Як нові зміни в Українському культурному фонді вплинуть на культурну політику країни? Розповідає Наталія Кривда

Як нові зміни в Українському культурному фонді вплинуть на культурну політику країни? Розповідає Наталія Кривда

У конкурсному відборі на посаду виконавчої директорки Українського культурного фонду перемогла директорка Українського центру культурних досліджень, колишня очільниця Директорату креативних індустрій Міністерства культури та стратегічних комунікацій Анастасія Образцова. Про це повідомляє пресслужба УКФ. В ефірі радіо Культура голова УКФ Наталія Кривда розповіла про важливість цієї посади, прозорість експертизи культурних проєктів в УКФ, скорочення фінансування культурних галузей та висловила сподівання, що Анастасія Образцова стане до роботи якомога швидше. "Ми, як Наглядова рада, здійснивши свій вибір, повідомили про це Міністерство культури і стратегічних комунікацій. А далі міністерство має підписати контракт з новою виконавчою директоркою. Враховуючи, що в міністерстві новий міністр і непрості організаційні процеси, можливо, руки до цього питання дійдуть не одразу", – зауважує Наталія Кривда. Окрім цього, голова УКФ звертає увагу на скорочення бюджету на культуру. Зокрема, на УКФ зі 150 мільйонів пропонується виділити на проєкти лише 80. І цілі сфери, цілі програми, які раніше фінансувалися, наприклад, культурна спадщина, розвиток кримськотатарської культури, стипендії, будуть повністю виключені з фінансування. "Ми не можемо дозволити не фінансувати культуру під час війни, бо культура – це наша ідентичність. А ідентичність – це ключ до національної безпеки", – резюмує Наталія Кривда, голова Наглядової ради УКФ, докторка філософських наук, професорка КНУ імені Тараса Шевченка.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Facebook Наталії Кривди

Наскільки впливовою фігурою для функціонування інституції є виконавча директорка? Які функції і задачі стоять перед нею?

В такій ситуації, в якій живе нині країна, будь-яка посада такого рівня, а я нагадаю, що УКФ – це державна інституція, найбільший оператор державних грантів в сфері культури, така посада завжди передбачає велику відповідальність і значне навантаження. Хочу подякувати всім гідним кандидаткам, які подалися на конкурс і вітаю з перемогою Анастасію Образцову. Її відповідальність і обов'язки будуть полягати в тому, щоб зробити прозорим, якісним та ефективним процес відбору тих проєктів, які подаються культурними діячами та інституціями на конкурс в УКФ, а також забезпечувати якісну експертизу. Важливо зробити цей процес прозорим для заявників та експертів і слідкувати за тим, щоб ці проекти були здійснені, і по ним відбувся якісний звіт. Ми всі, вся Наглядова рада, яка працювала, дуже сподіваємося, що УКФ набуде більшої суб'єктності і стане ще більш активним, потужним, помітним в культурному ландшафті України.

На фото УКФ: Анастасія Образцова – директорка Українського центру культурних досліджень, ексочільниця Директорату креативних індустрій Міністерства культури та стратегічних комунікацій України

Як відбувався процес відбору? Що бралося до уваги?

Це була презентація їхніх візійних і оперативних програм діяльності УКФ з реалізації стратегії. Стратегія була ухвалена рік тому. Вона складна. Але й живемо ми в складних умовах. Тим не менш, Наглядова рада попросила кандидаток представити своє розуміння, своє бачення, як ця стратегія буде реалізовуватися. І з точки зору візії, і з точки зору конкретних операційних задач, які стоять перед цією державною інституцією в умовах браку коштів, в умовах непростої організаційної ситуації. Тож, наші кандидатки представляли таку програму. Члени Наглядової ради ставили їм запитання, досить прискіпливі і, в хорошому сенсі, досить жорсткі з точки зору умов. Це не було екзаменування, а, швидше, розмова професіоналів про те, як нам жити і працювати в непростих умовах військового часу. Програма Анастасії виглядала більш яскравою, послідовною, свіжою. Хоча й інші пропозиції були дуже гідними.

Говорячи про прозорість роботи, про розуміння того, чому Фонд надає гранти тим чи іншим проєктам, хочу запитати, а як це буде реалізовуватися? Адже попередні претензії до фонду і полягали у непрозорості та несправедливості тенденції фінансування. Чи це десь прописано? Чи відбувається виключно на розсуд виконавчої директорки?

