Багато військ КНДР в Україні не може бути через логістику — Попович

Багато військ КНДР в Україні не може бути через логістику — Попович

Якщо Північна Корея надасть Росії не лише снаряди і ракети, а й свої війська для війни проти України, контингент не може бути дуже великим через логістику. Це зазначає в ефірі Українського Радіо військовий оглядач Денис Попович. Він нагадує про величезну відстань між Північною Кореєю і лінією зіткнення в Україні. "Якщо якийсь контингент вступить у війну, то потрібно буде його поповнювати, евакуювати поранених і вбитих", – зауважує експерт. Хоча можлива участь північнокорейських військ у прикритті кордону з Україною, щоб вивільнити резерви російської армії для інших ділянок. 

Як повідомили Суспільному джерела в розвідці, на базі 11 одшбр російської армії формується так званий "особливий бурятський батальйон", укомплектований громадянами КНДР. Орієнтовна кількість – до 3000 осіб. 

0:00 0:00
10
1x

Лідер КНДР Кім Чен Ин і солдати армії КНДР. Фото: агентство KCNA

Росія готується до масованих ракетних ударів

Зважаючи, що на російських авіабазах в Енгельсі та Оленьї є заряджені літаки Ту, чи означає це, що незабаром можуть відновитися активні ракетні обстріли по території України?

100% вони готуються до ракетних обстрілів. Прилітають літаки на авіаційні бази, де базуються стратегічні бомбардувальники  і щось привозять. Зрозуміло, що привозять вони не іграшки до Нового року. Вони привозять ракети і таким чином іде підготовка до масованих ударів.

Раніше головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський казав про позитивну динаміку від ураження ворожих об’єктів на території держави-агресорки РФ. Чи можна сказати, що ми вже відчуваємо цей позитивний ефект? І чи достатньо цього?

Безумовно, цього не достатньо, оскільки відбувається поповнення і ліквідація наслідків ударів. Потрібно ці удари максимально масштабувати. Про це легко говорити, але за цими ударами стоїть дуже велика підготовка, як розвідувальна, так і виробнича щодо підготовки засобів ураження, які туди летять. Безумовно, вплив на потенціал Росії буде і без цього ніяк. Але ці удари потрібно повторювати.

Західні партнери не оголосять війну Північній Кореї

Чого чекати Україні після того, як Північна Корея вступила у російську-українську війну на боці Росії?

Північна Корея вступила у війну після того, як її перший снаряд, який вона надіслала РФ, розірвався на нашій території. Володимир Зеленський лише констатував факт, який вже відбувається. Північна Корея активно передає озброєння РФ. Минулого тижня було повідомлення про те, що 6 північнокорейських офіцерів ліквідували на окупованій частині території України. Відповідно вже існує присутність північнокорейських військ. Є неофіційні повідомлення про те, що вони проходять навчання на полігонах поблизу Маріуполя. Яка реакція наших партнерів може бути у таку випадку? Безумовно, війну Північній Кореї вони не оголосять. Єдине, на що можна очікувати – це збільшення надходження озброєнь від наших партнерів в розпорядження ЗСУ. Але поки що ми не бачимо жодної реакції від наших партнерів.

Північнокорейський контингент в Україні не може бути дуже великим через логістику

Який потенціал у Північної Кореї та як це може вплинути на перебіг військових дій  на території України?

Це бідна, проте дуже мілітаризована країна. Більшість ресурсу вони кидають на утримання війська. Скільки людей вони можуть надіслати на територію України? На мій погляд, контингент, який би брав безпосередню участь у бойових діях на російсько-українському фронті, навряд чи може бути дуже великим, оскільки є питання логістики. Це величезна відстань між Північною Кореєю і лінією зіткнення. Якщо якийсь контингент вступить у війну, то потрібно буде його поповнювати, евакуювати поранених і вбитих, доставляти озброєння. Зараз Північна Корея надає практично половину озброєння від потреби російського війська для війни в Україні. Тобто, навряд чи Росія зможе якимось чином суттєво логістично допомогти Північній Кореї вести цю війну. Зважаючи на ці труднощі, на мій погляд, це буде не великий контингент. Можливо, це участь  північнокорейських військ у форматі прикриття на кордонах з Україною, щоб вивільнити резерви російської армії і кинути їх в бій. Це дуже небезпечний формат.   

