Вовк: Якщо спецслужба Росії не причетна до нападу на "Крокус", чому не звільнений директор ФСБ?

Вовк: Якщо спецслужба Росії не причетна до нападу на "Крокус", чому не звільнений директор ФСБ?

Якщо спецслужба Російської Федерації причетна до цього нападу, тобто, організувала його, то це не провал російських спецслужб. Це стверджував в ефірі Українського Радіо експерт з питань державної безпеки, генерал-майор СБУ Василь Вовк, оцінюючи версії стосовно організаторів нападу на концертну залу "Крокус Сіті Хол" на околиці Москви. "Ми кажемо "провал". У мене запитання: якщо спецслужба Росії не має до цього стосунку, то чому не звільнений директор ФСБ Бортников?", – запитує Василь Вовк, маючи на увазі стосунок до нападу "Крокус Сіті Хол".

За оцінками американського Інституту вивчення війни (ISW), угруповання "Ісламська держава" (ІД) з великою ймовірністю несе відповідальність за напад на "Крокус Сіті Холл". МЗС України відкинуло звинувачення російських чиновників щодо нібито причетності України до стрілянини в "Крокусі". У міністерстві вважають такі звинувачення спланованою провокацією Кремля.   

0:00 0:00
10
1x

"Крокус Сіті Хол" у підмосковному місті Красногорську після стрілянини і пожежі 22 березня 2024 року. Фото: мosreg.ru

 "Із двох боків потрібно розглядати ситуацію"

–  Події у Росії 22 березня. Чи можна оцінити результати стрілянини у ТЦ "Крокус Сіті Хол" як катастрофічний провал російських спецслужб, які, по суті, ніяк його не упередили? І наскільки вони зараз притягують Україну до того, що, мовляв, ми якимось чином до цього нібито причетні?

По-перше, чи є провал спецслужб? Тут із двох боків потрібно розглядати ситуацію. Якщо спецслужба Російської Федерації причетна до цього теракту, тобто, організувала його (а ми знаємо, що такі версії гуляють, і вони небезпідставні, оскільки в історії ми знаємо деякі випадки), то це не провал, звичайно. Вони зробили те, що потрібно було зробити. А для "пропагандистського автомобіля" Кремля ця жахлива подія вкладається безпосередньо якісно в їхній кузов. Вони будуть її розкручувати, просувати і на цій підставі робити дуже багато пропагандистських проєктів. Вони навіть не Україну звинувачують. Вони звинувачують Захід, а Україну вбачають як складову Заходу, як форпост Заходу, як передову Заходу, яку нібито використовують. Версій багато. Я, як слідчий все життя, на сьогодні не бачу доказової бази, яка б мені дозволила сформулювати пріоритетну версію.

Василь Вовк. Фото з відкритих джерел

 Якщо спецслужба Росії не причетна до нападу на "Крокус", чому не звільнений директор ФСБ?

– Речниця Ради нацбезпеки США Едрієн Вотсон підтвердила, що Сполучені Штати попереджали Росію про загрозу атаки з боку ІДІЛ і що Україна до цієї атаки ніяк не причетна.

Дуже багато заяв є. Більш того, наступного дня Урсула фон дер Ляєн повторила все це і сказала, нагадую, що це ІДІЛ вчинив цей злочин. Я бачу політичні заяви, що це вчинив ІДІЛ. Можливо, людям достатньо політичних заяв. Я на це не ведуся. Я впевнений, що у США є розвіддані, але потрібно на них посилатися. А Москва використовує це в пропагандистському плані, вона зараз нагнітає. Тому я би вичекав. 

Ми кажемо "провал". У мене запитання: якщо спецслужба Росії не має до цього стосунку, то чому не звільнений директор ФСБ Бортников? Чому? Це Москва. Кажуть, Підмосков'я. Ні. Там навіть станція однієї з ліній московського метро поряд є. Це дійсно дуже великий провал. Чому немає (звільнення - ред.)? Оця простота у виконанні  – почерк не ІДІЛу, хоча почерк могли міняти. З часом ми дізнаємося подробиці, які відкриють нові елементи.