Ваша візія не зовсім відповідає дійсності. Давайте не множити наратив про непрозорість. Саме УКФ максимально прозоро це робив. Те, що залишалися незадоволені апліканти, люди, які подавали проєкти – це нормально. І їхні претензії були не до прозорості вибору, а до змістовних речей, до експертизи, яка здійснювалася з точки зору змісту. І ми приймаємо цю претензію. Задача, яка буде стояти перед новою виконавчою директоркою – це підвищення якості експертизи, яку буде здійснювати УКФ. Я ще раз хочу повторити, і хочу, щоб мене почули ще раз, і ще раз: УКФ – це майданчик, де зустрічаються проєкти українських діячів і інституцій в сфері культури, і УКФ –  це експерти, які рандомно обираються для оцінювання цих проєктів. І наша задача, як інституції, зробити цю зустріч ефективною, зрозумілою і адекватною.

Проєкти оцінює не УКФ, не виконавча директорка, оцінюють проєкти експерти, які дуже часто навіть не знайомі між собою. На кожен проєкт – 5 експертів. Результатом їхньої оцінки буде вибір чи невибір проєкту. Повторюся. Є претензії до експертизи? Абсолютно точно – є. Ми також інколи помиляємося. Я 5 років теж працювала експертом УКФ і докладала значних зусиль, щоб бути об'єктивною. Щоб не підпадати під симпатії та антипатії. Як і всі наші експерти, я вивчала документи. Я завжди занурювалася в минуле цих інституцій, які подавали проєкти, щоб зрозуміти, чи спроможні вони надалі виконати те, на що претендують і згодом про це звітувати.

Нині ми підвищуємо якість експертизи, ми запрошуємо експертів до участі в роботі. Якщо ви думаєте, що у нас стоїть черга з експертів, то ні! І це попри те, що робота експертів оплачується державним коштом. Люди мають бути готові витрачати свій час, свої зусилля в оцінюванні проєктів, якщо вони хочуть змінити ситуацію в Україні. В якомусь сенсі, це наша соціальна відповідальність – брати участь в таких процесах. Я розумію, що це звучить доволі пафосно, але я впевнена в тому, що кажу. Ви хочете змінити ситуацію в культурі? Робіть проєкти, беріть участь в експертизі цих проєктів, беріть участь в реалізації цих проєктів. Критикувати легше, ніж робити проєкти і рухати нашу культуру вперед в таких складних умовах. Я низько схиляю голову перед діячами та інституціями, які долучаються до творення культури і перед тими експертами, які знаходять час, зусилля, інтелектуальну спроможність, щоб ці проєкти оцінити. Тому УКФ забезпечував і буде забезпечувати прозорість, а Наглядова рада буде виконувати свої візіонерські функції. Якщо на це стане сил і наснаги. А я сподіваюся, що у нас сил і наснаги вистачить.

Коли почнеться виконання обов'язків Анастасії Образцової, як виконавчої директорки?

Чудове питання, і я теж хотіла б на нього отримати відповідь. Процедура виглядає так. Ми, як Наглядова рада, здійснивши свій вибір, повідомляємо про це Міністерство культури і стратегічних комунікацій. А далі міністерство має підписати контракт з новою виконавчою директоркою. Враховуючи, що в міністерстві новий міністр і непрості організаційні процеси, можливо не одразу дійдуть руки до цього питання. Я б хотіла дуже попросити міністерство підписати цей контракт якомога швидше, щоб пані Анастасія змогла долучитися до виконання своїх обов'язків.

Зараз бюджет на культуру знову скорочують. На всю галузь. Зокрема, на УКФ зі 150 мільйонів пропонується виділити на проєкти лише 80. І цілі сфери, цілі програми, які раніше фінансувалися, наприклад, культурна спадщина, розвиток кримськотатарської культури, стипендії, будуть виключені з фінансування. Повністю. Ми не можемо дозволити не фінансувати культуру під час війни, бо культура – це наша ідентичність. А ідентичність – це ключ до національної безпеки. Тому дуже важливо підписати контракт і дати можливість новій виконавчій директорці почати працювати, а нашим діячам формувати проєкти.

Казначейство має виділяти гроші, а Верховна рада, бюджетний комітет по гуманітарній і культурній політиці, виконуючи свої професійні і громадські обов'язки, мають виділити потрібну суму на  фінансування культурних інституцій, культурних проєктів, культурних діячів. Зрештою, це самогубство – не фінансувати культуру під час війни, не реінтегрувати території, не зберігати в людях віру в Україну, не давати їм оце живильне відчуття, що ми є Україна. І кожен з нас бореться на своєму місці і в свій спосіб за нашу з вами Україну через культурну присутність.

Резолюція ПАРЄ, яка була прийнята в червні, чітко сформулювала: війна ведеться, як культурний геноцид України. І мета цієї війни – стирання української ідентичності. Вся культурна спільнота піднімає свій голос за те, щоб сказати: ми воюємо за людину, так само, як ЗСУ воюють за країну. Нині не можна скорочувати бюджет на культуру.