Денис Попович. Фото з особистого архіву

Усі червоні лінії проти Росії стерті, але…

Британське військове керівництво розглядає варіант відправки інструкторів на захід України для підготовки новобранців. Чи можуть бути ці ініціативи реалізовані? І чи не спричине це ескалацію з боку Росії?

Це питання не до нас з вами. Можуть бути реалізовані, а можуть і не бути. Французи також робили подібні заяви, які не дійшли до реалізації. Тому тут рішення за ними – м’яч на їхньому полі. Я не бачу жодних ознак для ескалації, навіть якщо наші зарубіжні партнери будуть сюди надсилати війська. Нормальний військовий контингент, який стане десь на кордоні з Білоруссю, дозволить нам перекинути резервні війська  для того, щоб тримати фронт в Донецькій області. Я не бачу жодних ознак для ескалації, якщо буде надано дозвіл бити по РФ. Я не бачу ознак ескалації, якщо нам продаватимуть ракети з дальністю до 1000 км. Вони в розпорядженні США є. Після того, як ми зайшли на Курщину, і РФ нічого не зробила у відповідь, а вона могла щось зробити, оскільки це захід військ іншої держави на її територію. Усі червоні лінії стерті. Тому жодних проблем я не бачу. Питання лише в тому, чому ці рішення не ухвалюють наші партнери.

У Південної Кореї є сучасна броньована техніка та новітні зенітні системи

На яку підтримку від США може розраховувати Україна в контексті вступу Північної Кореї у війну на боці Росії?

Із Джо Байденом ніхто жодних перемовин вже не вестиме, оскільки в США буде інший президент. Усі подальші рішення ухвалюватиме вже наступний президент і всі перемовини проводитимуться з ним. Позиція США залежатиме від того, як закінчаться вибори. (5 листопада у США обиратимуть президента, а також обидві палати Конгресу: Палату представників і третину Сенату – ред.) Ті рішення, які вже ухвалені США, надалі будуть діяти аж поки до виконання обов’язків не візьметься новий президент. Ми маємо готуватися до наслідків передвиборчої кампанії в США, від якої дуже багато залежить. І для цієї війни, і для того, якою буде позиція США в підтримці нашої держави, і чи буде вона взагалі. Зараз усе, що ми можемо зробити – це діяти на полі інших наших партнерів. Крім ЄС, це можуть бути представники Південної Кореї, аби вони змінювали свою позицію у зв’язку з тим, що робить Північна Корея. Той факт, що солдати Північної Кореї готуються на полігонах в Україні, таким чином переймають і узагальнюють досвід російського-української війни – це небезпека перш за все для Республіки Корея. Ця війна найсвіжіша і вона увібрала в себе досвід використання нових видів озброєння, який може бути використаний проти Республіки Корея. Тому, можливо, нам потрібно з ними також спілкуватися щодо допомоги озброєнням. Там є броньована техніка, яку до речі активно закуповує Польща. Там є новітні зенітні системи, які можуть доповнити наші Patriot.

"Рамштайн" навряд чи відбудеться до виборів президента США

Коли може відбутися зустріч у форматі "Рамштайн"? Який потенціал у наших партнерів?

Внаслідок урагану "Мілтон", який пройшов над південним узбережжям США, "Рамштайн" було перенесено на невизначений термін. Навряд чи він відбудеться до виборів президента США. Тому, щоб він нам там не обіцяв, це вже немає жодного сенсу. Щодо потенціалу, то в них багато чого залишається. Якби вони не зволікали, ми би вже мали дозволи на удари по території РФ. Вже були ракети JASSM на F-16, які б’ють по території РФ на відстань до 1000 км. Тому потенціал у них є. Питання було в ухваленні рішенні і що ці рішення гальмувалися певними колами, які не хотіли ескалувати ситуацію з РФ. Усе можна було робити значно швидше. 


КОНТЕКСT

На базі 11 одшбр російської окупаційної армії формується так званий "особливий бурятський батальйон", укомплектований громадянами КНДР. Про це Суспільному повідомили сьогодні, 15 жовтня джерела в розвідці. Зазначається, що орієнтовна кількість особового складу – до 3000 осіб. Наразі відбувається процес забезпечення батальйону стрілецьким озброєнням та боєприпасами. Ймовірно, що батальйон може бути залучено до виконання бойових завдань поблизу населених пунктів Суджа та Курськ (РФ), повідомили джерела.