У топі документалістика. Кінорежисер Тихий про сучасне українське кіно

У топі документалістика. Кінорежисер Тихий про сучасне українське кіно

Україна у такому становищі, коли все практично пов'язане або напряму з війною, або опосередковано. Це констатує кінорежисер, продюсер Володимир Тихий. І для багатьох людей зараз майбутнє примарне, їм потрібні приклади якихось сценаріїв своєї поведінки, щоб відчути грунт під ногами. Ігрове кіно найкраще з цим працює, найширше охоплення може отримати серіал або фільм у прокаті. Але це тривалий і дорогий процес — виробництво ігрового кіно. Тому найбільше зараз навантаження на документалістику, зазначає Тихий. А кейс із документальним фільмом "Росіяни на війні" колишньої працівниці Russia Today знову засвідчив, що один із викликів найближчих десятиліть для України у тому числі в кіно – російська пропаганда.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративний фотоколаж із відкритих джерел

Найбільше зараз навантаження на документальні стрічки

На чому зараз фокусується, окрім війни, український кінематограф?

Кіно — це дуже широкий спектр, взагалі, він багато має моментів і культурних, і політичних, і соціальних важливих. У нашому випадку країна перебуває в мілітарному колапсі, коли всі практично напрямки життя українців пов'язані або напряму з війною, або опосередковано. Тому, звісно, кіно в цій ситуації нікуди не ділось, воно зараз стоїть на цьому вістрі, як осмислити те, що відбувається в країні – і для внутрішнього ринку, так і загалом. Тому що тут зараз про комерційні якісь проєкти не йдеться, бо ми ж розуміємо, щоб для комунікації зі світом, з Європою, з Америкою, тому що нам дуже залежить на їх увазі і на їх допомозі. Воно по-різному. Є спільні проєкти із західними кінематографістами — загалом це документальні проєкти залучаються. Взагалі Захід зараз нам дуже допомагає не тільки зброєю, але й з фінансуванням наших культурних проєктів, зокрема і про кіно йдеться.

Є внутрішні проєкти, бо війна дуже поламала багато всього в цьому світі й головний із таких моментів — це просто соціальний уклад, культурний уклад, який був так чи інакше в Україні. І тому для багатьох людей просто зараз майбутнє дуже примарне, їм потрібні якісь приклади якихось рольових моделей, якихось сценаріїв своєї поведінки, на чому вони можуть для себе будувати майбутнє, щоб якось відчути грунт під ногами. І це отой головний виклик, я так розумію, зараз, який існує для українців. Звісно, ігрове кіно найкраще з цим працює, так чи інакше це – найбільш широке  охоплення може отримати якийсь серіал або фільм у прокаті. Але це тривалий процес і це дорогий процес — виробництво ігрового кіно. Тому найбільше зараз навантаження на документальні стрічки. І ми цим займаємося, працюємо спільно з тим же ж Суспільним, з різними замовниками державними і не тільки з тим, щоб так чи інакше робити ці фільми. Українські кінематографісти не стають осторонь від буквального, практичного взяття участі в війні, багато пішло, дуже велика кількість людей зараз на фронті, не тільки чоловіки, а ще і жінки-кінематографістки. Хтось буквально в окопі, хтось займається  технологіями. З нашого творчого об'єднання "Вавілон'13" вже більше 12 осіб, як мобілізовані та працюють на перемогу буквально от руками, ногами, воюючи в ЗСУ, в НГУ, у ГУР. 

Глядач зараз готовий йти на будь-що практично

Багато хто дуже скептично ставиться до створення художнього кіно, ігрового кіно в умовах війни про війну.

