Телеграм — звичка, яку потрібно викорінювати — Монастирський

Телеграм — звичка, яку потрібно викорінювати — Монастирський

Це питання звички, яку потрібно викорінювати. Так аналітик Центру демократії та верховенства права Олександр Монастирський оцінив популярність месенджера Павла Дурова Телеграм в Україні. "Я все одно деколи заходжу туди, щоб читати деякі інформаційні ресурси", – визнає експерт. Однак при цьому наголошує, що робить це не на постійній основі, а лише почитати деякі інформресурси. Але важливо усвідомити, що наша персональна безпека не може ставати на одні шальки терезів із небезпеками, які продукує Телеграм, зауважує Монастирський. І додає: анонімністю користувача у Телеграмі й близько не пахне. А Дуров не обірвав жодних зав'язків із Росією, влада якої вступилася за нього під час проблем "батька" Телеграм у Франції.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Ілюстративне фото із сайту Pixabay 

Анонімністю користувача у Телеграмі й близько не пахне

Як відомо, суд у Франції відпустив власника месенджера Телеграм Павла Дурова під заставу 5 млн євро. Нагадайте, які претензії у правоохоронців до Телеграм і, зокрема, його засновника Павла Дурова?

Варто почати з того, що Телеграм – це вже в сучасному українському контексті більше, ніж просто месенджер, яким він був спочатку. Зараз це вже ціла соціальна мережа, в якій відбувається дуже багато процесів: від новин до повідомлень, які стосуються війни, а саме траєкторії польотів ракет, дронів. Хтось веде в ньому бізнес. Але ми маємо говорити і про небезпеку каналів, які сповіщають про прильоти, адже Телеграм – це, по суті, не підзвітний і не підконтрольний месенджер, який не співпрацює з жодними європейськими та світовими регуляторами.

І це одна з головних претензій, які має до нього і Єврокомісія і багато різних країн. Саме те, що він не прозорий. Нам не зрозуміла структура його власності, нам нічого не відомо про команду, яка керує цим додатком. Ми знаємо лише про Павла Дурова і декілька неофіційних інших осіб. З одного боку, він говорить про анонімність. Але анонімністю користувача там і близько не пахне. Відповідно, є дуже багато питань, на які немає відповіді, і на які Павло Дуров, найімовірніше, ніколи не надасть відповіді. Бо це буде повністю компроментувати його, як особистість. І, швидше за все, буде вказувати на його прямі або непрямі зв'язки з Росією.

Дуров не обірвав жодних зв'язків із Росією

Людина мала чотири громадянства: Росії, Франції, Об'єднаних Арабських Еміратів,Сент-Кітс і Невіс. Він відчував, що, рано чи пізно, постане перед необхідністю за щось відповідати і готував відхідні шляхи?

Я припускаю, що Павло Дуров – це доволі непроста і хитра людина, яка справді відчувала, що, рано чи пізно, правосуддя може досягнути і його. І він намагався таким чином уникати відповідальності. Він дуже багато говорив про те, що він є опозиціонером до російського режиму, він, мовляв, створив Телеграм, бо хотів дати людям свободу і анонімність. І за легендою, він не мав можливості спілкуватися зі своїм братом, після того, як залишив Росію. Але розслідування журналістів, в тому числі українських, чітко вказують на те, що Павло Дуров не обірвав жодних зв'язків із Росією.

Нещодавно "Українська правда" писала про те, що Дуров після 2014 року, як покинув Росію, безліч разів повертався туди. І це абсолютно суперечить тому, що він говорить на публіку. Він говорить про те, що нібито офіс Телеграм знаходиться в Об'єднаних Арабських Еміратах в місцевому бізнес-центрі. Але німецькі журналісти ще раніше писали про те, що вони відвідали цей офіс, і консьєрж на першому поверсі сказав, що там вже декілька років ніхто не з'являється. Ми не можемо зрозуміти, де навіть знаходиться адміністрація Телеграм. Це дуже велика загадка, і це про непідзвітність і непрозорість. У мене виникає логічне запитання: якщо Телеграм не може показати своє справжнє лице, то чому він це робить? Відповідно, у Дурова є що приховувати. І він не до кінця чесний з користувачами та інвесторами.

Олександр Монастирський. Фото: Центр демократії та верховенства права

З якою долею ймовірності можна стверджувати, що справа Павла Дурова – це політична справа?

