Один FPV проти 5-7-ми ворожих торік, паритет і перевага зараз. Федоренко про дрони ЗСУ

Один FPV проти 5-7-ми ворожих торік, паритет і перевага зараз. Федоренко про дрони ЗСУ

Стосовно FPV-дронів торік росіяни на пріоритетних відтинках фронту володіли перевагою 5-7 безпілотників до одного, а на сьогодні Сили оборони України мають паритет і подекуди переважають. Про це розповів в ефірі Українського Радіо командир батальйону ударних безпілотних авіаційних комплексів "Ахіллес" 92 ОШБр ім. кошового отамана Сірка Юрій Федоренко. Така статистика свідчить про те, що Україна масштабувала виробництво безпілотників. По "нічних бомберах" ми маємо абсолютну перевагу, бо противник ці системи у виробництві ще не відладив, повідомив Федоренко. Він також прокоментував інформацію про перше успішне бойове застосування нової української далекобійної ракети-дрона "Паляниця". Ціна "Паляниці" 1 млн доларів за військовими мірками – це нічого, констатує комбат. 

0:00 0:00
10
1x

Юрій Федоренко. Фото: facebook.com/fedorenkoys

Дальні безпілотники – це ефективно. Україна їх масштабує та застосовує дуже інтенсивно

Пане Юрію, у США вважають, що українські БПЛА є кращим інструментом для ураження цілей на території РФ. Про це пише The Wall Street Journal. Якщо говорити саме про дрони далекої дії, то передусім варто згадати ударний дрон "Лютий" і дрон-камікадзе "Бобер". Чи можна цей перелік продовжити? І яка ваша думка, чи справді це дуже ефективний інструмент ураження?

На мою особисту думку, яка не відображає думку ЗСУ, засобам масової інформації США варто було б писати про дещо інше. Треба було б писати про те, які втрати несе Україна в інфраструктурі, скільки це вартує і скільки українців загинуло в результаті того, що США затримували зброю, пакети військової допомоги, засоби протиповітряної оборони, а зараз затримують питання, повʼязане із застосуванням високоточної зброї – в першу чергу від США, по території РФ. Доки вони думають і публікують, як Україна класно воює дронами, противник на якихось відтинкам має певні тактичні успіхи. На інших відтинках, де ми маємо тактичний успіх, що стосується оборони та вибиття противника із займаних позицій, дається дуже складно, тому що немає необхідної кількості озброєння, гарантованого нам партнерами, і немає можливості "давити" ворога в нього на території. Бо військові цілі, а також обʼєкти, які наповнюють бюджет російських окупаційних військ, та дають можливість їм модернізувати, випускати нові зразки озброєння, – це бази, які переробляють нафтопродукти, ми так чи інакше мусимо знищувати. А через нестачу боєприпасів у нас дуже активно розвиваються ті напрямки, якими ми можемо стримувати ворога, забезпечувати безпеку наших громадян, виганяти ворога з нашої землі. Безпілотні системи – одна з таких складових і на рівні з розвитком безпілотних систем, які застосовується на, умовно кажучи, передній лінії бойового зіткнення, в нашій державі дуже активно розвиваються безпілотні системи дальнього враження. Як наслідок, ми бачимо, що кількість завдавання вогневих ударів по території РФ на найдальніші рубежі, які є на території Росії, Україна нарощує майже кожного місяця. Це свідчить про те, що сила і воля української нації, помножена на професіоналізм наших інженерів, та чітке розуміння вектору розвитку держави, зокрема й військово-промислового комплексу, дають можливості показувати всьому світу, що ми можемо бити колись другу армію в світі, яка на сьогодні посилюється за рахунок третіх країн, які так чи інакше розділяють погляди РФ. Тому дальні безпілотники - це ефективно. Україна їх масштабує та застосовує дуже інтенсивно. Але позиція наших партнерів залишається дуже недоброю, оскільки вони мають бути гарантом цивілізованого світу. Тому я би радив США показати, як дійсно світові лідери мають діяти в загрозі злому світового порядку. 

Тобто відсутність дозволу бити по території РФ далекобійною зброєю від наших партнерів фактично стала поштовхом для пришвидшення вітчизняних розробок. До речі, 6 серпня президент Володимир Зеленський наголошував у своєму відеозверненні, що в  липні українські військові застосували більше дронів, ніж росіяни. Це свідчення, що вдалося не лише покращувати технічні характеристики наших дронів, але й масштабувати виробництво?

