Теперішня війна – це війна артилерії та дронів. Використання автоматів зводиться до мінімуму – Жирохов

Теперішня війна – це війна артилерії та дронів. Використання автоматів зводиться до мінімуму – Жирохов

"За останні півстоліття стрілецька зброя не здійснила вагомого технологічного стрибка". Таку думку в ефірі Українського Радіо озвучив військовий експерт Михайло Жирохов. В Україні ця зброя майже вся радянського зразка. "Щодо виготовлення зброї на території України, то маючи доступ до західних технологій і зразків немає сенсу придумувати щось нове", – зазначив експерт і додав, що у війську немає дефіциту стрілецької зброї, оскільки майже в кожному пакеті військової допомоги Україні передають 2-4 млн набоїв до кулеметів і автоматів. Українські стрільці воюють переважно автоматами Калашникова двох калібрів: 7,62 і 5,45. "Щодо морської піхоти і штурмових підрозділів, то вони зараз комплектуються зброєю переважно західного зразка. Це автомати М16, М4", – підсумував експерт.

0:00 0:00
10
1x

Фото: 36-та ОБрМП імені контрадмірала Михайла Білинського. Facebook сторінка Морської піхоти

Автомат Калашникова є основною зброєю українського бійця

На тлі інших зразків озброєння стрілецька зброя видається не надто важливою. То з чого стріляє пересічний український солдат?

Так, у ЗМІ дуже мало про це говорять. Кожен боєць має при собі автомат і в більшості випадків він воює саме цією зброєю. Дуже невеликий відсоток тих, хто воює на танку чи іншою зброєю. Тому вона найбільш масова і найбільш поширена. Але навіть з нею у нас на початку повномасштабного вторгнення були величезні проблеми. Радянські склади виявилися негумовими, тому останні два роки йде постачання із західних країн. Поки що автомат Калашникова є основною зброєю українського бійця. Але тут є величезна проблема, яку, на жаль, не вирішили до 2022 року – це перехід на стандарти НАТО. Радянські набої мають інший калібр, ніж калібр НАТО. Після 2014 року стався суспільний розголос, що потрібно будувати патронний завод з виготовлення набоїв. Але, на жаль, військові не змогли взяти правильний напрямок розвитку. Вважалося, що набоїв радянського зразка на складах більше, ніж достатньо, тому не було потреби розгортати виготовлення набоїв натівського зразка.

У чому різниця автомата Калашникова від стрілецької зброї натівського зразка?

Натівська і радянська стрілецька зброя розроблялася в різні часи для різних бійців. Радянський автомат призначався для людини, яка мала дев’ять класів освіти. За два роки в армії солдат мав опанувати цей механізм. А натівська зброя розроблялася від самого початку під контрактників, тобто під людей, які люблять зброю. Тому вона більш насичена деталями, тому в бойових моментах вона іноді менш надійна, ніж радянська, оскільки потребує постійного догляду. Крім того, Автомат Калашникова може бути двох калібрів: 7,62 і 5,45. Вони одночасно знаходяться на озброєнні українського війська.

Автомати і кулемети системи Калашникова перебувають на озброєнні у 55 країнах. Скільки такої зброї у світі і де її виробляють?

В Україні ця зброя майже вся радянського зразка. Після 2022 року для підготовки наших військових у Великобританії та Німеччині закуповують болгарські варіанти автомата Калашникова.  

Якою зброєю воюють Сили спеціальних операцій?

Ще до початку повномасштабного вторгнення спецпризначенці мали іншу зброю. Це модифікована, більш зручна і ефективніша зброя. Тоді з’явився  так званий проєкт  "Малюк". Це автомат Калашникова перероблений за системою булпап. Тобто магазин знаходиться за ручкою. Щодо морської піхоти і штурмових підрозділів, то вони зараз комплектуються зброєю переважно західного зразка. Це автомати М16, М4. Ця зброя потребує особливого догляду і вона ефективніша в руках більш підготовленого бійця.  

Українська армія не має дефіциту стрілецької зброї

Чи існує проблема з постачанням нам стрілецької зброї? Вона йде стандартним пакетом допомоги чи її також, як і артснаряди збирають з миру по нитці?

Зі стрілецькою зброєю значно простіше, тому що її виробництво на заході налагоджене не лише на військовий а й на цивільний ринок. Там є лише певні обмеження щодо автоматичного і напівавтоматичного вогню. Але в цілому обсяги виробництва великі. Наприклад, Німеччина і Канада майже в кожному пакеті військової допомоги передають нам 2-4 млн набоїв. Це не снаряди і не ракети.

За останні півстоліття стрілецька зброя не здійснила вагомого технологічного стрибка

На початку повномасштабного вторгнення на полі бою можна було побачити поруч з новітніми зразками стрілецької зброї навіть кулемет Максима, розробка якого сягає початку ХХ століття.  Це нормально?