Абсолютно виправдане скептичне ставлення. Це дуже серйозний виклик творчий: як обійтися з цією реальністю війни в Україні тут і зараз, як з нею працювати, з яких позицій ставитись до того чи іншого героя навіть фільму, тому що це — якщо ми говоримо про широкого глядача, це певна азбука моделей, ролей, архетипів, з якими ми вже працюємо завдяки тому, що культурний процес відбувається багато-багато сотень років, і театр, література так чи інакше цей досвід перейшов у кіно. Якщо казати на рівні дитячого театру, то це якась певна рольова конструкція. У випадку із війною, яка дуже земна зараз, то з цими рольовими моделями треба працювати, і тут починається дуже часто великий експеримент. Експериментувати от саме з глядачем широким дуже складно, тому що, як правило, за цим має відбутися певна кількість якихось недорогих проєктів документальних, вистав театральних, де якісь певні речі знаходяться і вже з ними потім йдуть саме в кіно. Часто просто береться якась модель за конструкцію ролей, героїв, архетипів вже відпрацьована на ринку, наприклад там Європи, Америки, ми просто переписуємо, робимо, ніби це в Україні відбувається і ніби ОК, буде працювати. Воно дуже рідко насправді  працює, воно якби створює певну нормальну конструкцію, люди приходять, вони кіно подивились, воно працює формально, але саме от ті питання, які їх хвилюють і які, в принципі, є нагальними для них, вони бачать, що це казка — тут формально вся Україна присутня і українські воїни чи мирні мешканці.

Практика показує, що у випадку, наприклад, тієї ж України, найкращий шлях — це певна все ж таки сцена театральна спочатку. Це менш бюджетна історія, це драматургія, це інший рівень умовності, на якій і зараз певна кількість вже вдалих театральних вистав є, яка абсолютно тут про нас і зараз про війну, і я сподіваюсь, що ці п'єси перетворюють на сценарій, тому що кіномова — це інша кіномова, і ми побачимо вже через роки півтора, два, три, напевно, щось таке вже більш-менш адекватне про нас тут про цю війну і про наші саме проблеми, які реально тут існують. Сказати, що це погано… "Конотопська відьма", наприклад, має плюси. Насправді кіноглядача це дуже турбує, він готовий йти на будь-що практично, хоча йому кажуть, що це погане кіно, там "вообщє"… все одно глядач іде і дивиться, тому що йому дуже важливо осмислити себе тут і зараз. Розумієте, це просто найголовніше питання, насправді, яке існує зараз у нашому суспільстві. Він готовий йти на будь-що, розумієте.

У нас суспільство, що не визнає або намагається уникнути різної цензури, а, з іншого боку, на мою суб'єктивну думку, все-таки потрібен контроль над тим кіно, яке ми випускаємо у світ. Мають все-таки стрічки на етапі створення сценарію проходити якусь перевірку.

Є Держкіно, є ніби комісія, яка видає прокатне посвідчення, яка, в принципі, відповідає за те, що в нас виходить на екрани — це якщо стосовно кіно в прокаті або навіть фільмів, які показують телевізійних екранах. Цей процес контролюється. 

Володимир Тихий. Фото: ФБ-сторінка "Arthouse Traffic"

Російська пропаганда в кіно — один із викликів найближчих десятиліть для України

Натомість існує реально документальний фільм "20 днів у Маріуполі", його активно просували і показували за кордоном, в Україні. Це одна з небагатьох документальних стрічок, коли українці йшли дивитися документальне кіно саме в кінотеатрах. І він показує зовсім інших українців, зовсім інший схід України. "Донбас" Лозниці з одного боку і "20 днів у Маріуполі" з іншого… 

І міжнародне охоплення, і внутрішнє охоплення "20 днів в Маріуполі" — це принципово значно більше. Знову ж таки хто "Оскар" отримав —  "Маріуполь…" отримав. Ця правда перемогла на даному моменті. Якщо ми будемо розраховувати на те, що один Маріуполь нам все це зробить — не треба про це думати, бо росіяни працюють. Вони ж, бачите, останній скандал був, коли вони канадський фільм за канадські гроші, канадійська режисерка російського походження — ось, будь ласка, "наше" кіно, давайте дивитися. І там абсолютно йде пропаганда саме про те, що от "нещасниє, как котят бросілі на ету войну русскіх солдат" і вони просто нібито жертви. Вони працюють і ця культурна дипломатія або намагання якось впливати на ці процеси — це один із таких важливих викликів на найближчі, думаю, не те, що роки, а десятиліття для України.

