Збитки від війни сягають для України 200 млрд доларів ― Пендзин

Збитки від війни сягають для України 200 млрд доларів ― Пендзин

Загальний обсяг прямих збитків, яких розв'язана Росією повномасштабна війна завдала Україні, сягає 200 млрд доларів, зазначає експерт "Економічного дискусійного клубу" Олег Пендзин. У перший рік великої війни інфляція становила 27%, але торік її вдалося знизити до 5,1%. І цьогоріч уперше за час війни уряд свідомо йде на підвищення соціальних стандартів, констатує економіст. "У квітні має зрости удвічі мінімальна зарплата ― до 8 тисяч гривень. Ми вже підняли прожитковий мінімум, що автоматично підняло мінімальну пенсію, перерахували багато соцплатежів. Індексація пенсій очікується у березні ― на 7,5%". Пендзин розповів в ефірі Українського Радіо докладніше, як подорожчало життя українців за час повномасштабної війни.

0:00 0:00
10
1x

 

Ілюстративне фото: asiatimes.com

 

Кожна людина оцінює життя, виходячи із залишків у власному гаманці

― Центр Разумкова досліджував ситуацію в економічній сфері, соціальне самопочуття громадян, віру в Перемогу. Причому рівень добробуту власної родини громадяни як правило оцінюють краще, ніж економічну ситуацію в країні.

Громадяни в першу чергу піклуються про свою маленьку економіку. І кожна людина оцінює своє життя, виходячи із залишків у власному гаманці. Люди сьогодні активно намагаються знайти якесь виживання. Попри втрату робочих місць і достатньо велику кількість біженців, Україна живе, й економічні показники за 2023 рік досить непогані порівняно з показниками 2022 року. Попри реальне падіння доходів населення, за даними Нацбанку України за 2023 рік, залишки коштів на депозитних рахунках фізичних осіб зросли на 20 відсотків. Тобто коли ми говоримо про індивідуальний добробут людей, то кожен якимось чином намагається знаходити можливості для виживання і навіть щось заощадити, для того щоб підкласти фінансову подушку. Мені сподобався дотепний мем на фейсбуці: "З фінансової подушки у мене хіба наволочка". Для більшості українців так і є. Але є певна категорія людей, які змогли знайти себе і збільшити свої депозити. Можливо це трохи пов’язано з падінням курсу гривні, тому що у багатьох людей заощадження були в доларах, і коли вони переводили за новим курсом, грошова маса збільшилась. Але на сьогодні є різні ситуації. 

Безперечно, в цілому люди стали жити під час великої війни гірше. За даними Держкомстату, за 2022 рік українці втратили 25% реальних доходів, втрачено 5 млн робочих місць, 6 млн біженців покинули територію України і перемістилися до Європи. Загальний обсяг прямих збитків, яких війна завдала Україні, наближається до 200 млрд доларів. У 2022 році інфляція становила 27%, до речі, її вдалося знизити у 2023 році до 5,1%. 

Арифметика очевидна

Коли на нещодавній пресконференції пана Буданова запитали про фінансування війни, він сказав: "А ми хіба не розуміємо, що два роки воюємо за чужий рахунок?". Так само я можу сказати, що ці два роки ми живемо за рахунок наших партнерів. Увесь соціальний блок. Минулого року ми з вами отримали понад 40 млрд доларів. По суті це третина нашого ВВП, яку нам дали додатково до бюджету. Фактично це половина бюджету. Цьогоріч також очікуємо допомогу приблизно на 37 млрд, до того ж ми вже отримуємо допомогу від Євросоюзу. Є надія, що в березні почуємо позитивні результати від американців. Хоча в межах американської допомоги макрофінансова, яка йде на соціальні потреби, не дуже велика. Там головне ― військово-технічна частина. Тобто із тих 60 млрд доларів, які ми чекаємо від американців, лише 7-8 млрд це макрофін, решта ― військова допомога. На сьогодні зброя для нас ― питання виживання, як про це наголосив і президент Зеленський на недільній пресконференції. Коли ми беремо бюджет на цей рік, там дохід 1,7 трильйона, а видатки 3,3 трильйона. Арифметика очевидна. 

