"Це може бути помста російських спецслужб" ― Мусієнко про смерть пілота Кузьмінова

"Це може бути помста російських спецслужб" ― Мусієнко про смерть пілота Кузьмінова

Російський слід є основною версією смерті в Іспанії пілота Максима Кузьмінова, констатує керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко. Російського льотчика Максима Кузьмінова, який влітку 2023 року під час операції Головного управління розвідки Міноборони України перегнав гелікоптер Мі-8 армії РФ на територію України, знайшли мертвим в Іспанії. Про це у коментарі Суспільному повідомив речник ГУР Андрій Юсов. "Можемо підтвердити факт смерті", — зазначив він. Водночас Юсов не уточнив інформацію стосовно причин смерті пілота. 19 лютого 2024 року італійське видання Il Corrispondente написало, що Кузьмінова нібито застрелили, коли він перебував в іспанському муніципалітеті Вільяхойоса 13 лютого.

0:00 0:00
10
1x

 

Російський пілот Максим Кузьмінов під час пресконференції у Києві, 5 вересня 2023 рік. Фото: Укрінформ

"Це не єдина, але основна версія"

Основна версія смерті в Іспанії пілота Максима Кузьмінова, котрий торік перегнав із Росії в Україну гелікоптер, — російський слід. Таку думку в ефірі Українського Радіо висловив Олександр Мусієнко. "Це не єдина, але основна версія. Це може бути помста російських спецслужб. Це абсолютно очевидно, зі зрозумілих причин. Вони не могли пробачити цього кроку, коли пілот здався у руки українській розвідці та ще й перегнав гелікоптер. А це велике досягнення для України, коли вдається демонструвати такі результати. Відповідно, такі кроки впливають на деморалізацію ворога. Думаю, що ця версія очевидна. Це могли бути росіяни, які приїхали в Іспанію під виглядом туристів або прибули з інших країн, дістали зброю у якихось кримінальних формувань через певні канали. Агентура ГРУ РФ працює постійно, тож пілота могли відстежити і вчинити це вбивство", — зазначає Мусієнко.

Ясна річ, російська пропаганда тепер розкручуватиме цей кейс, додає військовий експерт. "Росіяни розправляються на фронті зі своїми військовими, які не хочуть виконувати накази, йти у цих штурмових групах в Україні. Тих, хто відмовляється, складає зброю ―  їх розстрілюють. Застосовують засоби примусу на полі бою", — каже Мусієнко.

Олександр Мусієнко. Фото: Суспільне

Одна із версій: "необережність у соцмережах когось із його рідних" 

"Але як росіяни дізналися, що цей чоловік живе в Іспанії?, — запитала в Олександра Мусієнка ведуча Українського Радіо Валентина Троян. — Очевидно, що Кузьмінов обрав Іспанію й оселився там. На якому етапі ця інформація могла потрапити до рук ворога?"

"Насправді тут важко сказати", — відповів Олександр Мусієнко. "Це потрібно розслідувати. Версій може бути дуже багато. Вочевидь його вистежували, намагалися зрозуміти, де Кузьмінов з’явиться, які його подальші наміри? Дуже пильно займалися цим стеженням. Можливо, десь з іспанського боку пішов збій. Наскільки мені відомо, прізвище він не змінював, а може й змінював, важко сказати. Можливо, була десь необережність у соцмережах когось із його рідних. Тут потрібно проводити прискіпливе розслідування", — сказав Олександр Мусієнко. 

КОНТЕКСТ

3 вересня 2023 року начальник ГУР МО Кирило Буданов розповів про спецоперацію "Синиця", в ході якої вдалося виманити на територію України російський вертоліт Мі-8АМТШ із екіпажем. "Змогли знайти правильний підхід до пілота, вивезти непомітно всю [його] родину, і, зрештою, створити такі умови, щоб він зміг перегнати це повітряне судно з екіпажем, який не знав, що відбувається. Коли вони зрозуміли, де сіли, то спробували втекти. Вони були знищені. Хотілося б [узяти] живими, але маємо що маємо".

Водночас в українській розвідці підкреслили, що завдяки ретельно спланованій та чіткій роботі воєнних розвідників російський пілот перегнав вертоліт МІ-8АМТШ ВКС РФ, завантажений компонентами до бойових літаків.