Цілком. Стрілецька зброя як і танки в якийсь момент зупинилася у своєму розвитку. Тобто воно стріляє і воно вбиває. Кулемет Browning M2 досі знаходиться на озброєнні американської армії. Це проста, надійна і ефективна зброя. Так само із танками. Їхній розвиток зараз іде лише за рахунок підсилення бронювання чи захисту від FPV-дронів. Тобто вся зброя, виготовлена на початку двадцятих років, наприклад, пістолет Browning 1903 року чи американський Сolt 1911 року стріляє і вбиває донині. Це нормально. Вагомого технологічного стрибка стрілецька зброя за останні 50-70 років не зробила.

Михайло Жирохов. Фото: Facebook.com/girohov

Чим воюють снайпери? Чи доступні українським військовим системи прицілювання зі штучним інтелектом?

Снайперська зброя – це перш за все індивідуальна зброя. Снайпер – це людина, яка має специфічну підготовку. Кожен має свій улюблений калібр і улюблену зброю, з якою він може працювати. Є стандартні зразки на озброєнні в українські армії. Гвинтівку Драгунова було знято з озброєння і замінено на західні зразки. Проте зараз її частково повернули, оскільки потрібно формувати багато нових військових частин. Після війни усе буде уніфіковано. Зараз це допускається через активні бойові дії. Західні армії мають уніфіковану снайперську зброю. Єдине, що кожен має індивідуальний обвіс. Щодо штучного інтелекту, то це дуже прогресивно і дуже дорого. Лише справжні фанати своєї снайперської справи можуть собі дозволити подібну модернізацію зброї.

Скільки часу потрібно для підготовки вмілого стрільця?

Як правило таке питання в навчальних центрах не постає. Людину навчають базовим моментам і зазвичай цього цілком достатньо, оскільки 90% бійців на фронті ніколи не будуть стріляти в супротивника зі стрілецької зброї у близькому бою. Теперішня війна – це війна артилерії та дронів. А використання автоматів зводиться до мінімуму.

Якою стрілецькою зброєю користуються наші вороги? Мають свої запаси чи також по світу збирають?

Росія – визнаний центр по виготовленню стрілецької зброї. Єдина проблема для них, що вони застрягли на рівні автомата Калашникова. Усі ці АК-12, АК-74М та інша зброя, яка є в агресора – це лише продовження конструкції автомата Калашникова. Вони не вносять туди нічого нового, а подекуди навіть деградують в плані технологічності. Зараз вони виробляють дуже багато АК-12, але поганої якості. Автомат 60-их років на голову вищий по якості за сучасні моделі.

Немає сенсу придумувати щось нове

Які розробки в галузі стрілецької зброї ведуться в Україні? І наскільки актуальні на сьогодні пістолети?

Пістолет – це скоріше про декоративну функцію. Кожен офіцер повинен мати пістолет. Проте в умовах нинішньої війни це зброя останнього шансу. Я не чув, щоб за останні три роки широкомасштабного вторгнення хтось із військових використовував пістолет в якості бойової зброї. Пістолет для військового – це анахронізм. Щодо виготовлення зброї на території України, то маючи доступ до західних технологій і зразків немає сенсу придумувати щось нове. Від початку незалежності  вся навіть дрібносерійна зброя виготовлялася за західними зразками. У Вінниці є завод "Форт", який виготовляв по західним ліцензіям кілька десятків зразків під власними назвами. Єдиною проблемою було виготовлення стволів. Вони завозилися з-за кордону. 

Останні новини
Доленосні рішення ПАРЄ:  вивчення української мови в європейських школах і виплати біженцям, які повернуться в Україну
Доленосні рішення ПАРЄ: вивчення української мови в європейських школах і виплати біженцям, які повернуться в Україну
Богдана Романцова: Жах Орвелла — те, що навіть аксіоматичні речі можна підважувати
Богдана Романцова: Жах Орвелла — те, що навіть аксіоматичні речі можна підважувати
На Радіо Промінь трансляцію матчу Україна – Бельгія прослухало понад 100 тисяч українців з усього світу
На Радіо Промінь трансляцію матчу Україна – Бельгія прослухало понад 100 тисяч українців з усього світу
Промінь рекомендує: Do Sliz із треком "Кошенята"
Промінь рекомендує: Do Sliz із треком "Кошенята"
Білий Бо: Без мрій наше життя перетворюється на один суцільний довгий день
Білий Бо: Без мрій наше життя перетворюється на один суцільний довгий день
Новини по темі
Доленосні рішення ПАРЄ: вивчення української мови в європейських школах і виплати біженцям, які повернуться в Україну
15% електроенергії з відновлювальних джерел влітку, за рік в середньому 10-12%. Для 27% ж потрібні інвестиції – Омельченко
Без зворотної дії. Юрист про ордери МКС на арешт Шойгу і Герасимова
Україна пройшла до початку переговорів з ЄС швидко. Але далі буде важче — Нагорняк
На СТО одразу відшкодовуватимуть повну суму ремонту — експерт з автострахування