Кожна третя дитина в Італії проводить канікули вдома (Аудіо)

Кожна третя дитина в Італії проводить канікули вдома (Аудіо)

Через економічні проблеми кожна третя дитина в Італії проводить канікули вдома біля телевізора. Ситуацію частково рятують церковні парафії з волонтерами. Найбільше малозабезпечених сімей на півдні країни. Подібна ситуація характерна  і для інших держав Євросоюзу.

З Рима повідомляє наша кореспондентка Наталія Жеревчук:
             
"Для половини італійських сімей, які не можуть виїхати у відпустку, вкрай складно зводити кінці з кінцями щодня - годі говорити про додаткові витрати на відпочинок далеко за містом. "Ще кілька років тому тиждень відпустки поза домівкою був доступний переважній більшості сімей. Тепер усе не так, батькам складно назбирати грошей навіть на літній табір для дітей", - говорить Ріккардо Пасколіні, голова Форуму парафіяльних організацій Італії.
     
За його даними, цього літа італійські парафії стануть притулком для понад двох мільйонів дітей  і підлітків. Безкоштовні  або із символічною оплатою табори при церквах стали альтернативою комунальним літнім таборам, які далеко не всім батькам по кишені. Ціна за перебування дитини у комунальній структурі залежить від прибутку родини, але в середньому за тиждень це коштує близько сотні євро. Та у серпні, в період масових відпусток, ці табори вже не працюють. Натомість у парафіях вихователі-волонтери залишаються працювати позмінно і в спекотну серпневу пору. Запис до таких структур може коштувати 20 євро за тиждень,  суму дозволяють сплачувати поетапно по кілька євро.
     
Якщо батькам недоступний або небажаний  і такий вид організованого дитячого відпочинку, тоді  дітлахи вимушені залишатися вдома. І основною літньою розвагою для багатьох стає телевізор. У спекотний період зловживання телебаченням в Італії стосується понад 70 відсотків дітей віком від 6 до 10 років.
     
Неможливість італійців провести тижневу відпустку далеко від дому не є винятковою. За даними статистичного бюро Євросоюзу, значна частина громадян Східної і Південної Європи не можуть дозволити собі тижневі канікули далеко поза домівкою. Найбільше таких у Румунії та Хорватії".

Наталія Жеревчук, Італія, для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!