Держслужба з питань релігії не може слухати всі проповіді і контролювати кожного священника – релігієзнавиця

Держслужба з питань релігії не може слухати всі проповіді і контролювати кожного священника – релігієзнавиця

Заборонити діяльність РПЦ в Україні неможливо, оскільки вона офіційно не зареєстрована в нашій державі. Про це в ефірі Українського Радіо заявила кандидатка філософських наук, старша наукова співробітниця відділення релігієзнавства Інституту філософії імені Г.С.Сковороди НАН України Оксана Горкуша. Можна розірвати договори оренди з представниками УПЦ МП і позбавити таким чином проросійську церкву місця для богослужінь, але багато церков вже знаходяться у приватній власності священників. У законопроєкті пропонується заборонити РПЦ і афілійовані з нею інституції. Проте в Україні є неорелігійні організації, які жодного зв’язку з РФ ніби то не мають, але в проповіді іде пропаганда «русского міра». Релігієзнавиця пропонує внести ідеологію "русского міра" до переліку заборонених, а для тих, хто її пропагує – кримінальну відповідальність.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото з вільних джерел 

РПЦ не можна заборонити, оскільки вона не зареєстрована в Україні

Який зміст законопроєкту 8371? Як він розв’язує питання заборони РПЦ в Україні?

Російська православна церква в нас не зареєстрована. У 2018 році в нас був прийнятий закон про необхідність перейменування. Тоді би це звучало Російська православна церква в Україні, що відповідає дійсності. Це хороший закон, але він був саботований і не почав діяти. Якби цей закон діяв і всі громади перереєструвалися, то заборона Російської православної церкви мала би сенс. 17 квітня 2924 року ПАРЄ прийняла резолюцію про смерть Навального, де чітко вказала про роль і функцію РПЦ в підтриманні агресії та генодицу українців. Ієрархія РПЦ є механізмом впливу впровадження геноцидної політики Путіна. Дуже прикро, що ми не вирішили цю проблему раніше. Це вже Рада Європи побачила і заявила  про це. У нас є філія цієї інституції, яка підпорядкована РПЦ, хоча вона це і заперечує.  Крім того, РПЦ нічого не знає, про те, що УПЦ МП позиціонує себе окремо від РПЦ. Тобто УПЦ МП забули сказати своєму начальству, що вони вільні. І як частину РПЦ їх визнають канонічними у світі. Щодо заборони, то в Україні діє закон "Про свободу совісті і релігійні організації", то ж ми не маємо права забороняти релігійні організації. Релігійні організації мають певні преференції і пільги. Тобто коли ми в законі почнемо говорити, що хочемо заборонити якусь церкву, нас не зрозуміє європейська спільнота, оскільки ми поділяємо цінності свободи. А свобода релігії – є одна з базових цінностей демократичного суспільства.

"Багато церков, які побудували прихожани, вже приватизували священники"

В який спосіб можна нейтралізувати вплив РПЦ в Україні? Чи можна просто розірвати договори оренди?

Це хороший шлях, але є один нюанс. Багато церков, які побудували прихожани, вже приватизували священники. Проте якщо це власність держави Україна, то це був би хороший варіант. Наше завдання – вилучити ворожі впливи і агентів впливу РФ з українського середовища. Проблема усіх демократичних суспільств – це верховенство свобод. Свобода особистості – є пріоритетною для будь-якого демократичного суспільства. Усі інші потреби підпорядковуються. Проте в нас страждає національна безпека через те, що свобода особистості є пріоритетною. Основні правки проросійських депутатів стосуються, по-перше, пріоритетного значення індивідуальної свободи релігії, тобто людина має право вірити у будь-що. По-друге, що інституція не повинна бути відповідальною. Тобто якщо священника спіймали на колабораціонізмі тощо, він має сам відповідати за це, а не інституція.  Тобто їхня мета – зберегти інституцію хай там що і в майбутньому затягати по судах усіх, хто матиме щось проти. На щастя, ці правки відхилили.

Внести ідеологію "русского міра" до переліку заборонених

Чому фракція, яка має більшість у парламенті тривалий час дистанціювалася від вирішення цього питання?

Фракція "Слуга народу" не є монолітною. Частина депутатів обстоюють інтереси, які обстоює УПЦ МП. Крім того, зараз в Україні панує релігієзнавча безграмотність. Дуже добре, що нарешті з’явилася політична воля розірвати цей Гордіїв вузол. Проте є декілька нюансів. Нам потрібно убезпечитися від впливу агентів РФ. Всі інституції афілійовані з керівними центрами в РФ. Це стосується не лише РПЦ, але й, наприклад, кришнаїтів, релігійна організація яких може бути підпорядкована російським центрам. У цьому випадку українська інституція хоче чи не хоче стає носієм інтересу РФ. У законопроєкті пропонується заборонити РПЦ і афілійовані з нею інституції. Проте в Україні є неорелігійні організації, які жодного зв’язку з РФ ніби то не мають, але в проповіді іде пропаганда «русского міра». Тому в цьому законопроєкті має бути прописано чорним по білому: за пропаганду "русского міра" і далі кримінальна відповідальність. У нас є закон, який забороняє певні ідеології. Для цього потрібно внести ідеологію "русского міра" до заборонених в Україні.

Оксана Горкуша. Фото: ФБ-сторінка

"Ми маємо захиститися від російського православ’я в його формах жорсткого патерналізму, некрофілії, домострою, з комплексом вини, сакралізацією болю, жаху і страждань"

Що робити з прихожанами УПЦ МП, які вважають цю церкву єдиною канонічною і не хочуть переходити до ПЦУ?

Якщо ми знайдемо алгоритм вирішення цієї проблеми, ми знайдемо рішення, як повернути громадян, які вже 10 років в окупації. Якщо ми зараз звільнимо території, то отримаємо громадян, яким 10 років промивали мізки. Коли ідеологія «русского міра» потрапляє в свідомість наших громадян, вона фактично витравлює весь український зміст і натомість запаковує її російським світоглядом.  Що вищий рівень освіти у людини, то швидше він може звільнитися від того золотарника і зрозуміти його шкідливість. Що винищується природна екосистема українського світогляду. Тільки просвіта може лікувати світогляд. Уся система ціннісних орієнтацій, наша любов до свободи, до живого також вичищається. Ми маємо захиститися від російського православ’я в його формах жорсткого патерналізму, некрофілії, домострою, з комплексом вини, сакралізацією болю, жаху і страждань. Адже це українцям не притаманно. Українське православ’я, як і українська духовність і ментальність абсолютно інші.  

"ДЕСС не може слухати всі проповіді і контролювати кожного священника"

Коли можна очікувати на ухвалення закону?

Я не можу на це впливати. Будемо сподіватися, що депутати Верховної Ради уникнуть тих ризиків, які були прописані в другому варіанті. Там був ризик, що на Державну службу з питань релігії покладали функцію контролю, яку вона не може виконувати і яку має виконувати СБУ. Не може ДЕСС бігати і слухати всі проповіді і контролювати кожного священника.   Але якщо вже є 100 справ відкритих на цих священників, то треба подумати, що цю інституцію треба розпустити.

Останні новини
Чоловіки можуть звертатися по психологічну допомогу. Саваневський про проєкт "Будь другом. Собі теж"
Чоловіки можуть звертатися по психологічну допомогу. Саваневський про проєкт "Будь другом. Собі теж"
"Недивні гіпотези щодо можливого російського сліду". Фарапонов про "замах" на Трампа
"Недивні гіпотези щодо можливого російського сліду". Фарапонов про "замах" на Трампа
Кирило Стеценко: Фестиваль "Червона Рута" святкував українське за два роки до проголошення Незалежності
Кирило Стеценко: Фестиваль "Червона Рута" святкував українське за два роки до проголошення Незалежності
Промінь рекомендує: KÓRNEL з треком "МАЙЯ"
Промінь рекомендує: KÓRNEL з треком "МАЙЯ"
Від початку війни загинуло 97 українських рятувальників, 395 поранені — ДСНС
Від початку війни загинуло 97 українських рятувальників, 395 поранені — ДСНС
Новини по темі
Розмосковлюємо наш простір — Саган про закон щодо релігійних організацій, пов’язаних із РФ
Перенапрявляти шахеди в Білорусь ― це занадто великі інвестиції. Нарожний про РЕБ
Небезпеки питному водопостачанню немає – Листопад про забруднення Сейму і Десни
Ми маємо йти шляхом, який надає крила учнівству – Міносвіти про оцінювання за новою типовою програмою
Не існує техніко-економічного обґрунтування необхідності побудови Чигиринської АЕС - Рябцев