Не просто більше, але й успішніше. Так, ми говоримо про те, що українська держава, приватні компанії, військово-промисловий комплекс нарощують спроможності щодо кількості, покращують якість, Сили оборони нарощують спроможності тих груп операторів, які застосовують їх. Відповідно, загалом Сили оборони мають більшу і кращу ситуаційну обізнаність по противнику, ніж ще рік тому. Як наслідок, в сукупності це дає результат, який ми бачимо, по "бавовні" на території РФ. Це дуже серйозний політичний поштовх для наших партнерів: ми показуємо, що Україна може, чого ж боїться ви?

"Україна має ті технології, за якими дуже уважно спостерігають наші партнери"

Україна вперше успішно випробувала балістичну ракету власного виробництва 27 серпня. Зі зрозумілих причин багато технічної інформації про українську балістику немає, хоча вже можна говорити, що ми в елітному клубі планетарного масштабу. За різними оцінками, лише 10-11 країн у світі мають технологічний цикл та спроможності виробництва балістичних ракет. Яка ваша думка щодо наших балістичних можливостей?

Що стосується ракетного клубу, то ми ще не зайшли туди на поточний момент, але ми так гучно стукаємо в двері, що вони аж з петель злітають. Це означає, що Україна точно стане членом цього клубу. Але питання в тому, що станом на сьогоднішній день Силами оборони застосовується ряд засобів ударного типу дії різного гатунку, які вже дають можливості ефективно бити ворога на полі бою. Вони постійно модернізуються. Це дуже складний процес. Уявіть, яка титанічна праця впала на плечі українців, які долучені до військового комплексу - як приватні, так і державні підприємства, щоб в умовах повномасштабної війни розвивати, зокрема, й свої ракетні програми. Це надскладна робота, яка потребує повної завантаженості і з цим завданням Україна справляється.  

Що стосується застосування цих засобів, то багато з них вже застосовуються по РФ, але про них гучно ані ми, ані інші підрозділи не кажуть, бо інформаційна профілактика має існувати. Противник полює за нашими технологіями, тактиками застосування тих чи інших засобів. Українці періодично чують, що щось загорілося в одному місці в РФ, щось – в іншому. Це свідчить про те, що все добре: технології розвиваються і ми нарощуємо спроможність. 

Разом з тим, я не хотів би ідеалізувати процеси. Викликів дуже багато, є дуже багато проблемних бюрократичних питань, питань із комплектуючими. Але так чи інакше, ми послідовно їх вирішуємо і наближаємося до того, що Україна сьогодні має ті технології, за якими дуже уважно спостерігають і наші партнери. Якщо казати про США, Німеччину, Британію, то вони дуже добре вивчають передовий досвід тих технологій, які ми застосовуємо на полі бою, та їхню ефективність. 

"Паляниця": "засіб ніколи не застосовується одиночним"

Давайте ще згадаємо і про ракету-дрон "Паляниця", яка має тактико-технічні характеристики як ракети, так і безпілотника. Пане Юрію, можете пояснити принцип дії, ймовірні цілі, які "Паляниця" може вражати, і наскільки складно таку ціль може виявитися складно збивати для росіян?

Тактику застосування би залишив для військових, я лише привідкрию завісу – засіб ніколи не застосовується одиночним. Як, наприклад, РФ обстрілює Україну? Комбінованим застосуванням балістичних ракет та ударних засобів БПЛА. Це робиться для того, щоб максимально наситити повітряний простір і змусити розрядитися наше ППО. Якась одна ціль гарантовано долетить. Відповідно Сили оборони України також застосовують такі тактики, щоб обходити ППО противника. Як ви бачите, нам це вдається робити досить вдало. Для такого засобу, як "Паляниця", думаю, будуть складні перешкоди, але ефективність його на полі бою буде також достатньо високою. Це один з тих засобів, який може більш, ніж ефективно, впливати на те, щоб ворожа авіація не здіймалася з аеродромів ближнього базування з керованими авіабомбами, які є суттєвою проблемою на поточний момент. 

Далекобійна ракета-дрон "Паляниця". Скриншот із відео

1 млн доларів – низька ціна за "Паляницю" 

Виробництво ракети-дрона "Паляниця" обходиться приблизно в 1 млн доларів. Про це в одному з інтервʼю повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Це вартує цих грошей?

Якщо переводити цивільні гроші на військові, мозку дуже складно це сприйняти. Наприклад, батальйон "Ахіллес" для держави та інвесторів вартує орієнтовно 4 млн доларів в місяць. Це пальне, харчі, засоби БПЛА, боєприпаси та все необхідне нам для виконання бойових завдань. На яку суму ми нищимо техніку противника? Зазвичай від 50 млн доларів, якщо казати про економічну складову. А скільки ми забираємо спроможності у ворога – обстрілювати наші позиції, проводити ударно-штурмові дії, під час відбиття ударно-штурмових дій, коли противник прямує до наших передових позицій. 

