно дорожче.

"Вакуумні пакування теж є небезпечними"

Крім того, можуть бути різні бактерії групи кишкових паличок, що призводить до діареї, підвищення температури, запаморочення. Це також зумовлено антисанітарними умовами приготування і реалізації. Найбільш небезпечний — ботулізм, який розвивається в період, коли температура вище за 10 градусів. Відтак варто бути обережними не лише з консервами, але й рибою, м'ясом чи ковбасою, які при підвищених температурах реалізують або транспортують у герметичній упаковці. Вакуумна упаковка жодним чином не дозволяє зберігати продукти і не захищає від розмноження хвороботворних бактерій, адже палички клостридії та ботулізму розвиваються без доступу повітря при підвищених температурах. Тому на вакуумному пакуванні завжди стоїть температура нижче 10 градусів.

"Не купуйте продукти на неконтрольованих ринках"

Тому перше правило — ні в якому разі не купувати привезені нібито з найближчої ферми продукти, зокрема на неконтрольованому ринку. Адже невідомо, де воно куплене, ще й без охолодження. Звісно, фермери наразі в нас дуже прогресивні та інноваційні і намагаються максимально зберегти продукти й реалізувати їх. Водночас під час воєнного стану, можливо, менше уваги для контролю реалізації таких продуктів, адже в нас для силових органів є більші зони відповідальності, ніж неконтрольовані ринки.

Яких продуктів варто остерігатися?

Особливо небезпечними є білкові продукти. Найшвидше псуються риба, м'ясо, молоко та кисломолочні продукти, сметана. Щодо в’яленої риби, то ми не знаємо, яку сировину використали. Якщо ця риба була виловлена десь, наприклад, на Київському водосховищі і доставлена при підвищеній температурі в герметичних пакетах, то процес її в’ялення не допоможе. Бактерії ботулізму зберігаються. Вони не бояться солі. Вони бояться лише температури. Тобто їх можна знищити при кип'ятінні. Але ж ніхто не буде кип’ятити в'ялену рибу.

Крім того, дуже часто бувають небезпечні отруєння імпортованими морепродуктами, зокрема креветками. Тому що продукти розпаду не визначаються за смаком. Водночас у вас може декілька днів триматися загальна для багатьох захворювань симптоматика — підвищена температура, нудота, діарея. Також можна отруїтися солоним оселедцем, якщо ви його купуєте на вулиці. Можливо, там мухи літали. І сіль від цього не вбереже.

"Якщо ягоди розчавлені, в них може бути пліснява"

Овочі і фрукти під час спеки не будуть псуватися, бо вони містять багато води. Вони будуть просто всихати. Тому можна не отримати тих смакових якостей, які ви очікуєте. Наприклад, це кабачки, картопля чи баклажани. Але це не стосується ягід, які поширені зараз і можуть дуже швидко пліснявіти. Якщо ягоди злегка роздавлені, то при високій температурі десь знизу чи посередині вони почнуть пліснявіти. Отруєнь, які характерні, для білкових продуктів, ми не отримаємо.

Щодо пестицидів, обробка може бути для того, щоб вони не псувалися при транспортуванні, але це стосується продуктів тривалого зберігання або тривалої реалізації. Але пам’ятайте, що, купуючи в місцях недозволеної торгівлі, ви завжди чимось ризикуєте. Адже агрохімію ніхто не скасовував, і необхідно розуміти, чи це задокументована продукція.

Як зберігати продукти за відсутності електроенергії?

Існують різноманітні способи консервування. Нам доступні такі консервуючі речовини, як сіль, цукор та оцет. Раніше молоко та кисломолочні продукти, помістивши в рушничок, могли зберігати в холодній воді, але це можливо протягом одного дня. Також у воді можна зберігати вершкове масло, змінюючи воду поступово, але за цим треба слідкувати. В інших випадках можуть бути міцносолоні продукти, наприклад, засолене масло чи засолена риба. А також можна використовувати такий спосіб, як маринування за допомогою солі та оцту. Але пам’ятайте, що важливим є охолодження. Водночас фрукти можна засушити на сонці, попередньо накривши їх від різних жуків.