Роман Бахарєв (BAH.ROMA): Пошук себе — це і є творчість, коли зупиняєшся — ти просто вмираєш

Роман Бахарєв (BAH.ROMA): Пошук себе — це і є творчість, коли зупиняєшся — ти просто вмираєш

7 листопада в прокат вийде фільм "Буча" режисера Станіслава Тіунова. BAH.ROMA Роман Бахарєв створив саундтрек до цієї стрічки — пісню "Квітень". Вона символізує один із найболючіших періодів часів повномасштабного вторгнення — квітень 2022 року, коли Київщину звільнили від російської окупації. Музичний супровід цієї композиції передає широкий спектр емоцій — від глибокого болю втрат до радості звільнення та надії на відновлення.

В ефірі шоу Вікенд нової музики Роман Бахарєв поділився з ведучою Ксенією Івась досвідом роботи над створенням саундтреку до фільму "Буча", а також  розповів про майбутні релізи, зокрема про дует із KRUT та про подальші творчі плани й бажання впливати на свідомість суспільства через музику.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Пресслужба Романа Бахарєва

Мені хочеться, щоб коли люди чули пісню "Квітень", вони відчували мотивацію та натхнення 

У тебе з'явилось нове амплуа — ти пишеш музику до фільмів. 

Це мій перший досвід, якому я завдячую, тому що він відкрив для мене нові горизонти. Коли ти просто робиш музику, — це одне, а робота з музикою в кіно це все ж таки робота 5:1 й інша система моніторингу. У мене була надзадача — я мав записати оркестр. Оркестру в мене не було, але у мене був мій хороший друг, хлопець, який пережив окупацію Бучі, він геніальний віолончеліст. Я покликав його і ми з допомогою лише одного інструмента записали цілий оркестр. Віолончель зіграла й нижні партії, і верхні, і мелодії. Потім я це все зводив і зробив аранжування для цілого оркестру.

Сьогодні ти презентуєш пісню "Квітень" — це саундтрек до фільму "Буча" режисера Станіслава Тіунова. Як ви познайомились і з чого почалася ваша співпраця?

Мені здається, всі творчі колаборації виходять просто зі знайомства. Стас якось прийшов до нас на концерт. Це були перші блекаути в Києві, ми грали концерт при свічках. Він написав мені потім і запропонував допомогти йому, але дуже обережно сказав: "Мені просто потрібно допомогти з тим, щоб десь зробити музику гучніше, тихіше тощо". Коли ми почали переглядати кіно, виявилось, що потрібно створити багато музики. Я включився в цей процес і впродовж місяця писав музику. Я написав дуже багато, а коли вони вже зробили трейлер і потрібен був саундтрек до нього, я додав фрагмент пісні "Квітень", яку вже мав. Після виходу трейлера в прокат Стас попросив зробити повноцінну пісню, бо люди шукали її через Shazam, але не могли знайти. Він запропонував зробити повноцінний трек, який стане саундтреком до фільму. Звісно, я погодився. Пізніше ми ще додатково зняли кліп.

Слово "Буча" для всіх асоціюється з болем, але твоя пісня "Квітень" легка і світла. Яка роль цієї пісні у фільмі, і як саме вона має створити потрібну атмосферу?

Після темних днів завжди приходять світлі. Я в це вірю. І, звісно, музика може надихати. Тому мені хочеться, щоб коли люди чули цю пісню, вони відчували мотивацію та натхнення. Вона повинна нести світло. Я на це сподіваюсь.

Коли режисер попросив тебе допрацювати пісню, чи була у вас спільна думка щодо того, яким цей трек має бути у фіналі?

У фільмі присутні бойові дії, тому Стас хотів більш рокового звучання з гітарою та ефектом перевантаження. В оригіналі моя пісня звучить зовсім інакше (вона вийде ще в альбомній версії), але режисер хотів саме такий варіант. Я так і зробив, але в приспів все одно додав гарні скрипки та оркестр. Мені подобається результат.

Наскільки ця пісня відрізняється від того, що люди чули у тебе на концертах?

Раніше я її теж грав і думав, що вона має бути такою жвавою, енергійною, але зараз я її роблю для альбомної версії з більш хіп-хоповими бітами, тому вона відрізняється від того, як звучить у фільмі.

Ця пісня матиме одразу декілька версій. Чому не достатньо однієї?

Я не планував робити саундтрек, але режисер попросив, і спочатку я йому відмовив. Але режисери мають таку здатність підійти до людини й так попросити, що вона не може відмовитися. Так сталося і зі мною — я не зміг відмовити. Один із варіантів треку "Квітень" матиме більш епічне звучання, оскільки це буде аудіовізуальний перформанс разом із соціальним київським хором. Це люди, яким усе життя казали, що вони не вміють співати, але вони прийшли й почали вчитися вокалу. Це 40 людей, з якими ми разом заспівали цю пісню, і вийшло дуже гарно. Це буде саме лайв — ми знімали наживо. Ця пісня увійде до нашого аудіовізуального альбому, над яким ми працюємо вже рік. Його концепція дуже проста — ми знімаємо все одним кадром і намагаємося залучати декілька видів мистецтва, наприклад, хореографію, живопис, скульптуру тощо. Пісня  "Квітень" буде саме з хором.