Цьогоріч уперше за роки війни уряд свідомо йде на підвищення соцстандартів

Але цьогоріч уперше за роки війни уряд свідомо йде на підвищення соціальних стандартів, розуміючи, що людям надзвичайно важко виживати. У квітні має зрости удвічі мінімальна заробітна плата ― до 8 тисяч гривень. Ми вже підняли прожитковий мінімум, що автоматично підняло мінімальну пенсію, перерахували багато соціальних платежів. Індексація пенсій очікується у березні ― на 7,5%. Причому це буде зроблено на інших засадах: уряд анонсував бальну систему, для того щоб прирівняти логіку пенсійного нарахування для тих, хто раніше виходив на пенсію, і для тих, хто пізніше. Щоб встановити соціальну справедливість.

Олег Пендзин. Фото: ФБ-сторінка Олега Пендзина

На всі ці індексації гроші будуть

― Але якщо роблять такий крок на підвищення соціальних стандартів, то має бути впевненість, що на це знайдуться гроші. Чи це просто віра?

Абсолютно правильне запитання. Люди очікують, мають надію, вірять. У даній ситуації ми віримо, що весь обіцяний нам обсяг макрофінансової допомоги надійде своєчасно. Принаймні у березні нас чекає 4,6 млрд євро від Європейського Союзу, найближчим часом буде перегляд програми на 900 млн доларів від Міжнародного валютного фонду. Тобто, на всі ці індексації гроші будуть. З одного боку, тут віра, а з другого ― довіра до того, що наші партнери говорять і виконують. Хоча, повторюся, є питання з американською допомогою ― 7 мільярдів доларів, які мають надійти в бюджет на макрофінансові потреби. Ми віримо, що це станеться, адже йдеться про стратегічні інтереси Сполучених Штатів ― підтримка демократії в усьому світі та боротьба за цінності, на яких ґрунтується американське суспільство. У даній ситуації наш уряд виконує взяті на себе зобов’язання. 2023 року, навіть попри невелику інфляцію, наші соціальні стандарти не зростали, люди почали жити бідніше, і це помітно за структурою видатків домогосподарств.

КОНТЕКСТ

У МВФ дійшли висновку, що Україна показує необхідний прогрес, прописаний в угоді співпраці з Міжнародним валютним фондом. Усі критерії, які відповідали на даний певний період часу, досягнуті. Це констатував 24 лютого 2024 року в ефірі Українського Радіо радник президента України Олег Устенко, коментуючи новину про те, що Україна та МВФ погодили 3-й перегляд програми на 15,6 млрд доларів. Як уточнив Устенко: ми перебуваємо в програмі, відкритій ще попереднього року на ці 15,6 млрд доларів. Частково Україна отримала кошти з цієї програми торік — близько 4,5 млрд доларів. А нинішнього року очікується 5,6 млрд доларів. З цієї цифри 900 млн доларів — це не додаткові кошти, а ті, які мають прийти до нас у вигляді траншу саме нинішнього року. 

Індексації підлягатимуть в Україні всі пенсії, призначені по 31 грудня 2023 року, і це відбудеться вже з 1 березня. Такою інформацією поділилася в інтерв'ю Українському Радіо заступниця голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко. У кожного пенсіонера мінімальний розмір індексації не може бути менший, ніж 100 гривень. Ковпашко нагадала, що цьогоріч для призначення пенсії як чоловікам, так і жінкам потрібно досягнути віку 60 років і мати 31 рік стажу. Якщо такого стажу немає, то можливо вийти на пенсію після досягнення віку 63 роки, там вимоги до стажу менші. А якщо немає стажу, який дає таке право у віці 63 роки, але людина має не менше 15 років стажу, тоді можна вийти на пенсію після досягнення віку 65 років, додала Ковпашко.  

 

 

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Російський наступ буде зупинено ― Мусієнко про допомогу від США