ЩО СТАЛОСЯ У "КРОКУС СІТІ ХОЛІ"?

Увечері 22 березня 2024 року у багаторівневій концертній залі "Крокус Сіті Хол" у підмосковному місті Красногорську було здійснено стрілянину, загинули щонайменше 137 людей, поранені понад 182 особи. Група озброєних людей увірвалася до концертної зали, де присутні зібралися на виступ гурту "Пікнік". При цьому сталася пожежа.

А за два тижні до цих подій, 8 березня Велика Британія, США та низка інших країн виступили з попередженням про те, що в Росії може бути скоєно напад і громадянам вищезгаданих країн слід уникати масових зібрань, зокрема, концертів. Таким чином за два тижні до подій західні спецслужби попередили російські про небезпеку.

Однак правитель РФ Путін до стрілянини у "Крокус Сіті Хол" назвав "відвертим шантажем" це попередження і наміром начебто "залякати російське суспільство".

Невдовзі після стрілянини у "Крокус Сіті Хол" російське державне інформагентство ТАСС повідомило, що "джерело у російській спецслужбі" підтвердило, що США дійсно попереджали Москву про загрозу.

Путін звернувся до росіян через понад пів доби після стрілянини у "Крокус Сіті Хол". Він стверджував, що нібито для підозрюваних "було підготовлено вікно" для переходу кордону з Україною. За такими словами виходить, що РФ не контролює частину свого ж кордону, фактично, лінію фронту у розв'язаній Росією війні проти України. 

Натомість посол Білорусі у РФ Дмитро Крутой заявив 23 березня, що білоруські спецслужби допомагали Росії у затриманні ймовірних учасників нападу на "Крокус Сіті Хол" під Москвою, а основним завданням було "не дати (підозрюваним – ред.) піти через наш спільний кордон". Тобто, кордон із Білоруссю.

За оцінками американського Інституту вивчення війни (ISW), угруповання "Ісламська держава" (ІД) з великою ймовірністю несе відповідальність за напад на "Крокус Сіті Холл" у Росії, що стався у п’ятницю, 22 березня. Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW). 

Зазначається, що інформаційне агентство ІД Amaq взяло на себе відповідальність за напад 22 березня, заявивши, що бойовики ІД напали на "велике зібрання" на околиці Москви, "вбивши і поранивши сотні людей і спричинивши великі руйнування... перш ніж вони (нападники — ред.) безпечно відступили".

Пізніше інформаційне агентство Amaq опублікувало розмите зображення чотирьох бойовиків перед прапором ІД, які, за його словами, здійснили "найжорстокішу атаку за останні роки".

Як наголошують в ISW, повідомлення Amaq відповідає стилю, брендингу і мові попередніх заяв Amaq про інші напади. За даними ISW, сам спосіб проведення атаки 22 березня цього року на околиці Москви також відповідає попереднім атакам ІД, зокрема у Парижі 2015 року. "Бойовики ІД у "Крокус Сіті Холі" та деякі з тих, хто брав участь у паризьких атаках 2015 року, втекли з місця нападу, а згодом деякий час переховувалися від сил безпеки", — відзначили аналітики. Як зазначає ISW, напад на "Крокус Сіті Холл" могла здійснити афганська філія "Ісламської держави" – "Ісламська держава Хорасан" (ІД-Х). Ця філія здійснила щонайменше чотири гучні атаки за межами Центральної Азії за останні 18 місяців.

Міністерство закордонних справ України відкинуло звинувачення російських чиновників щодо нібито причетності України до стрілянини в концертній залі "Крокус Сіті Хол" в підмосковному Красногорську. Відповідну заяву опублікували на сайті МЗС України. У міністерстві вважають такі звинувачення "спланованою провокацією Кремля з метою подальшого нагнітання антиукраїнської істерії в російському суспільстві". 

Останні новини
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Новини по темі
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
Півострів завмер в очікуванні — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
У надзвичайній ситуації за кордоном до громадянина України консул приїде — адвокатка