Фото: Пресслужба Романа Бахарєва

Я не хочу перетворюватися на кавер-бенд, який намагається повторити те, що вже зробив

Твоя музика пережила багато трансформацій — від попмузики до альтернативи й експериментального звучання з елементами арту та імпровізації. Чи можеш ти зараз сказати, що знайшов своє нове звучання?

Звісно, ні. Я думаю, що творча людина все життя перебуває у пошуках. Постійно відшукуєш нові формули та нове звучання. Я вважаю, що коли зупиняєшся — ти просто вмираєш. Пошук себе — це і є творчість.

Чи траплялося у тебе таке, що ти знав, що саме "спрацює"?

Ні, у мене такого не було. Хоча я знаю, що таке існує. Я бачив, як у деяких артистів "вистрілював" певний трек, і вони намагалися повторити цей успішний досвід. Але я не хочу перетворюватися на кавер-бенд, який намагається повторити те, що вже зробив.

Гурт BAH.ROMA ще існує? Чи це більше сольний проєкт Роми Бахарєва? І як зараз виглядає твоя творча команда?

Мене оточує багато різних талановитих людей. Звісно, коло спілкування змінилося, і зараз воно обмежене, але я щасливий, що маю людей, з якими творимо музику разом. Я можу сказати, що BAH.ROMA — це Бахарєв Рома, але коли я виходжу на сцену, то разом зі мною виходять і потужні музиканти, які підтримують мене. Вони — фундамент того, що я можу робити на сцені.

Минулого разу ти згадував, що збираєш матеріал для нового альбому. Які теми та філософські ідеї ти досліджуєш у своїй творчості зараз?

Я досліджую життя і все, що трапляється на моєму шляху. Досліджую кохану людину, смачну й несмачну їжу. Життя триває, і я намагаюся брати від нього все.

Як це буде віддзеркалюватись у твоєму новому альбомі?

Сподіваюся, що мені вдасться його записати, адже це потребує багато часу. Нещодавно я мобілізувався й наступного місяця вирушу на базову військову підготовку. Час — це дуже цінна річ, тому я намагаюся використовувати його по максимуму. Іноді лінь заважає, але я переборюю себе й працюю майже безперервно.

Чи є у тебе чіткий план роботи?

Зараз намагаюся його вибудовувати. 27 вересня вийде моя  наступна пісня, яку я вважаю однією з найкрасивіших за час повномасштабного вторгнення. Це буде дует з Мариною Круть  — інтимна, прониклива музична композиція, яку нам вдалося записати разом.

Чому у твоїй творчості спочатку буває затишшя, а потім ти видаєш реліз за релізом?

Я накопичую матеріал. Щоб щось сказати, потрібно прожити певні емоції та досвід. Кожна пісня повинна мати свій закладений сенс, а щоб він з'явився, потрібно пережити конкретні події.

Які подальші творчі плани у BAH.ROMA і чого чекати попереду?

Важко сказати, що попереду. Звісно, сподіваємось на краще й робимо все можливе від себе, щоб нам жилося добре без наших "сусідів". Я мрію лише про одне — про перемогу, і мені хочеться її наблизити. У своїй творчості я прагну транслювати те ж саме. Хочеться, щоб суспільство ставало більш свідомим, і культура має на це великий вплив. Я хотів би створювати пісні, які будуть закохувати молодь у мову так само, як я колись у юнацтві закохався в мову саме через пісню.

 

Редакторка текстової версії — Олена Кірста.

Відеоверсії інтерв'ю дивіться на офіційному YouTube-каналі Радіо Промінь.

Щоб не пропускати кращі українські прем'єри, підписуйтеся на подкаст шоу нової української музики "Селекція" та щоп'ятниці отримуйте на свій смартфон новий епізод програми.

Останні новини
Черги на житло для ветеранів скорочуються, це єдина ветеранська програма, яка діє ― нардеп Тарасенко
Черги на житло для ветеранів скорочуються, це єдина ветеранська програма, яка діє ― нардеп Тарасенко
Двопартійна підтримка України після виборів збережеться, бо зовнішня політика США залежить і від Конгресу — Преловський
Двопартійна підтримка України після виборів збережеться, бо зовнішня політика США залежить і від Конгресу — Преловський
Оплата праці державних службовців залежатиме від рівня складності та відповідальності завдань — Альошина
Оплата праці державних службовців залежатиме від рівня складності та відповідальності завдань — Альошина
Понад 70% граф декларації можуть бути автозаповнені при натисканні однієї кнопки — Павлущик
Понад 70% граф декларації можуть бути автозаповнені при натисканні однієї кнопки — Павлущик
Промінь рекомендує: Міша Правильний і Тур з треком "Прем’єр ліга"
Промінь рекомендує: Міша Правильний і Тур з треком "Прем’єр ліга"
Новини по темі
Промінь рекомендує: Міша Правильний і Тур з треком "Прем’єр ліга"
Переосмислення пісні на вірш Тараса Шевченка: Probass ∆ Hardi видали трек "Ой по горі роман цвіте"
У Сил оборони з'явилася можливість для витіснення ворога з Харківщини — Мусієнко
"Я спонукаю людей цікавитися лірою" — Гордій Старух
Надія на порятунок: Сусіди Стерплять видали сингл "Втрачаю голову"