Інфляція цього року може становити від 8 до 12% — Дубас

Інфляція цього року може становити від 8 до 12% — Дубас

Інфляція нинішнього року може становити в Україні від 8 до 12%, зазначає голова Асоціації українських банків Андрій Дубас. І пояснює: такий великий діапазон зумовлений кількома факторами невизначеності, які можуть суттєво вплинути на коливання. Це, передусім, – міжнародна фінансова допомога, зокрема, ситуація у США та ЄС. А стосовно курсу гривні – долар дешевшатиме десь до червня-липня нинішнього року, прогнозує Дубас в ефірі Українського Радіо. І уточнює: так може бути, якщо обійдеться без так званих "чорних лебедів" для фінансової системи України. 
 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото lexinform.com.ua

Інфляція цього року може становити від 8 до 12%

Якою буде інфляція, за вашими прогнозами, 2024 року?

За прогнозами Національного банку України, цього року інфляція може становити в межах 8,6%. Це зумовлено тим, що минулого року, коли ми отримали інфляцію в межах 5,1%, суттєвим фактором були сприятливі погодні умови в Україні, через які аграрії, які є нашими основними експортерами, отримали кращі врожаї. І це, як один з факторів, позитивно вплинуло на низьку інфляцію. Тоді як цього року щодо погодних умов немає таких очкувань, тому ми не розраховуємо на додаткові плюси щодо рівня інфляції. Ми прогнозуємо ширший діапазон і вважаємо, що інфляція цього року може становити від 8 до 12%. Такий великий діапазон зумовлений кількома факторами невизначеності, які можуть суттєво вплинути на це коливання. Це – міжнародна фінансова допомога, зокрема, ситуація у США та ЄС. З ЄС на цей момент ніби вже проголосоване рішення щодо виділення 50 мільярдів євро для програми UKRAINE FACILITY. Є декілька цілей, на які протягом 4 років будуть виділені ці кошти. Тоді як в США ми далі спостерігаємо, на жаль, політичну епопею з військовою фінансовою допомогою в розмірі 60 мільярдів доларів. І на цю цифру я б звернув додаткову увагу, оскільки в ній закладена не лише фінансова допомога, а й військова. Критична необхідність зброї, снарядів тощо теж може мати певний вплив. Отже, наш діапазон прогнозу інфляції на цей рік – 8-12%. За оптимістичного сценарію, коли буде проголосована в Конгресі військово-фінансова підтримка з буку США, ми зможемо очікувати цифру інфляції на цей рік. За песимістичного сценарію, якщо допомога не буде проголосована взагалі, тоді цей фактор невизначеності може негативно вплинути на прогноз щодо інфляції.

Якщо говорити про інший макроіндикатор, на який ми всі звертаємо увагу, наприклад, золотовалютні резерви, то на початок року вони були у нас на позначці близько 40 мільярдів доларів. На березень місяць ми маємо їх 37 мільярдів доларів. Причина додаткових витрат з резервів – це підтримка курсу гривні до долара, чим і займається Національний банк, який є головним гравцем на валютному ринку щодо продажу валюти. Але вже останні два тижні ми спостерігаємо приріст пропозиції валюти на ринку. Весь час у нас була перевага попиту, тому Національний банк був змушений з золотовалютних резервів більше продавати. Але впродовж двох тижнів ми спостерігаємо більшу пропозицію валюти на ринку. І Національний банк навіть викуповує в золотовалютні резерви певний надлишок валюти на ринку. Це пов’язано з тим, що до 11 березня наші підприємства сплачують податок на прибуток за 2023 рік. 

Андрій Дубас. Фото: ФБ-сторінка Андрія Дубаса 

До речі, банки за 2023 рік, окремим рішенням Верховної Ради, сплатили рекордну суму до державного бюджету. Для банків це рішення було дещо незрозумілим і несправедливим, оскільки аналогічне підприємство з такою ж організаційно-правовою формою сплачує 18% податку на прибуток до державного бюджету, тоді як банки в 2023 році заплатили 50% податку на прибуток. Але банки це сприйняли і поставилися з розумінням до того, що в умовах війни інколи мають місце такі не популярні, але потрібні для країни рішення. Тому саме банки України, незалежно з державним капіталом, приватним чи іноземним, сплатили в 2023 році рекордний податок на прибуток. Отже, ми спостерігаємо додатковий викуп валюти за останні тижні, оскільки експортери заводили валюту для того, щоб сплатити до 11 березня свій податок на прибуток.

