Російські окупанти суттєвих успіхів не мають — комбат Федоренко про ситуацію на Бахмутському напрямку

Російські окупанти суттєвих успіхів не мають — комбат Федоренко про ситуацію на Бахмутському напрямку

Останнім часом російські окупанти суттєвих тактичних успіхів на Бахмутському напрямку (Донеччина) не мали, а за минулу добу – не мали взагалі. Це констатує в ефірі Українського Радіо командир батальйону ударних безпілотних авіаційних комплексів ЗСУ "АХІЛЛЕС" 92 ОШБр імені кошового отамана Сірка Юрій Федоренко. Противник зараз зосередив свої основні зусилля на Бахмутському відтинку в напрямку міста Часів Яр. Це панівна висота, і в разі заволодіння нею окупанти зможуть взяти під вогневий контроль Костянтинівку, Дружківку, Краматорськ. Однак це лише плани ворога, бо Сили оборони України тримають активну оборону, не лише стримуючи окупантів, а й витісняючи їх із деяких позицій.  

0:00 0:00
10
1x

Юрій Федоренко. Фото: ФБ-сторінка Юрія Федоренка

"Чому Часів Яр? Бо це панівна висота"

Ситуація на фронті зараз достатньо динамічна, жвава, зазначає Юрій Федоренко. "Є населені пункти, які, буквально, горять. Противник не полишає своїх намірів щодо України, нарощує спроможності як військово-промислового комплексу, так і міграційні процеси, які відбуваються в них достатньо жваво: це і прихована мобілізація, і умовний рекрутинг, який вони запровадили – заохочення за підписання контракту в розмірі одноразової грошової допомоги. До прикладу, у Санкт-Петербурзі дають 5-6 тисяч доларів, у Москві може бути і до восьми тисяч. І, відповідно, люди із провінції достатньо охоче підписують ці контракти", – розповідає Федоренко.

Противник продовжує нарощувати зусилля, щоб окупувати Донецьку, Луганську області, реалізувати свій намір щодо Запорізької, додає він. "По Донецькій області противник зараз закцентував свої основні зусилля на Бахмутському відтинку в напрямку Часового Яра. Чому Часів Яр? Бо це панівна висота, і в разі заволодіння нею противник зможе взяти під вогневий контроль Костянтинівку, Дружківку, Краматорськ. І, відповідно, організувати плацдарм для подальшої окупації населеного пункту Костянтинівка, а також можливого висування (якщо буде так у них за планами) – в напрямку Слов'янська. Відповідно, противник б'є не тільки по Часовому Яру, а намагається вирівнювати лінію бойового зіткнення, штурмує населений пункт Богданівку, Іванівське, Кліщіївку, Андріївку", – каже комбат.

За останній час противник суттєвих тактичних успіхів не мав

Тепер щодо успіхів противника на полі бою: за останній час противник суттєвих тактичних успіхів на полі бою не мав, за минулу добу загалом не мав, інформує Федоренко. "У Богданівці, незважаючи на жваві бойові дії, лінія бойового зіткнення залишилася без змін. Під самим Часовим Яром деякі позиції мігрують, умовно, які займає противник, потім за рахунок об'єднаного вогневого впливу і відваги наших піхотних підрозділів вдається противника витіснити, поновити наше становище, тобто лінія не стала нестабільна, весь час йдуть бойові насичені дії.

Населений пункт Іванівське зараз один із найгарячіших, напевно, також, тому що противнику вдалося понад місяць тому зайняти декілька вулиць, потім просунувся ворог далі, потім Сили оборони його відтіснили… Тобто, іде боротьба навіть не за кожну вулицю – за кожен будинок. На поточний момент відсоток такий – 60% під окупацією, 40% – під контролем Сил оборони. Але є всі підстави вважати, що Силам оборони вдасться не просто стабілізувати, а поновити повністю своє становище, тобто противника вибити з населеного пункту. Над цим зараз йде дуже-дуже ефективна важка робота. Щодо Кліщіївки, то суттєвих успіхів за останню добу ворог не мав. Андріївка, як всі позиції, які Силами оборони були зайняті, залишається за нами", – резюмує командир батальйону ударних безпілотних авіаційних комплексів ЗСУ "АХІЛЛЕС" 92 ОШБр імені кошового отамана Сірка Юрій Федоренко.