Вік, вага, гемоглобін, протипокази... Усе, що варто знати донорам

Вік, вага, гемоглобін, протипокази... Усе, що варто знати донорам

Кров у розбомбленій російською ракетою дитячій клініці  Охматдит у Києві рятували як могли, розповіла Українському Радіо координаторка платформи ДонорUA Людмила Лінник. Загалом у липні в Україні традиційно не вистачає крові, каже Лінник. Як би це дивно не звучало, але такий дефіцит – сезонне явище. Експертка розповіла, що варто знати донорам перед здаванням крові: який мінімальний рівень гемоглобіну, як потрібно дотримуватися відповідної дієти, чи є обмеження по віку і по вазі донорів? "Ми рекомендуємо здавати кров свідомо. Робити це регулярно, хоча б двічі на рік, а не тоді, коли трапляється якийсь резонансний випадок", – наголошує Лінник.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото УНІАН

Кров рятували як могли

Після вчорашніх (8 липня) російських масованих обстрілів і, зокрема, обстрілу дитячої лікарні Охматдит у Києві було багато повідомлень про те, що потрібна кров. Насправді, кров потрібна завжди, у нас багато поранених, які потребують крові. Чи потрібна вона в Охматдиті? Наскільки постраждав Центр крові, який був розташований в Охматдиті й нині не працює?

За нашою інформацією, станом на вечір учорашнього дня в тому Центрі крові зараз неможливо приймати донорів, тому що там повністю вибиті вікна. Станом на вечір працівники не могли протестувати обладнання, щоб зрозуміти, працює воно чи пошкоджене. Тому поки що цей Центр крові донорів не приймає. Компоненти крові, які була можливість звідти евакуювати, вивезли для того, щоб їх не втратити через відсутність електрики та неможливість їх зберігати в спеціальному холодильному устаткуванні. Тобто кров рятували як могли.

Дефіцит крові – сезонне явище

Як перевіряти повідомлення, які надходять звідусіль, про потребу крові в Охматдиті?

Кейс із Охматдитом дуже показовий і дуже типовий для України. У мене на хвилину склалося враження, що я потрапила на початок березня 2022 року. Зараз липень. І в липні в Україні традиційно є дефіцит крові. Як би це дивно не звучало, але це сезонне явище. Студенти роз’їхалися по домівках, багато людей у відпустках, багато поїхали в село, багато хто не йде здавати кров через спеку. Тобто дефіцит крові – це сезонне явище. Ще минулого тижня багато центрів крові по всій території України закликали здавати кров. Дефіцит крові спостерігався вже від початку липня. Насамперед бракувало крові з негативним резусом. У нас, коли стається резонансна подія, тоді люди згадують, що потрібно йти й здавати кров. Вчора було дуже багато фейкових повідомлень про те, що потрібна кров для Охматдиту. Справа в тому, що багатьох пацієнтів Охматдиту евакуювали в інші лікарні міста, і ці лікарні отримують кров із Київського центру крові. Вони забезпечують компонентами крові не тільки своїх пацієнтів, а й пацієнтів Охматдиту. Деяких маленьких пацієнтів повезли в інші обласні центри. Дехто з дітей повернувся додому. Тому кров потрібна там, де зараз діти. Це, зокрема, і Рівненський центр крові, і Чернівецький. Стабільний дефіцит крові на півдні України: Одеса, Миколаїв, Херсон.

Наполягаємо звертатися до офіційних джерел

Я сьогодні у соцмережі отримав повідомлення у будинковому чаті про те, що потрібна кров для Охматдиту. В повідомленні вказаний телефон. Водночас є повідомлення від центрів крові. На які повідомлення звертати увагу, а на які – ні?