Долар (без наявності "чорних лебедів") дешевшатиме десь до червня-липня

— Чого чекати від курсу найближчим часом? Наскільки відрізняється готівковий курс, за яким купують і продають валюту в банках та обмінниках?

У нас завжди, коли відбуваються виклики, коли країна переживає якусь турбулентність в економіці, як, приміром, після Революції Гідності, так і після повномасштабного вторгнення, як правило, формується три курси: офіційний, який формує Центральний банк, сірий і готівковий, який майже не контролюється. І головна задача Центрального банку, як регулятора, в будь-якій країні – це зменшення оцієї різниці між множинностями курсу. 2022 року і в першій половині 2023 року не було передумов для того, щоб Національний банк міг із цим боротися. Майже рік курс Національного банку був зафіксований на позначці 36,56 грн. Тоді як готівковий курс реагував на сезонні фактори і був значно вищим. У жовтні 2023 року стабільна фінансова підтримка України, в тому числі інші макропоказники створили для Національного банку передумови для того, щоб відійти від фіксованого курсу і перейти до режиму керованої гнучкості. Це не повністю гнучкий курс, коли його формує ринок, бо в умовах повномасштабного вторгнення це майже не можливо – відпускати курс. Адже спекулянти можуть його розхитати дуже сильно, і це матиме негативний вплив. Національний банк в даному випадку відпускає курс, і коли він бачить якійсь піки надмірного зміцнення або послаблення гривні до іноземної валюти, він тоді виходить на ринок і продає або викуповує цей надмірний залишок. Таким чином він збиває цей ажіотаж або в одну сторону, або в іншу. І ми це спостерігали. І фактично після цього кроку та низки інших кроків у стратегії валютної лібералізації, пом'якшення валютних обмежень, які декларує Національний банк, ми сьогодні спостерігаємо практично відсутність різниці між курсом Національного банку, курсом у банках і курсом на валютному ринку. Так, різниця є, але незначна. Наприклад, готівковий курс – 38,45 грн, а курс Національного банку – 38,37 грн.

Якщо говорити про короткострокову перспективу, традиційно, зважаючи на певні сезонні фактори в українській економіці, ми завжди спостерігаємо зміцнення гривні. Тобто, долар буде дешевшати десь до червня-липня. Це традиційні фактори без наявності якихось "чорних лебедів" – це те, наприклад, що ми зараз спостерігаємо в Конгресі США. Бо ми не очкували, що може трапитися така ситуація з нашим ключовим союзником, партнером і другом в протистоянні проти Росії. Якщо будуть такі фактори, то ситуація на валютному ринку може змінюватися. Але в цілому найвищий показник курсу долара до гривні спостерігався наприкінці грудня 2023 року – приблизно 39,5 грн. І наприкінці грудня він все одно був кращим, ніж в грудні 2022 року. Тоді були блекнути, обстріли енергетичної інфраструктури. Тобто, українська влада і економічний блок – Міністерство економіки, Міністерство фінансів, Національний банк, як регулятор, справляються зі своєю роботою добре. В умовах таких шалених викликів вони ситуацію більш-менш втримують. Це стабільність в умовах воєнного часу. Хоча в умовах воєнного часу важко говорити про стабільність. Але ми сьогодні маємо більш-менш зрозумілу ситуацію з валютним курсом, у нас є високі золотовалютні резерви, які дозволяють Національному банку впевнено заявити перед бізнесом і громадянами, що він ситуацію контролює і буде контролювати. Маємо велику надію на те, що міжнародні партнери все ж зрозуміють той рівень викликів, в яких сьогодні опинилася Україна, і які можуть похитнути стійкість і стабільність глобального світу, яка так довго формувалася від часів Другої світової війни.


 

Останні новини
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Новини по темі
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Курс гривні відкотився від позначки 40 після голосування у США — Дубас
Нова допомога від США може надійти в Україну вже наступного тижня — Моцик
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко