Саміт НАТО у Вашингтоні був надзвичайно успішним для України — пані посол Канади

Саміт НАТО у Вашингтоні був надзвичайно успішним для України — пані посол Канади

Канада вважає, що цьогорічний саміт НАТО у Вашингтоні був надзвичайно успішним і було надзвичайно чітко окреслено перспективи України та заявлено про незворотній її шлях до членства НАТО. Це стверджувала в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо пані посол Канади в Україні Наталка Цмоць, коментуючи підсумки саміту Північноатлантичного альянсу, що відбувся 9-11 липня цього року. Канада давним-давно заявляла, що будь-яка європейська країна має право прагнути членства в НАТО, зауважила пані посол. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото Міноборони України

"Саміт НАТО був надзвичайно успішним" 

Яка позиція Оттави щодо перспективи приєднання України до НАТО?

Як член НАТО Канада вважає, що саміт був надзвичайно успішним і було надзвичайно чітко окреслено перспективи України і заявлено про незворотній шлях України до євроатлантичної інтеграції і до членства НАТО. Також там відбулася подія, в якій взяли участь союзники і партнери НАТО, включаючи президента Зеленського, де було зроблено спеціальну заяву, яка називається Ukraine compact, або договір щодо України. В ній було ще раз зазначено про єдність всіх членів НАТО у запрошенні України до альянсу, щойно буде така можливість.

Канада давним-давно заявляла, що будь-яка європейська країна має право працювати і прагнути членства в НАТО 

Що Україна може робити для адвокації свого вступу в НАТО стосовно тих урядів, які не дуже сприймають ідею інтеграції України до альянсу?

Як посол Канади в Україні, я можу говорити лише від імені Канади. А Канада давним-давно заявляла, що будь-яка європейська країна має право працювати і прагнути членства в НАТО. Це її справедливе рішення робити все від неї залежне, аби стати повноправним членом НАТО. Ми підтримуємо Україну і вважаємо, що Україна працює для того, щоб переконувати інші держави в тому, що вона має право стати членом НАТО. Канада підтримує Україну і також адвокує ці питання серед інших країн.

 

Гроші і на навчання українських пілотів на F-16, і на військову допомогу взагалі

За підсумками саміту країни союзники  зобов’язалися зробити пропорційні внески для мінімального базового фінансування України на 2025 рік загальною сумою на 40 млрд євро. Великі пакети довгострокової безпекової допомоги очікуються від Канади – 367 млн доларів і Австралії – 170 млн. Що входитиме в ці пакети?

Уже на саміті Канада оголила про виділення 389 мільйонів канадських доларів (понад 280 млн доларів США – ред.) для навчання українських пілотів на F-16 і 500 млн канадських доларів (понад 362 млн доларів США – ред.) на військову допомогу. Якщо звернутися до безпекової угоди, яка була підписана у лютому цього року, то в ній йдеться про ширшу підтримку Канадою України. Канада  була однією з перших держав, яка з початком повномасштабного вторгнення виділила макроекономічну допомогу Україні й продовжує її виділяти, щоб фінансувати український бюджет, підтримувати функціонування української державної системи, щоб можна було надавати послуги, виплачувати пенсії і щоб лікарні та школи могли продовжувати працювати. Ми зробили це для того, щоб Україна могла свої кошти перенаправити і зосередити на військові потреби.

КОНТЕКСТ

9-11 липня цього року в столиці США Вашингтоні відбувся ювілейний 75-й саміт лідерів країн НАТО. Комюніке цього саміту констатує, що шлях України до Альянсу є незворотним. Також оголошено про намір надати Україні мінімальне базове фінансування на 40 мільярдів євро протягом наступного року і забезпечити сталий рівень безпекової допомоги Україні для досягнення нею перемоги.

Читайте також: 

"Нам можна довіряти" — пані посол Канади про безпекову угоду цієї держави з Україною

Останні новини
До 90-річчя від дня народження В'ячеслава Сумського. Спогади Наталії Сумської
До 90-річчя від дня народження В'ячеслава Сумського. Спогади Наталії Сумської
90% дітям-сиротам не надають статуси і тому неможливе усиновлення — Лебедєв
90% дітям-сиротам не надають статуси і тому неможливе усиновлення — Лебедєв
Це прорив. Леонов про підсумки "Рамштайну-24"
Це прорив. Леонов про підсумки "Рамштайну-24"
Україна має достатньо натурального. Навіщо нам пальмова олія? — експертка
Україна має достатньо натурального. Навіщо нам пальмова олія? — експертка
"Будувати краще, ніж було": Олена Шуляк про плани щодо відновлення України
"Будувати краще, ніж було": Олена Шуляк про плани щодо відновлення України
Новини по темі
Небезпеки питному водопостачанню немає – Листопад про забруднення Сейму і Десни
Ми маємо йти шляхом, який надає крила учнівству – Міносвіти про оцінювання за новою типовою програмою
Не існує техніко-економічного обґрунтування необхідності побудови Чигиринської АЕС - Рябцев
Важливо запобігти подальшій міграції українців за кордон, які зараз евакуюються з Донеччини – Вишлінський
Сімейний лікар може працювати в Україні із 1800-ми пацієнтами — Іван Сорока