Точно така ж ситуація з "Паляницею", яка буде застосовуватися. 1 млн доларів за військовими міркуваннями – це нічого. Навіть якщо із 20-ти цих засобів до цілі добереться бодай один, це також буде дуже суттєвий успіх, тому що винятком економічної складової знищення ворога, ми позбавляємо його спроможності знищувати нас, знищувати піхотні підрозділи й набувати ударно-штурмового потенціалу. Тому економічно один млн доларів – це невисока ціна за цей засіб, я би навіть сказав, що вона низька. 

Один FPV-дрон проти 5-7-ми ворожих торік, паритет і перевага зараз

А яка ситуація у нас зараз з дронами в контексті і закупівлі, і ремонту, і використання? Чи можна говорити, що ми наближаємося до паритету з противником?  

Якщо ми говоримо про розвідувальні засоби-"електрички", які живляться за рахунок електробатарей, та "бензинки" з двигуном внутрішнього згоряння, то цих засобів в противника більше, ніж у нас. Це обумовлено тим, що вони ефективно розвивали свої програми з 2014 року, модернізували їх. В нас довгий час було набагато менше протиповітряних засобів, ніж в противника. Тому на 5 крил противника ми мали умовно свої 5. За один тиждень противник міг збили всі 5, а ми збивали їхніх лише 2. Станом на сьогодні ситуація дещо змінилася. Сили оборони навчилися збивати ворожі безпілотники за рахунок наших безпілотників. Зараз противник несе дуже суттєві втрати в розвідувальних засобах і на деяких відтинках ми наближаємося до паритету, хоча на деяких є й суттєве відставання. 

Що стосується ударних крил, то влітку 2023-го в Силах оборони України ударні крила-камікадзе застосовували окремі підрозділи в дуже лімітованій кількості. Станом на зараз більшість підрозділів застосовує ударні крила більш, ніж ефективно. Цей напрямок активно розвивається. На поточний момент противник має перевагу, але ми наближаємося до того, щоб у найближчі 9 місяців на деяких відтинках вийти на паритет. 

Що стосується FPV-дронів, то 2023-го року противник на пріоритетних відтинках на один наш мав 5-7 дронів. Станом на сьогодні йдеться про пропорцію один до одного, а подекуди ми навіть маємо перевагу. Це свідчить про те, що Україна масштабувала кількість виробництв. По нічних FPV-дронах дещо є відставання, але ми також нарощуємо спроможності. По "нічних бомберах" ми маємо абсолютну перевагу, тому що противник ці системи у виробництві ще не відладив.

Морські дрони – винятково українська розробка, яка модернізується. Ми є монополістами, напевно, у світі. Роботизована техніка з противником розвивається дзеркально, але українські розробки в низці своїх номенклатур переважають за ясністю інженерної думки і можливістю застосування. 

Тому із противником відбувається дзеркальний розвиток, але мотивація, що ви воюємо за своє і виборюємо право на життя, змушує нас рухатися швидше, ніж ворог. 

Останні новини
"Третина російських КАБів припадає на Сумщину" —  Біцак про ситуацію в області
"Третина російських КАБів припадає на Сумщину" — Біцак про ситуацію в області
Контент про історію може створювати будь-хто. Головне, щоб було просто, доступно і цікаво — Акім Галімов
Контент про історію може створювати будь-хто. Головне, щоб було просто, доступно і цікаво — Акім Галімов
"До останньої секунди не вірили, що це саме обмін" — Толкачова про звільнення з полону 49 українців
"До останньої секунди не вірили, що це саме обмін" — Толкачова про звільнення з полону 49 українців
Додатковий простір для думок: Гурт Тонка видав акустичний альбом
Додатковий простір для думок: Гурт Тонка видав акустичний альбом
За злочини проти військовослужбовця підозрюваний може отримати набір статей ККУ — адвокатка
За злочини проти військовослужбовця підозрюваний може отримати набір статей ККУ — адвокатка
Новини по темі
"Третина російських КАБів припадає на Сумщину" — Біцак про ситуацію в області
"До останньої секунди не вірили, що це саме обмін" — Толкачова про звільнення з полону 49 українців
Україна не одна і ніхто не буде ламати нас йти на невигідні умови ― Семенюк про результати "Кримської платформи"
Путіна сісти за стіл переговорів змусить лише один фактор ― кількість втраченої інфраструктури ― Семенюк
Коли ти працюєш з МВФ, то отримуєш фінансування з інших джерел ― Устенко