Зараз багато пишуть про те, що це чи то Росія, чи то Франція намагаються вирішити питання Телеграм, який публічно заявляє про те, що не співпрацює з жодною владою. Я припускаю, що буква закону бодай мінімально дотяглася до Дурова, попри його невловимість. Здавалося, що ніколи такого не трапиться, але у Франції через кримінальний характер використання Телеграм, заборонений контент, зброю, наркотики , торгівлю людьми, органами, це спостереження триває не один рік. Ми бачили, що ті звинувачення, які висунули проти Дурова – це доволі серйозні звинувачення, за які люди отримують великі терміни. Але є інша проблема: чи вдасться прокурорам, стороні обвинувачення довести пряму участь і сприяння Дурова? Це справді велике питання. Ми активно стежимо за розвитком цього процесу і сподіваємося на справедливе вирішення цієї ситуації.

Немає такого загального посилу, що Дурова посадять, і Телеграм припинить роботу

Як може змінитися робота самого Телеграм після того, як Павлу Дурову висунули такі звинувачення?

Поки що немає жодних критичних зауважень і застережень. Принаймні, з того, що я бачу в інформаційному просторі. Немає такого загального посилу, що Дурова посадять, і Телеграм припинить роботу. Але якщо все ж вдасться довести його пряме сприяння всьому тому, що відбувається всередині додатку, то, найімовірніше, Телеграм буде змушений запровадити певні регуляції всередині додатку. Найімовірніше, ми можемо втратити цю безконтрольність і те, що туди можна завантажувати будь-що.

Тобто Телеграм буде змушений адаптовуватися під вимоги законодавства Європейського Союзу, адже ЄС найбільше переймається захистом персональних даних користувачів і найбільше сприяє боротьбі з дезінформацією. Тому я очікую, що це буде питання регулювання. Або Телеграм піде на співпрацю і буде дійсно намагатися ставати прозорим, в що я не вірю. Або він буде змушений іншим чином підлаштовуватися під норми законодавства. Якщо не хоче бути заблокований на території Європейського Союзу.

Чи можуть країни, паспорт яких він ще має в кишені, стати на його захист?

Це дуже цікаве питання. Бо ми вже чули ноти критики щодо арешту Павла Дурова з боку, наприклад, Росії. Чому б це Росія, до якої він такий антагоніст і борець із режимом, раптом почала активно говорити про те, що це несправедливо, що так не має бути? Тобто деякі ноти протесту є, але, на мою думку, чогось критично важливого, що могло б сильно переламати хід ситуації, поки що не передбачається. Чорний лебідь, який може з'явитися нізвідки – це фактор, який не можливо передбачити, і який може докорінно все змінити. Тому стежимо далі за ситуацією, бо ця тема справді дуже важлива.

Брат Дурова – "геній", що не пориває з Росією  

Отже Павло Дуров звільнений під заставу. Але є ще його брат Микола, якого його однокурсники згадували, як генія. Його оголосили у розшук у Франції 28 серпня. Що про нього відомо?

Загалом, брати Дурови – це дуже неоднозначні і цікаві персонажі. Навіть, за легендою, коли вони нібито продали ВКонтактє російській державі, Телеграм був створений саме для того, щоб брати Дурови могли спілкуватися між собою. ВКонтактє вони втратили, відповідно, потрібно було придумувати аналог якогось месенджера. І так, мовляв, на світ народився Телеграм.

Є інформація від розслідувачів, що доволі тривалий час штаб-квартира Телеграм була в колишньому офісі ВКонтактє у Санкт-Петербурзі. Так само, майже напевно можна стверджувати, що там і досі перебувають деякі сервери Телеграм. У відкритому доступі є дослідження, які показують, що по IP адресах можна побачити, що вони знаходяться на території Росії. Я не заперечую той факт, що брати Дурови активно продовжують разом працювати над розвитком Телеграм. Я припускаю, що один із братів залишається в Росії, або, як Павло Дуров, періодично там з'являється. З незрозумілих, принаймні, на даний момент, причин. Я думаю, що зв'язок із Росією вони підтримують, і це прямо впливає на те, яким чином розвивається Телеграм.

Телеграм – звичка, яку потрібно викорінювати

Українці й Телеграм – це найбільше, що нас зараз турбує. Тому що ми також стали великим сегментом в існуванні цього месенджера. На форумі "Україна 2024. Незалежність" журналісти "Детектор медіа" запитали у президента Володимира Зеленського про арешт Дурова і роботу Телеграм. І тоді президент відповів: "Арешт Дурова не впливає на роботу Телеграм в Україні". Що ви думаєте з цього приводу?