Якщо прийшло повідомлення в якийсь домашній чат, і там є номер телефону, обов’язково зателефонуйте за цим номером, перш ніж репостити це повідомлення і перш, ніж кудись бігти. Тому що переважно цей номер телефону фейковий. Ми рекомендуємо і наполягаємо звертатися до офіційних джерел. Це, насамперед, сам Центр крові. І якщо вас, приміром, кличуть в Центр крові Тернополя, зателефонуйте і запитайте, чи дійсно там дефіцит крові. Чи просто хтось розганяє паніку.

Вони дратуються на такі дзвінки?

Звичайно. Особливо в такі дні, як вчора. Але краще зателефонувати, ніж поширити фейк.

Який сенс в цих фейкових телефонах?

Для того, щоб розганяти паніку. Це робиться стабільно з 2022 року. Пригадайте, абсолютно однакового змісту повідомлення поширювалися інтернетом, тільки тоді писали про поранених військових. Такі повідомлення розганялися по всій Україні. Потім це затихло. Тому я й сказала на початку розмови, що у мене було враження, ніби я потрапила в березень 2022 року. Потім люди заспокоїлися і перестали на них реагувати. А вчора трапився резонансний випадок в Охматдиті. І він все затьмарив, в тому числі й розум.

Охматдит – єдина лікарня в Україні, яка має обладнання заготівлі гранулоцитів

Ви сказали, що банк крові Охматдиту вдалося врятувати. Різні банки крові відрізняються своїми можливостями. Зокрема на сайті ДонорUA можна почитати про те, що Охматдит – єдина в Україні лікарня, де заготовляють гранулоцити. Що це таке? І чому інші не можуть цього робити?

Для заготівлі гранулоцитів потрібне обладнання. Станом на сьогодні Охматдит – це єдина лікарня, яка має таке обладнання. Я дуже вірю, що воно вижило і не постраждало. Будемо це знати, можливо, сьогодні. Забір гранулоцитів – це дуже складний процес. Це такі лейкоцити, які впливають на нашу імунну систему. Гранулоцити переливають найбільш важкохворим дітям, наприклад, з онкологією і дуже сильними ускладненнями, з якими не справляються інші ліки. Тоді остання надія і останній шанс – це гранулоцити. Забір гранулоцитів дуже складний за процедурою. Тому що спочатку донору вводять спеціальний препарат, який викликає збільшення кількості цих гранулоцитів. Тоді за допомогою спеціального обладнання їх сепарують і переливають дитині. Переливати їх потрібно одразу. Тільки зібрали, одразу переливаємо. Це такі чарівні ліки всередині нас, якими може поділитися тільки людина. Вимоги до донора дуже високі. Це можуть бути тільки дуже досвідчені донори, які мають великий досвід, добре переносять донацію і готові на цю жертву. Тому що на це потрібно витратити фактично добу. Адже спочатку ти приходиш на ін’єкцію, потім не дуже добре себе почуваєш, поки гранулоцити утворюються в крові. З’являється стан, як під час застуди. Потім ти вже йдеш на сам забір, а потім ще відходиш від процедури. Тобто це складна процедура для донора і дуже жертовна. Але справді найважчих діток за рахунок цього витягали. Навіть тих діток, у кого вже починався некроз, і шанси були дуже маленькі. Але їх рятували. І це надзвичайно цінно.

Людмила Лінник. Фото з відкритих джерел

Стихійне донорство – це недобре

Які є вимоги до донора? Який рівень гемоглобіну потрібен для здачі крові? Чи існує вимога щодо мінімального рівня гемоглобіну?

Так, існує така вимога. Ми наголошуємо на тому, що стихійне донорство – це недобре, тому що люди приходять непідготовлені. І потім ця кров йде не на переливання, а на утилізацію. До донації потрібно готуватися. Вимоги до донорів є. Мінімальний рівень гемоглобіну для чоловіків – це 135 одиниць, для жінок – 125. Цей аналіз роблять безпосередньо в Центрі крові перед забором. Якщо показники менші, людину до донації не допускають. Але самостійно не потрібно нікуди бігти перевіряти гемоглобін. Тому що він може бути, наприклад, на межі норми. Ви прийдете в якусь приватну лабораторію, а потім перепровіритеся в Центрі крові, і рівень гемоглобіну буде на кілька одиниць нижчим. І вас не допустять. Тому не витрачайте час та гроші, а одразу приходьте в Центр крові. Якщо ви знаєте, що у вас гемоглобін хронічно понижений, та, на жаль, ви не донор і не можете здавати кров.

Чи можуть алергіки бути донорами?

Якщо у людини на даний момент тут і зараз немає прояву алергії, вона може бути донором. Треба до цього ставитися свідомо. Наприклад, якщо у вас сезонна алергія на цвітіння якихось трав, відповідно, в сезон буяння цих трав, коли у вас загострення алергії, і ви приймаєте ліки, однозначно ви не йдете і не здаєте кров. Але, наприклад, влітку, коли ці трави вже не цвітуть, або взимку, коли ніякі трави не цвітуть, ви можете спокійно здавати кров. Якщо у вас якась харчова алергія, наприклад, на апельсин, то перед здачею крові ми просто не їмо апельсинів. І не провокуємо свою алергію. Якщо це алергія на кота чи собаку, то перед здачею крові ми не гладимо тварин і не чекаємо проявів алергії. Якщо це дуже важка форма алергії, таким людям від донації треба утриматися. А загалом здавати кров потрібно в хорошому самопочутті, гарному настрої і доброму здоров’ї.

Якщо у донора поганий зір?

Чи є протипоказанням для донації поганий зір? Чи може загрожувати відшарування сітківки?

Переважна більшість Центрів крові все ж не рекомендують здавати кров людям з дуже високою міопією. Але все індивідуально. Все на розгляд лікаря. Зазвичай людей, які мають невелику міопію, допускають до здачі крові. І зараз в новому переліку проти показів до донації цього пункту вже немає. З офіційних проти показів його виключили, але дехто ще притримується цих старих рекомендацій. Але більше це скидається все ж на міф. Ніде в світі такого протипоказу немає.

До донації потрібно готуватися

Як іще підготуватися до донації?

Просто встати з дивана і піти здавати кров – це погана ідея. До донації потрібно готуватися. Як мінімум, потрібно дотриматися дієти донора. І ця дієта повинна тривати 48 годин. Ми повністю виключаємо алкоголь, жирну, смажену, копчену їжу, молочні продукти, яйця, продукти тваринного походження, які містять велику кількість жирів і тваринного білка. Якщо ми не дотримувалися дієти донора, найімовірніше, наша кров буде непридатною до переливання. Ми просто змарнуємо час і свій власний, і Центру крові. Також змарнуємо витратні матеріали, які йдуть на заготівлю крові. Тому що така кров піде на утилізацію. Ми рекомендуємо здавати кров свідомо. Робити це регулярно, хоча б двічі на рік, а не тоді, коли трапляється якийсь резонансний випадок.

Гепатити залишаються протипоказанням?

Гепатити треба розрізняти. Гепатит А – це не протипоказ до донації й ніколи ним не був. Це старий радянський протокол, яким ще й досі керуються деякі Центри крові, але, на щастя, це вже відходить у небуття. Гепатит В і С – це абсолютні протипокази до донації. Навіть якщо люди їх перенесли і одужали.

Вага донора дуже важлива

Чи мають значення вік і вага людини?

Вік має значення. Донором в Україні можна бути після 18 років. Верхньої межі по віку немає. Деякі Центри крові кажуть, що після 60-ти здавати кров не можна. Це не так. Після 60-ти людина може здавати кров, але після ретельного медичного огляду. Якщо людина здорова, вона може бути донором. Після 65-ти до донації такий донор допускається обережно. Вага донора має становити 50 і більше кілограмів. Оскільки об’єм крові, який заготовлюється – це 450 мл. Якщо вага менша, ніж 50 кг, це може свідчити про те, що крові менше, ніж 5 літрів. Такий забір може бути ризикованим для самого донора. Тому вага дуже важлива.