КОНТЕКСТ

5 вересня 2024 року на міжнародному Венеційському кінофестивалі показали документальну стрічку російсько-канадської режисерки, колишньої працівниці пропагандистського російського каналу Russia Today Анастасії Трофімової "Росіяни на війні" (Russians at War). Фільм вона позиціювала як нібито антивоєнну історію про долю російських солдатів. Однак українська кіноспільнота розкритикувала показ пропагандистського фільму у Венеції. Зокрема, свої реакції озвучили режисерка Ольга Журба, чию документальну стрічку "Пісні землі, що повільно горить" також презентували на Венеційському кінофестивалі, а ще українська продюсерка, програмерка Міжнародного фестивалю документального кіно Docudays UA Дар'я Бассель. Вона заявила, що "Росіяни на війні" є прикладом російської пропаганди.

Незважаючи на критику під час Венеційського кінофестивалю, Міжнародний кінофестиваль Торонто (TIFF) вніс "Росіян на війні" до своєї програми. Тоді 6 вересня Конгрес українців Канади звернувся до The Canada Media Fund, який профінансував фільм (канадська інституція виділила 340 тисяч канадських доларів, тобто близько 10,3 млн грн). КУК заявив, що такі видатки суперечать заявам канадського уряду, який висловлював стурбованість впливом російської пропаганди. Також наголосили, що фінансування і розповсюдження фільму є помилкою Канади. Конгрес українців Канади звернувся до TIFF із закликом відкликати цей фільм.

Після звернення КУК TVO — канадська державна фінансова організація та суспільний мовник в провінції Онтаріо, через яку фінансували фільм "Росіяни на війні", — вирішила не показувати стрічку. "Ми дослухалися до українсько-канадської громади та до їхнього вдумливого й щирого внеску. Рада директорів TVO вирішила віддати належне відгукам, які ми отримали, і TVO більше не підтримуватиме та не транслюватиме "Росіян на війні". TVO перевірить процес фінансування цього проєкту та використання нашого бренду", — сказав Кріс Дей, голова ради директорів TVO.

Міжнародний кінофестиваль в Торонто (TIFF) зрештою скасував показ стрічки російсько-канадської режисерки та колишньої працівниці каналу Russia Today Анастасії Трофімової "Росіяни на війні" після критики з боку України. Про це заявили організатори заходу.

"Фактично негайно TIFF змушений призупинити покази фільму "Росіяни на війні" у п'ятницю, суботу та неділю, оскільки нам стало відомо про значні загрози для роботи фестивалю та громадської безпеки", — йдеться у заяві. Своє рішення організатори назвали "безпрецедентним кроком" і "твердо стоять на своїй заяві" щодо показу фільму на кінофестивалі. Його планували демонструвати з 13 по 15 вересня. Водночас організатори фестивалю переконували, що розуміють і "глибоко відчувають" страждання українського народу через незаконне російське вторгнення.

Пані посол України в Канаді Юлія Ковалів зазначила: "Шкода, що фестивалю не вистачило сміливості прямо визнати свою глибоку помилку (взяття до програми фільму "Росіяни на війні" – ред.)", — написала вона у фейсбук.

 

 

Останні новини
Підвищувати податки можна, але порадившись із суспільством та бізнесом — Дубас
Підвищувати податки можна, але порадившись із суспільством та бізнесом — Дубас
Не зупинятися на шляху до мрії: Zelenooka презентувала сингл "Коли немає сил"
Не зупинятися на шляху до мрії: Zelenooka презентувала сингл "Коли немає сил"
Michelle Andrade: Раніше я думала, що можу бути цінною лише тоді, коли подобаюся іншим
Michelle Andrade: Раніше я думала, що можу бути цінною лише тоді, коли подобаюся іншим
Цього року понад 16 тисяч вступників-контрактників отримають ґранти — Міносвіти
Цього року понад 16 тисяч вступників-контрактників отримають ґранти — Міносвіти
Місто не має меж: NANA презентувала концептуальний альбом "Urban"
Місто не має меж: NANA презентувала концептуальний альбом "Urban"
Новини по темі
Кіно не займається документуванням воєнних злочинів ― Дмитро Десятерик
Дмитро Десятерик: Нагадувати журі світових фестивалів про війну треба на державному рівні
Кіностудію Довженка можна перетворити на великий культурний хаб — Андрій Дончик
23-26 травня у столичному кінотеатрі "Жовтень" відбудеться фестиваль-мандрівка КИЇВКІНОФЕСТ
Каннський кінофестиваль: без українських фільмів, Серебренніков із Едічкою та Френсіс Форд Коппола