Це дуже тонка і контраверсійна тема. З одного боку, роль і вагу Телеграм в Україні неможливо заперечити. Тільки-но ми чуємо сигнал повітряної тривоги, ми одразу дивимося в Телеграм. Це, радше, питання звички. Це питання звички, яку потрібно викорінювати. Особисто я спокійно зміг відмовитися від використання Телеграм на постійній основі. Я все одно деколи заходжу туди, щоб читати деякі інформаційні ресурси. Найчастіше це стосується того, що пише Росія. Для того, щоб розуміти, що вони пишуть про нас, і які процеси відбуваються всередині Росії. Наведу приклад каналів, які сповіщають про прильоти ракет. Такі ж канали з повідомленням про повітряні тривоги можна використовувати у WhatsApp. Ті самі Повітряні сили мають свій канал у WhatsApp, де так само оперативно повідомляють про різноманітні небезпечні предмети, які перебувають у повітряному просторі України. Ці додатки спокійно можуть бути альтернативою і використовуватися, як Телеграм. Це вже питання звички і питання того, що ці звички потрібно змінювати. Так, це важко, це незручно, для цього потрібно виходити з зони комфорту. Мало хто цього бажає. Але тут важливо усвідомити, що все ж наша персональна безпека і безпека наших персональних даних не можуть ставати на одні шальки терезів з небезпеками, які продукує Телеграм.

Після закриття ВКонтактє здавалося, що життя закінчилося. А зараз?

Зрештою, коли закрили ВКонтактє та Однокласніки на території України, вони досить легко забулися. Хоча спочатку було багато обурення.

100%. І я гіпотетично припускаю, що у випадку блокування Телеграм, теж буде хвиля обурення. Буде незрозуміло, як жити далі. Ми пам'ятаємо ВКонтактє з його піратською музикою та піратськими фільмами. Здавалося, що життя закінчилося, і ніщо не зможе це замінити. Чому Телеграм став такий популярний в Україні? Я припускаю, що Дуров чітко розумів цей вакуум після закриття ВКонтактє, тому він зайшов сюди із Телеграм і почав так добре адаптовуватися в усі процеси. Він давав багато переваг, які інші соцмережі не могли дати. Але дуже багато людей відкрили для себе світ Instagram, WhatsApp, Facebook Messenger, які до того здавалися чимось незрозумілим.

Та й фільми почали дивитися на легальних платформах...

Це вже інше питання про культуру споживання, до якої нам потрібно рухатися. І розуміти, що будь-який хороший якісний контент – платний. Це може бути, умовно, 5 доларів на місяць. Колись ми любили ВКонтактє за можливість слухати музику але зараз є YouTube, Music Spotify, Аpple music, які пропонують можливість підтримувати безпосередньо виконавців і насолоджуватися вашою музикою офлайн, онлайн, з телефону тощо. Це про культуру споживання.

Україна на даному етапі не може впливати на Телеграм з точки зору законодавства. На нього може впливати ЄС

Чи можна в Україні регулювати діяльність Телеграм? Чи регулює його Закон України "Про медіа"?

Телеграм не підпадає під регулювання закону про медіа. Україна на даному етапі не може, як держава, впливати на Телеграм з точки зору законодавства. На нього може впливати Євросоюз зі своїми законодавчими нормами. Тому наше пріоритетне завдання в тому, щоб адаптовувати своє законодавство під норми Євросоюзу, якомога швидше ставати частиною Європейського Союзу, щоб бути разом у спільному правовому полі. І сподіватися на те, що до Телеграм все ж будуть застосовані певні санкції, якщо він добровільно не захоче застосовувати цю модерацію контенту, надавати відкриту і зрозумілу систему подання скарг, якої зараз немає. Наприклад, якщо я побачив шкідливий або відверто дезінформаційний контент і хочу на нього поскаржитися, я скаржуся, але ця скарга ніде не обробляється.

Потрібно якомога ширше і якомога частіше співпрацювати з європейськими регуляторами, по можливості імплементувати норми законодавства, які є в Європейському Союзі. Поки це один з небагатьох шляхів, якими ми можемо впливати на Телеграм. У нього немає офіційного представництва, окрім того яке недавно відкрилося в Бельгії, але з ним дуже важка комунікація, не зовсім зрозуміло, як можна на них вплинути. Нам треба трішки почекати і пам’ятати, що безпека персональних даних, безпека користувачів – це найважливіший пріоритет, на який нам потрібно зараз вважати.