Значущий план. Експертка Рудика про Ukraine Facility

Значущий план. Експертка Рудика про Ukraine Facility

Це вагомий план, зазначила в ефірі Українського Радіо представниця аналітичного центру "Інститут законодавчих ідей" Владислава Рудика, коментуючи затвердження урядом України плану реформ для отримання фінансової допомоги від Європейського Союзу до 2027 року (план для Ukraine Facility). Фінальний текст плану оприлюднять після погодження Єврокомісією. Втім, як зазначено в попередній редакції документа, йдеться про підтримку національної економіки, бізнес-клімату та протидію корупції. Владислава Рудика розповіла докладніше – які зобов’язання бере на себе Україна, наскільки ці зобов’язання ідуть паралельно з тими, які необхідні для переговорів про вступ до ЄС? Як відбуватиметься розподіл коштів? 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: EU Delegation in Ukraine 

Одне з положень плану для України — збільшити штат працівників у САП та ВАКС

— Що станом на зараз відомо про план реформ? Тому що програма Ukraine Facility передбачає, що ми повинні теж робити свої кроки назустріч, а саме реформувати різні сфери, і тут є вимоги з боку європейських партнерів, тому що гроші виділяються не просто так. Тож які у нас зараз є результати, з якими ми можемо претендувати на таку безпрецедентну фінансову допомогу з боку Європейського Союзу?

— 18 березня Кабінет Міністрів затвердив план України, що є частиною Ukraine Facility — програми фінансування на 50 мільярдів євро. Цей план передбачає чимало структурних реформ, індикаторів їх виконання, на основі яких будуть траншами виділятися кошти. З них понад 38 мільярдів будуть надаватися як макрофінансова допомога в бюджет, близько 7 мільярдів — для покриття ризиків інвесторам, які будуть заходити в Україну, а 4 мільярди — для підтримки, зокрема, впровадження реформ.

Щодо плану України, то наразі він не оприлюднений, оскільки буде направлений Єврокомісії на схвалення з її боку. І лише коли двосторонньо погодять текст плану України, то він вже буде офіційно затверджений і оприлюднений. Але відповідно до останньої редакції, яку в розпорядженні має Антикорупційний центр "ІЗІ" ("Інститут законодавчих ідей"), цей план передбачає реформи в різних сферах, а також напрямки удосконалення, підтримання національної економіки, бізнес-клімату тощо. Зокрема, реформи включають також і протидію корупції. Це два великих блоки. По-перше, це посилення антикорупційних інституцій. Я думаю, всі чули про резонансні розслідування, про чималу кількість відкритих кримінальних проваджень, а тому навантаження на, зокрема, Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру та Вищий антикорупційний суд невпинно зростає. І тому в рамках плану України, зокрема, передбачено збільшити штат працівників, збільшити кількість суддів у цих інституціях. Також реформи спрямовані на удосконалення законодавства. Це, зокрема, удосконалення статусу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, щоб надати їй більше незалежності від Офісу Генерального прокурора, посилити її спроможності. І для того, щоб усунути різні колізії, неузгодженості під час розслідування злочинів, зокрема, врегулювати строки у фактових провадженнях тощо. Але, знову ж таки, наголошую, текст неоприлюднений, тому, можливо, щось змінилося. Бо, загалом, програма фінансування України планувалася бути затвердженою ще в грудні 2023 року, однак блокувалася зі сторони Угорщини, і з огляду на різні бюрократичні процеси вона не була прийнята так швидко. Тому план України змінювався по ходу. Бо, наприклад, остання редакція включала один з індикаторів виконання — це призначення голови Національного агентства запобігання корупції шляхом відкритого конкурсу і з залученням міжнародних партнерів. Однак ця умова вже виконана. Тому, я думаю, що в кінцевій редакції, після того, як її схвалить Єврокомісія, він буде дещо доопрацьований та змінений.

Владислава Рудика. Фото: izi.institute

Україна вже виконала 4 кроки для ухвалення переговорної рамки про вступ до ЄС

— До речі, над багатьма аспектами на шляху до Євроінтеграції Україна працювала ще з 2014 року.

— Якщо говорити про наші успіхи на шляху Євроінтеграції, то до кінця березня ми чекаємо рішення про ухвалення переговорної рамки. Єврокомісія оцінить, чи виконали ми чотири кроки, які були названі у пакеті розширення, що оприлюднили 8 листопада 2023 року. І, зокрема, там варто було виключити обмеження з повноважень Національного агентства щодо перевірки майна декларантів, публічних службовців. Також там варто було збільшити штат Національного антикорупційного бюро. Також ще крок стосувався законодавства про національні меншини й прийняття закону про лобіювання. Зокрема, віцепрем'єрка Ольга Стефанішина повідомляла, що ще станом на 8 березня ці кроки вже фактично були виконані. Тому очікуємо позитивну оцінку від Єврокомісії та будемо далі просуватися вже в нашому євроінтеграційному напрямку.

КОНТЕКСТ

У лютому цього року Європарламент схвалив регламент програми Ukraine Facility. Згідно з цим документом, програма підтримки України від ЄС на 50 млрд євро діятиме 2024-2027 року й матиме три чинники:

►  пряма підтримка державного бюджету - 38,27 млрд євро, з яких 33 млрд євро у формі кредитів та 5,27 млрд євро у формі грантів;

►  спеціальний інвестиційний інструмент для покриття ризиків у пріоритетних секторах - 6,97 млрд євро;

► технічна підтримка у здійсненні реформ, а також покриття відсотків за кредитами, включно з отриманими раніше - 4,76 млрд євро.

Тим часом уряд України 18 березня 2024 року затвердив план реформ для отримання фінансової допомоги від Європейського Союзу до 2027 року (план для Ukraine Facility). Як зазначив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, план для Ukraine Facility є основою надання фінансової підтримки в межах програми, розрахованої на 4 роки й має загальний обсяг 50 млрд євро.

План містить структурні реформи, яким відповідають понад 100 квартальних індикаторів. Це європейські підходи до реформи державного управління, до боротьби з корупцією, до економічних та секторальних реформ у різних сферах: від енергетики та аграрної галузі. Крім того, у документі прописані наскрізні напрями як "зелений" перехід, цифровізація, євроінтеграція.

Як зауважив Денис Шмигаль, план розробли спільно з європейськими партнерами, щоб посилити Україну та наблизити членство її в ЄС. "Найближчим часом ми передамо його на розгляд Єврокомісії. Завдяки реалізації реформ Плану для Ukraine Facility Україна зможе отримати близько 16 млрд євро цього року", – поінформував Денис Шмигаль. Він подякував Європейському Союзу за допомогу та солідарність.

У Мінекономіки України повідомили, що після затвердження урядом текст плану для Ukraine Facility скерують для розгляду Єврокомісією та затвердження комітетом країн-членів ЄС. Потім Ukraine Facility остаточно набуде чинності. В цілому план для Ukraine Facility має понад 150 індикаторів за 69 напрямами реформ. Їх виконання заплановане до 2027 року.

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Російський наступ буде зупинено ― Мусієнко про допомогу від США